"indahnya alam fantasi, berpijaklah di alam realiti"

Wednesday, March 30, 2011

Both of You..

assalamu'alaikum..:)

aku ada story ni..
khas buat dua org cousins aku..
aku dah janji mau buat entri khas buat dorang dua..
tapi baru sekarang ada kesempatan mau buat..hehe

sorry to both of you yaaa...^^


dua orang cousin aku ni, namanya Adibah dan Hanani..

dua2 rapat dengan aku..

dorang dua jugak slalu tidur di rumah aku..espcially time cuti..

Best!^^

di mana ada dorg, di situ la jugak ada aku..haha
owh ya..dorang BUKAN KEMBAR ya...! ;)

Full name, Adibah binti Yusof..
kami panggil dia,dibah..kadang2,aku panggil dia 'bah' seja..hehe

dia sekolah di SMKA Limauan..tahun ni dia form 2..4 may 2011,baru la umur dia 14 tahun..
still muda lagi..
oo,jangan cuba2 ya..anak ustaz ni..
kalau berkenan, jumpa terus mama abah dia..hihi

nama penuh dia, Hanani binti Bahri..anak ucu aku ni!!haha
kami panggil dia nani ja...macam biasa,aku kadang2 just panggil 'ni' seja..hehe
dia sekolah di SKPK..bukan SK pengalat Kecil, tapi di SK Pekan Kimanis yaa..
dia darjah 6 sekarang..satu umur dengan adik lelaki aku..
hah..15 Julai 2011 umur dia 12 tahun..
dia ni qari'ah MTQ kebangsaan ni..hebat kan??
kalau mau minta rakam ayat yang bertarannum,ble dia bilang..tapi RM100 ke atas mesti sudah sedia ada..kalau nda,REJECT!!!
nda ba..main2 ja..rekaan semata-mata..haha

jangan kau..

sorang anak ustaz, sorang lagi anak cigu sej+geo ni..
tapi,dua2 qari'ah..hebat kan??^.^


kami selalu berempat..apa2 pun,memang berempat..
tapi,antara kami 4 orang ni, dibah la yang jarang ada..

terasing kan..haha
nda ba..sebab dia jarang pi sini dan tinggal jauh dari kami la dia jarang ada..
lagipun,dia kan tinggal di hostel..laaagi la susah mau jumpa dia..-.-'



aku, dibah, nani, adik..
owh,lupa!
adik aku lagi..!
tapi,memandangkan entri ni khas buat dorg berdua,so adik aku ni aku bagi crita dalam entri lain la ar..
;)

even dorang lebih muda dari aku,*ceh*
tapi,kami nampak macam sama ja..
yala..crita kami masuk dalam kategori yang sama..hehe
lepas tu,kalau kau tengok kami 3 jalan sama2, confirm kau ingat kami sama umur semua..
yeah,bonus untuk aku..
sebab, umur semakin muda..haha
act,kami tiga sama tinggi jak ba..ntah2,dorang dua lagi tinggi dari aku kali kan..
akan datang,memang la..konpom sda dorg akan lebih tinggi dari aku tu..haha


hah..mau tau ka?
aku slalu berchat atau bersms dengan dorang ni..
tapi,aku selalu jugak la nda faham apa yang dorang tulis tu..
lain ba shortform dorang..
biasa la kan,budak2 sekarang..memang berstyle la semuanya..sampai sms pun berstyle jugak..
tapi, tu jugak la yang bikin aku tekanan bila baca sms dorang..
contohnya begini,leLakI dan iaItu..
I tu huruf besar kan..kalau dalam sms,mcm huruf L la pla..
contohnya lagi,syak dengan wa..
rupa2nya, syak = ja/sahaja dan wa = ba/bah/bha
aduii na..nda suka!>.< sebab aku selalu salah baca dorang punya sms tu..=.='
sometimes,memang memalukan aku la jugak bila aku sda tersalah baca tu..
yala..lain yang ditanya,lain yang dijawab...hehe
ow,bukan dorang sahaja..
ada lagi beberapa orang yang lain..majoriti macam tu..=.='


ok..buat nani dan dibah,
pilih la mana2 yang kamu mau ar..
ada dua orang tu kan..
jadi,ambil la sorang satu kamu..haha

p/s : aku sengaja letak gambar ni dan suruh dorang pilih..sebab dorang dua paaaling nda suka gambar ni..hehe


apa2 pun,tunggu la crita aku akan datang ya..hehe







THANKS FOR READING...^_^

Wednesday, March 16, 2011

Happy Birthday, Harith Aisy Awzaie..



