"indahnya alam fantasi, berpijaklah di alam realiti"

Monday, April 23, 2012

:: dari ana, untuk Ana ::

dulu . . aku nda kenal kau . . aku nda pernah pun kenal kau sebelum ni . . masa awal-awal dulu, mungkin kita dekat . . mungkin pernah duduk bersebelahan . . tapi aku nda pernah pandang kau . . sebab tu aku nda ingat . . sampai la Allah takdirkan kau tinggal sebilik dengan aku . .
indah kan aturan Allah?

masa awal kau masuk bilik dulu . . STILL, aku nda kenal kau . . limpas-limpas macam angin lalu jak . . tegur pun nda pernah . . sebab masa tu kau rapat dengan classmate aku, Nadiatul . . aku masa tu nda kisah sangat kau rapat dengan dia walaupun masa tu kau satu bilik dengan aku . .*roommate yang jahat kann* sebab aku rapat dengan yang lain . . dengan Nurul . . lagi-lagi kau baru masuk masa tu kan . . dan, aku pun nda berapa kenal kau . . sampai la satu saat tu Allah rapatkan kita . .
indah kan aturan Allah?

masih ingat peristiwa pasal "Kak Fini" dan PENYAPU tu? bila kak Fini tanya pasal kau masa tu, aku blank nda tau mau jawab apa . . yala, kita mana pernah rapat sebelum ni . . mau becakap dengan kau lagi kan payah, apalagi mau betegur bejalan sama-sama . . -.-' masih ingat? hari tu hari Jumaat . .  lepas Kak Fini tanya tu, aku cuba cari kau tapi nda jumpa . . ouh, kau jalan awal kali . . tapi, aku tunggu jugak . .  sebab . . sebab Kak Fini yang suruh . . dia minta aku tinguk keadaan kau . . kau oke atau nda . . dan dia suruh aku cuba try tanya-tanya kau pasal penyapu tu . . bukan apa . . dia cakap dia tekejut bila tengok respon kau macam tu . . hehe. aku kebingungan . macam mana mau tegur kau ni . . tapi last-last aku pun try-try jugak la . . seingat aku, pasal PENYAPU tu la kita mau-mau rapat kan?

Lepas tu, masih ingat bila kita sudah rapat? dulu, kita nda berapa rapat dengan senior roommate kita . . dan sebab tu, kita sentiasa berdua . . setiap malam kita angkat air dari tong biru di belakang dekat ampaian tu . . lepas tu cuci kain then turun balik pi jemur kain . . habis jak settle semua kerja-kerja, kita sama-sama masuk bilik, then cerita-cerita . . dulu, masa form 1, kita wajib off light . . masih ingat di mana kita selalu makan? disebabkan bilik kita bilik bertuah, yang pintunya lebar betul, dan kebetulan pula loker aku second hujung, dan pintunya menghadap jendela, kita dapat privacy kita sendiri . . sana tempat kita makan-makan . . makan-makan sambil becerita . . dan masa tu, pastinya cuma kita berdua . .

tau sebab apa kita rapat lagi? kebetulan kita punya kawan sekolah yang sama . . 'dia' kawan sekolah kau, 'dia'  jugak kawan sekolah aku . . kau rapat dengan dia . . tapi aku, nda berapa . . sekadar kawan biasa-biasa ja . . dan aku masih ingat bila kau cerita yang kau marah 'dia' atas kesalahan yang 'dia' nda buat . . dan kau . . kau cakap, "kesian kan dia . . " aku pula rasa lucu bila dengar cerita kau tu . . ya, 'dia' kawan kita berdua . . indah kan Aturan Allah, cara Allah mau link kita? :))

bilik kita berdepan dengan gelanggang sepak takraw . . dan kau . . kau masih ingat satu malam tu bila kita cerita-cerita, ketawa-ketawa, dan masa part kau yang becerita pula, aku tiba-tiba suruh kau berhenti . . seminit dua gitu, aku suruh kau sambung cerita balik . . cerita-cerita, ketawa-ketawa lagi . . then, sekali lagi aku suruh kau berhenti . . sama macam tadi . . seminit dua, aku suruh sambung balik . .