Assalamu'alaikum..

kmu tau ka kmrin hari apa??

ya..mmg pn hari rabu, 16 mac 2011..
tp klu mau tau, 16 mac ni hari yg spesel btul bt kmi..
sbb..hari tu betday anak buah aku..
satu2nya anak buah yang paling aku syg..(stkat ni la..haha)


mcm anak korea kn?? hihi

anak angah aku..
nama dia Harith Aisy Awzaie
ucu aku n ada brpa org maci aku pggl dia Harith..
tp majoriti pggl dia Aisy..tau ka pa mksd Aisy?

Aisy = kekayaan/yang hidup(klu x silap)..

mal = harta
klu gabung mal dan aisy,
maka, akn bw mksd harta kekayaan..

cantik nda?? ;)
MAL AISY..(jangan sesekali ltak huruf A d blkg tu ar!)
*mal tu nma gelaran aku msa kat hostel ya.. :)*

ok2..melarat sda crita aku tu..
klu ikut kalendar org putih, kmarin umur Aisy setahun sda..
kami ada jgk celebrate smlm..
tp kmi2 jak..
rezeki palong ngan malong la sbb dtg p rmh kmi msa 2..hehe
sayang..sbb aku x ambk gmbr dia potong kek td..
aku baru mndi ba tym 2..lps 2,hp pla aku charged tym 2..
so,melepas la nmpknya..
xpa..tggu thun dpn la ar.. ;)



umur dia baru 2 hari msa ni.. hehe


Aisy da pndai makan, minum, merangkak, naik tangga,
dan skg ni baru mau pndai b'jln dan b'ckp..
bla 1st tym dia pndai bt sesuatu tu,
kami mmg excited gila..
happy ba bla tau dia pndai bt ssuatu tu sda..
merangkak, b'jln, b'ckp, n bla bla bla..
tp mau tau la..
bla da pndai sda,pnya main susah mau jaga dia..
contohnya, bla dia da pndai merangkak..
jalan sana jalan sini..
brni sda dia mau turun naik tangga..
so, dia ni nda la ble d biarkn sda..
sbb klu dia naik tangga then tba2 dia t'jatuh,
sapa mau tanggung?
mati kami oleh ibu sma abi dia..haha


Aisy ni cute btul ba..
bikin geram ni..
mcm kan d cubit2 jak dia 2..
sda la brisi, bulat lg 2..
bilang adik bungsu aku kan,

"branak la sendiri kalau ko gerigitan ba.."
hah..klu mau tau,
adik aku yg bungsu ni bru drjah 2..
umur dia bru msuk 8 thun tym krisms nnt..
eh..lari dr topik sda tau..huh!

ok2..point aku kat sni ni kan,,
cantik, cute, hensem, kacak, n so on..,
suma tu dari Allah sbnarnya..
kmu pun tau ba kan??
Aisy cute pun sbb Allah yg bagi kan..
bkn Aisy jak ba..
suma anak2 pn cantik n cute2 ba..
tapi,tgk mata yg memandang la..
the reason is because ciptaan Allah tu smuanya cntik2 dan indah2..
kan, kan, kan??? :D

21.08.2010..


prnh dulu kan,,,
angah p gunting rmbut depan Aisy..
sbb pnjg sda kn..
tba2, t'sumpak pla dia gunting tu..
trus rmbut Aisy yg sumpak tu nda mau tumbuh sda..haha

t'pksa bawa p salon, gunting balik rmbut Aisy..
ni la hasil rmbut Aisy lps kna gunting tu..
:)

botak kan??hehe


Macam aku cakap tadi,
Aisy ni cute betul ba..
macam perempuan pun ada..
npa?nda pcya ka?
betul..aku nda tipu..
bilang org indon,SUWER! (swear)
ok..klu kamu nda pcya jgk,ni hah gambar dia..




hah..macam perempuan kan??CUTE..that's the point, ok?!


ok la..nda ble puji lebih2..
kembang kempis ibu dgn abi dia nnt..

haha



bak kata org,
inilah racun, inilah juga penawar..
hehe
last..! Aisy ni ramai org sayang sma dia..
t'masuklah paci gumuk..

:)
;)

Tuesday, March 15, 2011

Tanda-tanda Kematian

Assalamu'alaikum..

hari ni sama2 kita muhasabah diri ya..
hal antum musta'idun?? :)





Tanda 100 hari sebelum hari mati.
Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian , tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

Tanda 40 hari sebelum hari mati
Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut
. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikatmaut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikatmaut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun malaikatmaut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

Tanda 7 hari
Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

Tanda 3 hari
Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri.
Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

Tanda 1 hari
Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

Tanda akhir
Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

PENUTUP
Sesungguhnya marilah kita bertaqwa dan berdoa kepada Allah SWT semuga kita adalah di antara orang-orang yang yang dipilih oleh Allah yang akan diberi kesedaran untuk peka terhadap tanda-tanda mati ini semoga kita dapat membuat persiapan terakhir dalam usaha memohon keampunan samada dari Allah SWT mahupun dari manusia sendiri dari segala dosa dan urusan hutang piutang kita. Walau bagaimanapun sesuai dengan sifat Allah SWT yang maha berkuasa lagi pemurah lagi maha mengasihani maka diriwatkan bahawa tarikh mati seseorang manusia itu masih boleh diubah dengan amalan doa iaitu samada doa dari kita sendiri ataupun doa dari orang lain. Namun ianya adalah ketentuan Allah SWT semata-mata.


ni information yang aku dapat,
hasil dari carian di google aku tau..!
hehe
ni aku copy paste dr kasawari
so, untuk maklumat lbh lanjut,
sila klik di sini..
kalau nda pun, cari la kat yahoo ka..
google ka..
banyak lagi kamu dapat dari ni tu..
k..



THANKS FOR READING... ^_^

Tuesday, March 8, 2011

pasrah

Assalamu'alaikum..

lama aku nda post apa2 kan..

hari tu aku mau post pasal family aku..tp nda jadi..
Jangan tanya kenapa!
itu hari tu kan..hari2 seterusnya??
huhuhu
terasa berat utk aku bagitau kmu ni..



honestly,aku sedang b'dukacita sekarang ni..
paci aku meninggal hari jumaat tu..
kira2 jam 2 pagi gitu..

sedih yang t'amat sangat..
aku terasa kehilangan..

kehilangan yang memang sda lama aku nda rsakan dalam keluarga kami..

aku?

bukan aku sorang ja..
kami semua rasa macam tu..

:'(





ya..
jujur aku katakan yang aku masih belum dapat terima hakikat ni sepenuhnya..

aku tau yang aku kena redha dengan dugaan yg Allah bagi..
cuma, aku perlu waktu untuk terima sepenuhnya..

sebab aku ni bukanlah tabah macam yg org sangka..

aku nda kuat untuk terima semua ni dengan waktu yg singkat..
aku insan lemah yg masih b'gantung harap dgn org lain..
bantu aku cari closurenya,ya allah..



news ni btul2 mengundang 1001 duka buat kami,,

keluarga, teman2, rakan sekerja, ex-student, n yg mngenali beliau..

hairan napa aku guna word 'beliau'..?

aku tau aku nda sepatutnya panggil macam tu..

tapi aku lagi nda sanggup dan masih belum sedia mau tukar pi panggilan 'arwah' atau 'allahyarham'..

aku betul2 nda sanggup..

ya..macam aku cakap tadi,

aku masih belum dapat terima hakikat ni sepenuhnya..:'(




kepada saudara2 semuslim,

bantu kami, keluarga kepada En. Mohd. Talip b. Ag. Damit,

untuk sedekahkan al-fatihah kepada beliau..
kalau dapat sedekahkan pahala baca surah yasin,lagi baik..

sama2 kita semua doakan yang t'baik buat beliau di 'sana'..

juga doa buat sesama kita..

sebab kita pun akan menuju ke 'sana' jugak kn..