kau tanya "kenapa" . .

then, aku cakap la "teda pa-pa . .  sambung la cerita balik . ." 

kita sambung cerita balik . . and again, sama macam tadi . .

dan kau tanpa jemu, tanya jugak "kenapa" . .

last-last aku cakap jugak . . aku tanya kau, "kau dengar nda suara putera dekat gate depan? tu lagi . . rantai kunci macam kena buka . . ada apa hal dorang mau masuk sini malam-malam ni??" 

terus kau cakap la, "kau ni . . delingaran kali . . teda-teda ba suara putera dengan rantai kunci tu .. " 

nda lama lepas tu, aku cakap lagi, "stop! kejap! kejap! kau dengar nda bunyi orang main takraw?? betul ..  aku nda tipu . . suara putera-putera tadi tu macam dorang mau pi gelanggang, main takraw . ."


dan kau . . kau ni . . jangan . . adaka malam-malam macam ni kau cakap macam tu . . nda kan la orang main takraw malam-malam?? bikin takut jak kau ni . . kau kali salah dengar . . sudah laa . ., sudah~ "


dan aku, kali ni aku stop . . masa tu aku tau kau takut . . aku pun takut jugak . . sebab masa tu aku dengar tapi kau pula nda dengar . . masa tu aku pikir, something's going wrong . . oke. . aku zip mulut aku . . dan keesokan harinya . . time prep, kita cerita-cerita dengan yang lain . . dan, rupa-rupanya bukan aku jak yang dengar. . Tika Arsid pun dengar jugak . . dan malam tu jugak . . kita cerita-cerita nda ingat waktu . . sampai pukul satu . . siuk-siuk becerita, tiba-tiba blackout . . aku pegang tangan kau . . dua-dua kita ketakutan . ya, sebab aku takut gelap . . bercahayakan lampu jam loceng kau, aku pegang tangan kau, kau pegang tangan aku, sampai la ada karan balik . .  then, kau cakap, "bah sudah la . . nanti sambung . . nanti mati karan lagi . ." dan malam tu, malam yang memang betul-betul jadi kenangan, jadi bahan bualan kita dari dulu, sampai sekarang, dan sampai selama-lamanya . .

tu cerita form 1 . . masa form 2, kita rapat dengan Nyna . . tapi kau lebih rapat dengan dia . . sebab masa form 2 kita suda jadi classmate, dan kau pula duduk sebelah dia . . sedangkan aku pula, duduk dengan orang yang memang mulanya aku nda rapat . dalam kelas, walaupun duduk tempat lain, tapi aku selalu pegi tempat kamu, rehat mesti sama-sama kamu . . ya, tu istimewanya kita yang tinggal di hostel ni kan . . lebih ber-ukhuwah . .

masa form 2 pun banyak kenangan jugak . . tapi paling best, masa Puan Lailatun denda kita students sidang petang atas sebab asrama kotor . .padahal bukan salah kita sepenuhnya . . denda kita ; satu minggu kita prep di gelanggang tengah-tengah tu kan . . satu minggu jugak kita nda study . . kalau malam-malam tu, sebab banyak nyamuk . . gelap pulak tu . . dan . . paling best; kita student sesi petang ni jadi bahan tontonan form-form lain . . selalu kena sound pulak tu sebab bising . . masa tu kita majoriti bawa handphone. . macam satu "kwajipan" pulak kan . . hehe. minggu kita didenda tu, masa prep pagi, kita nda study . . kita macam berpicnic . . siap bawa tikar turun, bawa makanan, air panas untuk makan maggi, dan lepas tu kita share-share . . dan masa prep tu, kita main "bubble" . . padahal sebelah-sebelah jak pun . .

masa form 3, kita rapat balik . . sebab masa tu kita dua dan emon jak yang tinggal di hostel kan . . masih ingat "SMURUQDAM"?? hehe . biar jadi rahsia antara kita bertiga . . ^^ masa form 3, kita rapat dengan orang rumet kita . . dan kita rapat dengan senior form 6 . . sebab tu kira nda berapa oke dengan form 4 masa tu . . masih ingat dorang cakap kita skema?? hehe. dan . . aku selalu tidur bilik kau kan? best . . suka stay di katil kau . . nda kesah la banyak barang ka nda . . mula-mula tu cuma tanya satu benda jak . . lepas tu melarat pula pi becerita . . jumpa lagi dengan kak bob dan kak dila . . memang nda berhenti la tu . . dan last-last, aku mesti tetidur di sana kan??

masa form 4, awal-awal tu aku dapat kelas sains tulen .  sedih kott . . sebab masa tu kami cuma 3 orang jak kan yang dapat sana . . kami mau pindah masuk kelas agama balik . . sebab dalam kelas tu, kami rasa terasing betul . . ikut procedure, kami kena tunggu seminggu untuk dapat result tu . . sama ada dapat pindah atau kekal dalam kelas tu . . tau laa, cigu mahmood kan . . tapi, kami balik-balik jumpa cigu . . alhamdulillah, hari tu jugak kami dapat masuk kelas agama . . tapi aku nda dapat duduk dengan kamu . . lain-lain suda . . masing-masing dengan pasangannya, dan aku pula duduk dengan Bibi . . daripada berdua, jadi berempat . . mula-mula duduk dengan Bibi, last-last coupled dengan Pika . . dan, sangat best sebab masa tu kita semua satu kepala . .

di hostel pula, kerja semakin bertambah . . bila kita masing-masing dapat taklifan daripada abah . . dan, kita yang form 4 ni, yang sepatutnya kerja ringan sikit, bertukar pula jadi berat . . selah-olah kita macam form 5 pula yang pegang semua-semua tu . . dan kita sendiri pun sudah maklum, form sebelum dan selepas kita nda berapa ngam dengan kita . . dan, kau masih ingat bila aku nangis-nangis depan kau sebab kerja semua ni? dan bila aku dan kita difitnah? benda kecik jak pun . . tapi sebab benda tu bukan betul, sebab tu susah mau terima . . masa tu aku ada kau dan yang lain yang tolong support aku . . ouh, dunia . . memang macam tu . .
kau masih ingat bila emon kena suruh keluar asrama? dari awal kita pujuk . . sampai abah pun tolong pujuk jugak . . tapi bapa emon tetap dengan keputusan dia jugak kan . . hari dia keluar tu . . kita nangis-nangis . . sampai satu kali tu, ada orang terpijak "TAHI AYAM" dekat koridor . . tu la . . nda pakai selipar lagi . . hehe. mood yang sememangnya suram tiba-tiba ceria sekejap . . sebab "tahi ayam" tu jak pun kan . .

ya! itu KITA!

kau masih ingat lagi masa form 4 dan form 5 tu la yang betul-betul buat kita tekanan . . rasa macam mau lari jak kan . . tapi sebab adanya kawan-kawan kita yang sentiasa bagi sokongan, [even kadang-kadang tu selalu jugak gaduh] kita still berdiri di tempat yang sama, dipimpin sahabat-sahabat seperjuangan . indah kan ukhuwah masa tu? oups, bukan masa tu jak . . sampai bila-bila, insyaallah . .

masuk form 4 aku rapat dengan ekin . . kau selalu terasa sebab kadang-kadang aku macam pinggirkan kau kan?? aku minta maaf . . kadang-kadang tu aku nda ambik peduli pun perasaan kau . . kadang-kadang tu asyik aku jak yang mau menang . . nda pikir pun pasal kau kan . . ya, macam kau cakap, label ni sinonim dengan aku, "ego tinggi" . . tapi nda juga la te-kalahkan eleez kan . . mengalahkan gunung everest. . hihi . dan aku memang banyak buat kau terasa hati dengan aku kan?? aku minta maaf . .

kau masih ingat nda SEMUT, PAUS, KUDA LAUT, BELINGKARUNG, GONGGOK, SOTONGdan LAIN-LAIN ?? masing-masing ada gelaran sendiri . . tapi, dengan adanya semua tu la yang buat friendship kita colourful kan?? hm,, masa form 4 dan form 5 ni terlalu banyak kenangan kita . . ada manisnya, ada pahitnya, ada macam-macam . . terlalu banyak . . sedikit yang aku tulis di sini, banyaknya yang lain tu, kita masing-masing simpan ya!