=.='



THANKS FOR READING...

Both of You..

assalamu'alaikum..:)

aku ada story ni..
khas buat dua org cousins aku..
aku dah janji mau buat entri khas buat dorang dua..
tapi baru sekarang ada kesempatan mau buat..hehe

sorry to both of you yaaa...^^


dua orang cousin aku ni, namanya Adibah dan Hanani..

dua2 rapat dengan aku..

dorang dua jugak slalu tidur di rumah aku..espcially time cuti..

Best!^^

di mana ada dorg, di situ la jugak ada aku..haha
owh ya..dorang BUKAN KEMBAR ya...! ;)

Full name, Adibah binti Yusof..
kami panggil dia,dibah..kadang2,aku panggil dia 'bah' seja..hehe

dia sekolah di SMKA Limauan..tahun ni dia form 2..4 may 2011,baru la umur dia 14 tahun..
still muda lagi..
oo,jangan cuba2 ya..anak ustaz ni..
kalau berkenan, jumpa terus mama abah dia..hihi

nama penuh dia, Hanani binti Bahri..anak ucu aku ni!!haha
kami panggil dia nani ja...macam biasa,aku kadang2 just panggil 'ni' seja..hehe
dia sekolah di SKPK..bukan SK pengalat Kecil, tapi di SK Pekan Kimanis yaa..
dia darjah 6 sekarang..satu umur dengan adik lelaki aku..
hah..15 Julai 2011 umur dia 12 tahun..
dia ni qari'ah MTQ kebangsaan ni..hebat kan??
kalau mau minta rakam ayat yang bertarannum,ble dia bilang..tapi RM100 ke atas mesti sudah sedia ada..kalau nda,REJECT!!!
nda ba..main2 ja..rekaan semata-mata..haha

jangan kau..

sorang anak ustaz, sorang lagi anak cigu sej+geo ni..
tapi,dua2 qari'ah..hebat kan??^.^


kami selalu berempat..apa2 pun,memang berempat..
tapi,antara kami 4 orang ni, dibah la yang jarang ada..

terasing kan..haha
nda ba..sebab dia jarang pi sini dan tinggal jauh dari kami la dia jarang ada..
lagipun,dia kan tinggal di hostel..laaagi la susah mau jumpa dia..-.-'



aku, dibah, nani, adik..
owh,lupa!
adik aku lagi..!
tapi,memandangkan entri ni khas buat dorg berdua,so adik aku ni aku bagi crita dalam entri lain la ar..
;)

even dorang lebih muda dari aku,*ceh*
tapi,kami nampak macam sama ja..
yala..crita kami masuk dalam kategori yang sama..hehe
lepas tu,kalau kau tengok kami 3 jalan sama2, confirm kau ingat kami sama umur semua..
yeah,bonus untuk aku..
sebab, umur semakin muda..haha
act,kami tiga sama tinggi jak ba..ntah2,dorang dua lagi tinggi dari aku kali kan..
akan datang,memang la..konpom sda dorg akan lebih tinggi dari aku tu..haha


hah..mau tau ka?
aku slalu berchat atau bersms dengan dorang ni..
tapi,aku selalu jugak la nda faham apa yang dorang tulis tu..
lain ba shortform dorang..
biasa la kan,budak2 sekarang..memang berstyle la semuanya..sampai sms pun berstyle jugak..
tapi, tu jugak la yang bikin aku tekanan bila baca sms dorang..
contohnya begini,leLakI dan iaItu..
I tu huruf besar kan..kalau dalam sms,mcm huruf L la pla..
contohnya lagi,syak dengan wa..
rupa2nya, syak = ja/sahaja dan wa = ba/bah/bha
aduii na..nda suka!>.< sebab aku selalu salah baca dorang punya sms tu..=.='
sometimes,memang memalukan aku la jugak bila aku sda tersalah baca tu..
yala..lain yang ditanya,lain yang dijawab...hehe
ow,bukan dorang sahaja..
ada lagi beberapa orang yang lain..majoriti macam tu..=.='


ok..buat nani dan dibah,
pilih la mana2 yang kamu mau ar..
ada dua orang tu kan..
jadi,ambil la sorang satu kamu..haha

p/s : aku sengaja letak gambar ni dan suruh dorang pilih..sebab dorang dua paaaling nda suka gambar ni..hehe


apa2 pun,tunggu la crita aku akan datang ya..hehe







THANKS FOR READING...^_^

Happy Birthday, Harith Aisy Awzaie..