kita berlari kejar syurga kan??


masa form 6 hari tu, kau pun selalu terasa kan sebab aku jumpa bestfren aku balik . . aku selalu cerita dengan Mimie, sampai kadang-kadang tu biarkan kau dengan Nyna sendiri-sendiri . . sudah la kita ni bertiga ja, aku pula kadang-kadang menghilang . . kesian kau dengan Nyna . . dan masa di sana, kita bertiga satu bilik . . memandangkan kau jak yang dapat katil bawah, aku dan Nyna ikut tumpang sekaki tidur sana. . apa-apa mesti di sana . . kami berdua tidur di katil, kau pula tidur di lantai . . kesian kau . . dan macam biasa, ni ayat kita selalu guna . ."alaa . . macam nda biasa kannn . . "


dan Allah takdirkan aku dapat di tempat aku belajar sekarang . . dan tempat tu jauh dari kamu, dari semua orang . . aku pula di tengah-tengah . . gembirakan hati mama ayah atau lukakan hati kamu . . sebab kalau aku keluar, tinggal kamu berdua . . dan sebab-sebab yang lain, kita jak yang tau . . tapi, macam aku selalu cakap, ibu bapa didahulukan . . sayu hati tinggalkan kamu . . tapi yala . . blessing in disguise- bilang madam . .

masih ingat nda aku ada buku diary aku yang kaler pink yang comel-comel tu? aku selalu bawa ke sana ke mari buku tu . . selalu tulis diary, kadang-kadang depan kamu lagi . . dan kamu, selalu tengok without any complaints . . ya, bersyukur dapat kawan yang memahami macam kamu . . dan, sebelum aku keluar tu, buat pertama kalinya aku lepaskan buku diary tu , then bagi dekat kamu . . suruh kamu tulis untuk aku . . masih ingat kan? diary tu masih ada, dan apa yang kamu tulis tu pun masih ada. . ^^

masih ingat masa aku di sana sudah, kita ada masalah? ya, berpunca daripada aku . . aku minta maaf . . masa tu aku nangis betul . . aku fikir aku hilang kawan . . ya, siapa suruh kan . . salah aku jugak. . -.-" lama kita nda bertegur. . aku rasa macam . . macam . . ntah la . . betul-betul dugaan masa tu. . aku tau salah aku . . hari kita ada program tu, kamu yang tegur dulu . . aku pula sepanjang hari tu cerita dengan budak-budak tu. . sebab masa tu aku rasa janggal mau betegur dengan kamu . . aku, em, aku . . aku malu . . -.-' masih ingat surat aku? aku ragu-ragu samada mau bagi atau nda .  sebab aku sendiri rasa kasar dalam surat tu. . takut kalau-kalau buat kamu terasa lagi . . tapi hari tu, aku nekad apapun yang jadi, aku kena settlekan hari tu jugak . . dan apa pun keputusan kamu lepas tu, aku redha . . dan alhamdulillah, i got both of u again kan. .



hari sebelum aku balik tu, aku dapat tasbih dari kau . . cantik .  kaler purple lagi kan . . saat tu aku teringat kata-kata ni, "
|Seorang TEMAN yang baik adalah yang akan membantumu untuk menjadi orang baik. Teman sejati yang boleh diajak bercinta untuk syurga.|
ya, kau TEMAN itu . . tasbih yang kau bagi masih ada . . dan tasbih tu jugak yang aku selalu guna, walaupun aku ada tasbih lain . . sebab bila nampak tasbih tu, terus teringat Allah, terus datang rindu pada kau. . 