Assalamu'alaikum..

kmu tau ka kmrin hari apa??

ya..mmg pn hari rabu, 16 mac 2011..
tp klu mau tau, 16 mac ni hari yg spesel btul bt kmi..
sbb..hari tu betday anak buah aku..
satu2nya anak buah yang paling aku syg..(stkat ni la..haha)


mcm anak korea kn?? hihi

anak angah aku..
nama dia Harith Aisy Awzaie
ucu aku n ada brpa org maci aku pggl dia Harith..
tp majoriti pggl dia Aisy..tau ka pa mksd Aisy?

Aisy = kekayaan/yang hidup(klu x silap)..

mal = harta
klu gabung mal dan aisy,
maka, akn bw mksd harta kekayaan..

cantik nda?? ;)
MAL AISY..(jangan sesekali ltak huruf A d blkg tu ar!)
*mal tu nma gelaran aku msa kat hostel ya.. :)*

ok2..melarat sda crita aku tu..
klu ikut kalendar org putih, kmarin umur Aisy setahun sda..
kami ada jgk celebrate smlm..
tp kmi2 jak..
rezeki palong ngan malong la sbb dtg p rmh kmi msa 2..hehe
sayang..sbb aku x ambk gmbr dia potong kek td..
aku baru mndi ba tym 2..lps 2,hp pla aku charged tym 2..
so,melepas la nmpknya..
xpa..tggu thun dpn la ar.. ;)



umur dia baru 2 hari msa ni.. hehe


Aisy da pndai makan, minum, merangkak, naik tangga,
dan skg ni baru mau pndai b'jln dan b'ckp..
bla 1st tym dia pndai bt sesuatu tu,
kami mmg excited gila..
happy ba bla tau dia pndai bt ssuatu tu sda..
merangkak, b'jln, b'ckp, n bla bla bla..
tp mau tau la..
bla da pndai sda,pnya main susah mau jaga dia..
contohnya, bla dia da pndai merangkak..
jalan sana jalan sini..
brni sda dia mau turun naik tangga..
so, dia ni nda la ble d biarkn sda..
sbb klu dia naik tangga then tba2 dia t'jatuh,
sapa mau tanggung?
mati kami oleh ibu sma abi dia..haha


Aisy ni cute btul ba..
bikin geram ni..
mcm kan d cubit2 jak dia 2..
sda la brisi, bulat lg 2..
bilang adik bungsu aku kan,

"branak la sendiri kalau ko gerigitan ba.."
hah..klu mau tau,
adik aku yg bungsu ni bru drjah 2..
umur dia bru msuk 8 thun tym krisms nnt..
eh..lari dr topik sda tau..huh!

ok2..point aku kat sni ni kan,,
cantik, cute, hensem, kacak, n so on..,
suma tu dari Allah sbnarnya..
kmu pun tau ba kan??
Aisy cute pun sbb Allah yg bagi kan..
bkn Aisy jak ba..
suma anak2 pn cantik n cute2 ba..
tapi,tgk mata yg memandang la..
the reason is because ciptaan Allah tu smuanya cntik2 dan indah2..
kan, kan, kan??? :D

21.08.2010..


prnh dulu kan,,,
angah p gunting rmbut depan Aisy..
sbb pnjg sda kn..
tba2, t'sumpak pla dia gunting tu..
trus rmbut Aisy yg sumpak tu nda mau tumbuh sda..haha

t'pksa bawa p salon, gunting balik rmbut Aisy..
ni la hasil rmbut Aisy lps kna gunting tu..
:)

botak kan??hehe


Macam aku cakap tadi,
Aisy ni cute betul ba..
macam perempuan pun ada..
npa?nda pcya ka?
betul..aku nda tipu..
bilang org indon,SUWER! (swear)
ok..klu kamu nda pcya jgk,ni hah gambar dia..




hah..macam perempuan kan??CUTE..that's the point, ok?!


ok la..nda ble puji lebih2..
kembang kempis ibu dgn abi dia nnt..

haha



bak kata org,
inilah racun, inilah juga penawar..
hehe
last..! Aisy ni ramai org sayang sma dia..
t'masuklah paci gumuk..