'someone' is you!


semakin hari aku rasa semakin jauh dari kau . . mungkin sebab kamu busy . . plus kita jarang jumpa, dan jarang contact . . never mind laa. . kau pun tau aku ni jenis cepat touching sikit kan . . yeah, tu perkara biasa . . sila abaikan . . em, aku nda kesah kau semakin jauh dari aku . . aku nda kesah kau jarang jumpa aku . . nda jumpa pun, em. .  nda dinafikan memang akan terkilan . . sebab kau kan kawan baik aku . . lagi-lagi aku cuti bukannya sekejap . . dalam tempoh dua bulan tu, at least sekali dapat jumpa kau pun, jadila . . ya, da jumpa da pun kan even sekejap . . ^^ tapi oke la . . sebab walau kita jauh, hati kita tetap terikat kan?? ukhuwah yang kita bina bukan sekejap . . bertahun-tahun . . sayang kalau putus dalam sekelip mata . . insyallaah, aku jaga, kau jaga, kita sama-sama jaga ukhuwah ni . . dan Allah yang pegang segala-galanya. . 

oke . aku rasa macam da tulis surat pulak daa . . panjang berjela-jela . . oke. direct to the point, hari ni 22 April kan. . 20 hb yang lepas betday kau . . bukan aku nda ingat tu . . tapi masa tu kau di hostel . . kiranya mau wish semalam . tapi busy pula . . aku nda mau post di FB, sebab takut kau tersilap pandang *macam aku*. . sebab tu mau sedia satu entri khas buat kau . . ouh, aku akan pastikan aku orang terakhir yang wish betday kau hari ni . . ceh . . bah, cerita melalut-lalut sudah kan . . jadi, ,


buat Ana, Dg. Nurfarhana binti Suhaili, 

SANAH HELWAH!

semoga diberi kesihatan berpanjangan . . kalau sakit jugak, tu tanda Allah sayang lebih tu . . :))

semoga sentiasa dimurahkan rezeki . . 

semoga dipanjangkan umur supaya dapat buat lebih ibadah . . 

selamat menuju kematian . . *angka semakin bertambah, umur semakin singkat, ajal semakin dekat*

semoga mendapat keberkatan dan keredhaan Allah selalu . .

ni kek untuk kau~

kalau aku ada duit, nanti aku bagi beli kau patung ni aaa.. kalau la~ hihi

buat Ana Farhana, 
aku SAYANG kau dari dulu sampai sekarang, hingga "nanti" . . 
moga-moga bertemu di SANA, yang abadi . .
insyaallah, biidznillah . .

hadiah terakhir buat kau . kau suka Oki kan? :)
















love note : aku minta maaf sekali lagi . . aku jarang ada untuk kau . . bila kau ada masalah, aku nda tau pun . . aku minta maaf lagi sebab sekarang ni tiada di sisi kau macam dulu-dulu . . tapi aku yakin, Allah is there for u . . Allah sentiasa ada untuk kau kan . . Nyna pun ada untuk dengar cerita kau . . ada apa2 hal, inform pada saya ya! :)




-salam sayang dari aku-

Saturday, April 21, 2012

ber-belog again!

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamu’alaikum..:)

Alhamdulillah, tercapai jugak hasrat mau hidupkan balik blog ni . .  oh, I mean blogwalking di blog sendiri + conteng2 sikit . . almost 1 year saya nda update blog kan *nda sampai pun . Lagi 2 bulan baru genap 1 tahun*. . terlalu busy lagaknya. Hihi. So, apa cer? Ce cite, ce cite~ :D

Oke . Lama nda update blog . Sekarang rasa janggal pula mau menulis balik ni . Banyak ja cerita . Tapi malas mau ‘menulis’. Oke . Sekarang kena rajinkan diri untuk ‘menulis’, ya Amalina~ Kalau sebelum ni blog ni mungkin lebih kepada “open diary” *not really saya rasa* , sekarang ni hadaf lebih jelas ; kongsi ilmu plus ambil ibrah daripada apa yang diceritakan . Insyaallah, doakan saya ya!