:)
;)

Tanda-tanda Kematian

Assalamu'alaikum..

hari ni sama2 kita muhasabah diri ya..
hal antum musta'idun?? :)





Tanda 100 hari sebelum hari mati.
Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian , tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

Tanda 40 hari sebelum hari mati
Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut
. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikatmaut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikatmaut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun malaikatmaut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

Tanda 7 hari
Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

Tanda 3 hari
Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri.
Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

Tanda 1 hari
Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

Tanda akhir
Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

PENUTUP
Sesungguhnya marilah kita bertaqwa dan berdoa kepada Allah SWT semuga kita adalah di antara orang-orang yang yang dipilih oleh Allah yang akan diberi kesedaran untuk peka terhadap tanda-tanda mati ini semoga kita dapat membuat persiapan terakhir dalam usaha memohon keampunan samada dari Allah SWT mahupun dari manusia sendiri dari segala dosa dan urusan hutang piutang kita. Walau bagaimanapun sesuai dengan sifat Allah SWT yang maha berkuasa lagi pemurah lagi maha mengasihani maka diriwatkan bahawa tarikh mati seseorang manusia itu masih boleh diubah dengan amalan doa iaitu samada doa dari kita sendiri ataupun doa dari orang lain. Namun ianya adalah ketentuan Allah SWT semata-mata.


ni information yang aku dapat,
hasil dari carian di google aku tau..!
hehe
ni aku copy paste dr kasawari
so, untuk maklumat lbh lanjut,
sila klik di sini..
kalau nda pun, cari la kat yahoo ka..
google ka..
banyak lagi kamu dapat dari ni tu..
k..



THANKS FOR READING... ^_^

pasrah

Assalamu'alaikum..

lama aku nda post apa2 kan..

hari tu aku mau post pasal family aku..tp nda jadi..
Jangan tanya kenapa!
itu hari tu kan..hari2 seterusnya??
huhuhu
terasa berat utk aku bagitau kmu ni..



honestly,aku sedang b'dukacita sekarang ni..
paci aku meninggal hari jumaat tu..
kira2 jam 2 pagi gitu..

sedih yang t'amat sangat..
aku terasa kehilangan..

kehilangan yang memang sda lama aku nda rsakan dalam keluarga kami..

aku?

bukan aku sorang ja..
kami semua rasa macam tu..

:'(





ya..
jujur aku katakan yang aku masih belum dapat terima hakikat ni sepenuhnya..

aku tau yang aku kena redha dengan dugaan yg Allah bagi..
cuma, aku perlu waktu untuk terima sepenuhnya..

sebab aku ni bukanlah tabah macam yg org sangka..

aku nda kuat untuk terima semua ni dengan waktu yg singkat..
aku insan lemah yg masih b'gantung harap dgn org lain..
bantu aku cari closurenya,ya allah..



news ni btul2 mengundang 1001 duka buat kami,,

keluarga, teman2, rakan sekerja, ex-student, n yg mngenali beliau..

hairan napa aku guna word 'beliau'..?

aku tau aku nda sepatutnya panggil macam tu..

tapi aku lagi nda sanggup dan masih belum sedia mau tukar pi panggilan 'arwah' atau 'allahyarham'..

aku betul2 nda sanggup..

ya..macam aku cakap tadi,

aku masih belum dapat terima hakikat ni sepenuhnya..:'(




kepada saudara2 semuslim,

bantu kami, keluarga kepada En. Mohd. Talip b. Ag. Damit,

untuk sedekahkan al-fatihah kepada beliau..
kalau dapat sedekahkan pahala baca surah yasin,lagi baik..

sama2 kita semua doakan yang t'baik buat beliau di 'sana'..

juga doa buat sesama kita..

sebab kita pun akan menuju ke 'sana' jugak kn..

=.='



THANKS FOR READING...