Saya suda kemas sikit2 blog ni . Apa yang anda lihat sekarang ni better daripada sebelum2 ni . Sebelum ni ntah apa-apa tau . . banyak post suda didelete memandangkan tidak jelas mesej yang hendak disampaikan . *ceh. Skema sikit .* and now, post suda tinggal sikit . , walaupun blog ni sudah agak lama kewujudannya . [Nampak sangat ini blog terbiar . .] Lepas ni, nampaknya saya kena rajin update la ni . . Insyaallah, kalau rajin la plus kalau ada masa mau update . Tau2 ja la, orang macam YB kann . .  ke sana ke mari dengan kerjanya sampai ‘kekurangan’ masa terluang . . *ceh . . Abis laa . . marah la Yb kalau baca ni . .*

Ouh, sebelum tu . . untuk pengetahuan anda semua, ini sabahan blogger ya ! Memandangkan ramai juga kawan-kawan saya yang asalnya dari semenanjung sebelah sana, so mungkin akan bercampur bahasa la kali . Tapi still, lebih kepada bahasa Sabah . [bahasa ibunda kott . . ] buat yang nda faham tu, tanya ja la . . amat dialu-alukan . . takut pula ada yang nda faham, last2 nda dapat tangkap pula mesej yang mau disampaikan . .

Kalau sebelum ni, saya sangat 'active' di FB . . sampai satu saat tu terfikir mau delete blog ni . . sebab . . em, sebab . . kesian! ada blog tapi nda dipedulikan . . malar FB jua yang dilayan . . since when saya suka cakap brunei ni?? *_* tapi, bila fikir balik, sayang la pula mau delete . . sebab, banyak sebab dia . . so, i thought that no need la mau delete segala ni . . benda yang suda ada, still boleh digunakan lagi, just perbaharui jak . . kan kan kan?? now, teda la perbaharui sangat kottt . . cuma kemaskini post2 semua tu . . kekalkan mana yang boleh dipakai, buang mana yang perlu . . 

then, then . . ouh, blog saya bukan yang terbaik. . tapi saya cuba untuk jadikannya sebagai yang terbaik. . insyaallah. . saya sedang membina hati untuk ber-blog balik ni. . teda hati sangat mau update blog segala ni, memandangkan kekurangan waktu untuk ber-FB dan ber-blog sekaligus . . tapi, sekali lagi saya ulang, hadaf kini lebih jelas; ilmu yang saya ada perlu dishare sebanyak yang mungkin. . mana yang tersilap, sila laa betulkan. . saya hamba yang dhoif . 

oke. dari tadi cerita pasal blog segala . . mesti penat baca kan?? oke. selamat membaca buat semua. . mana yang baik, datangnya dari Allah. . yang buruk tu jugak datang dari Allah melalui kelemahan diri saya sendiri. . wallahu'alam. wassalam. 

:: dari ana, untuk Ana ::

dulu . . aku nda kenal kau . . aku nda pernah pun kenal kau sebelum ni . . masa awal-awal dulu, mungkin kita dekat . . mungkin pernah duduk bersebelahan . . tapi aku nda pernah pandang kau . . sebab tu aku nda ingat . . sampai la Allah takdirkan kau tinggal sebilik dengan aku . .
indah kan aturan Allah?

masa awal kau masuk bilik dulu . . STILL, aku nda kenal kau . . limpas-limpas macam angin lalu jak . . tegur pun nda pernah . . sebab masa tu kau rapat dengan classmate aku, Nadiatul . . aku masa tu nda kisah sangat kau rapat dengan dia walaupun masa tu kau satu bilik dengan aku . .*roommate yang jahat kann* sebab aku rapat dengan yang lain . . dengan Nurul . . lagi-lagi kau baru masuk masa tu kan . . dan, aku pun nda berapa kenal kau . . sampai la satu saat tu Allah rapatkan kita . .
indah kan aturan Allah?

masih ingat peristiwa pasal "Kak Fini" dan PENYAPU tu? bila kak Fini tanya pasal kau masa tu, aku blank nda tau mau jawab apa . . yala, kita mana pernah rapat sebelum ni . . mau becakap dengan kau lagi kan payah, apalagi mau betegur bejalan sama-sama . . -.-' masih ingat? hari tu hari Jumaat . .  lepas Kak Fini tanya tu, aku cuba cari kau tapi nda jumpa . . ouh, kau jalan awal kali . . tapi, aku tunggu jugak . .  sebab . . sebab Kak Fini yang suruh . . dia minta aku tinguk keadaan kau . . kau oke atau nda . . dan dia suruh aku cuba try tanya-tanya kau pasal penyapu tu . . bukan apa . . dia cakap dia tekejut bila tengok respon kau macam tu . . hehe. aku kebingungan . macam mana mau tegur kau ni . . tapi last-last aku pun try-try jugak la . . seingat aku, pasal PENYAPU tu la kita mau-mau rapat kan?

Lepas tu, masih ingat bila kita sudah rapat? dulu, kita nda berapa rapat dengan senior roommate kita . . dan sebab tu, kita sentiasa berdua . . setiap malam kita angkat air dari tong biru di belakang dekat ampaian tu . . lepas tu cuci kain then turun balik pi jemur kain . . habis jak settle semua kerja-kerja, kita sama-sama masuk bilik, then cerita-cerita . . dulu, masa form 1, kita wajib off light . . masih ingat di mana kita selalu makan? disebabkan bilik kita bilik bertuah, yang pintunya lebar betul, dan kebetulan pula loker aku second hujung, dan pintunya menghadap jendela, kita dapat privacy kita sendiri . . sana tempat kita makan-makan . . makan-makan sambil becerita . . dan masa tu, pastinya cuma kita berdua . .

tau sebab apa kita rapat lagi? kebetulan kita punya kawan sekolah yang sama . . 'dia' kawan sekolah kau, 'dia'  jugak kawan sekolah aku . . kau rapat dengan dia . . tapi aku, nda berapa . . sekadar kawan biasa-biasa ja . . dan aku masih ingat bila kau cerita yang kau marah 'dia' atas kesalahan yang 'dia' nda buat . . dan kau . . kau cakap, "kesian kan dia . . " aku pula rasa lucu bila dengar cerita kau tu . . ya, 'dia' kawan kita berdua . . indah kan Aturan Allah, cara Allah mau link kita? :))

bilik kita berdepan dengan gelanggang sepak takraw . . dan kau . . kau masih ingat satu malam tu bila kita cerita-cerita, ketawa-ketawa, dan masa part kau yang becerita pula, aku tiba-tiba suruh kau berhenti . . seminit dua gitu, aku suruh kau sambung cerita balik . . cerita-cerita, ketawa-ketawa lagi . . then, sekali lagi aku suruh kau berhenti . . sama macam tadi . . seminit dua, aku suruh sambung balik . .

kau tanya "kenapa" . .

then, aku cakap la "teda pa-pa . .  sambung la cerita balik . ." 

kita sambung cerita balik . . and again, sama macam tadi . .

dan kau tanpa jemu, tanya jugak "kenapa" . .

last-last aku cakap jugak . . aku tanya kau, "kau dengar nda suara putera dekat gate depan? tu lagi . . rantai kunci macam kena buka . . ada apa hal dorang mau masuk sini malam-malam ni??" 

terus kau cakap la, "kau ni . . delingaran kali . . teda-teda ba suara putera dengan rantai kunci tu .. " 

nda lama lepas tu, aku cakap lagi, "stop! kejap! kejap! kau dengar nda bunyi orang main takraw?? betul ..  aku nda tipu . . suara putera-putera tadi tu macam dorang mau pi gelanggang, main takraw . ."


dan kau . . kau ni . . jangan . . adaka malam-malam macam ni kau cakap macam tu . . nda kan la orang main takraw malam-malam?? bikin takut jak kau ni . . kau kali salah dengar . . sudah laa . ., sudah~ "


dan aku, kali ni aku stop . . masa tu aku tau kau takut . . aku pun takut jugak . . sebab masa tu aku dengar tapi kau pula nda dengar . . masa tu aku pikir, something's going wrong . . oke. . aku zip mulut aku . . dan keesokan harinya . . time prep, kita cerita-cerita dengan yang lain . . dan, rupa-rupanya bukan aku jak yang dengar. . Tika Arsid pun dengar jugak . . dan malam tu jugak . . kita cerita-cerita nda ingat waktu . . sampai pukul satu . . siuk-siuk becerita, tiba-tiba blackout . . aku pegang tangan kau . . dua-dua kita ketakutan . ya, sebab aku takut gelap . . bercahayakan lampu jam loceng kau, aku pegang tangan kau, kau pegang tangan aku, sampai la ada karan balik . .  then, kau cakap, "bah sudah la . . nanti sambung . . nanti mati karan lagi . ." dan malam tu, malam yang memang betul-betul jadi kenangan, jadi bahan bualan kita dari dulu, sampai sekarang, dan sampai selama-lamanya . .

tu cerita form 1 . . masa form 2, kita rapat dengan Nyna . . tapi kau lebih rapat dengan dia . . sebab masa form 2 kita suda jadi classmate, dan kau pula duduk sebelah dia . . sedangkan aku pula, duduk dengan orang yang memang mulanya aku nda rapat . dalam kelas, walaupun duduk tempat lain, tapi aku selalu pegi tempat kamu, rehat mesti sama-sama kamu . . ya, tu istimewanya kita yang tinggal di hostel ni kan . . lebih ber-ukhuwah . .

masa form 2 pun banyak kenangan jugak . . tapi paling best, masa Puan Lailatun denda kita students sidang petang atas sebab asrama kotor . .padahal bukan salah kita sepenuhnya . . denda kita ; satu minggu kita prep di gelanggang tengah-tengah tu kan . . satu minggu jugak kita nda study . . kalau malam-malam tu, sebab banyak nyamuk . . gelap pulak tu . . dan . . paling best; kita student sesi petang ni jadi bahan tontonan form-form lain . . selalu kena sound pulak tu sebab bising . . masa tu kita majoriti bawa handphone. . macam satu "kwajipan" pulak kan . . hehe. minggu kita didenda tu, masa prep pagi, kita nda study . . kita macam berpicnic . . siap bawa tikar turun, bawa makanan, air panas untuk makan maggi, dan lepas tu kita share-share . . dan masa prep tu, kita main "bubble" . . padahal sebelah-sebelah jak pun . .

masa form 3, kita rapat balik . . sebab masa tu kita dua dan emon jak yang tinggal di hostel kan . . masih ingat "SMURUQDAM"?? hehe . biar jadi rahsia antara kita bertiga . . ^^ masa form 3, kita rapat dengan orang rumet kita . . dan kita rapat dengan senior form 6 . . sebab tu kira nda berapa oke dengan form 4 masa tu . . masih ingat dorang cakap kita skema?? hehe. dan . . aku selalu tidur bilik kau kan? best . . suka stay di katil kau . . nda kesah la banyak barang ka nda . . mula-mula tu cuma tanya satu benda jak . . lepas tu melarat pula pi becerita . . jumpa lagi dengan kak bob dan kak dila . . memang nda berhenti la tu . . dan last-last, aku mesti tetidur di sana kan??

masa form 4, awal-awal tu aku dapat kelas sains tulen .  sedih kott . . sebab masa tu kami cuma 3 orang jak kan yang dapat sana . . kami mau pindah masuk kelas agama balik . . sebab dalam kelas tu, kami rasa terasing betul . . ikut procedure, kami kena tunggu seminggu untuk dapat result tu . . sama ada dapat pindah atau kekal dalam kelas tu . . tau laa, cigu mahmood kan . . tapi, kami balik-balik jumpa cigu . . alhamdulillah, hari tu jugak kami dapat masuk kelas agama . . tapi aku nda dapat duduk dengan kamu . . lain-lain suda . . masing-masing dengan pasangannya, dan aku pula duduk dengan Bibi . . daripada berdua, jadi berempat . . mula-mula duduk dengan Bibi, last-last coupled dengan Pika . . dan, sangat best sebab masa tu kita semua satu kepala . .

di hostel pula, kerja semakin bertambah . . bila kita masing-masing dapat taklifan daripada abah . . dan, kita yang form 4 ni, yang sepatutnya kerja ringan sikit, bertukar pula jadi berat . . selah-olah kita macam form 5 pula yang pegang semua-semua tu . . dan kita sendiri pun sudah maklum, form sebelum dan selepas kita nda berapa ngam dengan kita . . dan, kau masih ingat bila aku nangis-nangis depan kau sebab kerja semua ni? dan bila aku dan kita difitnah? benda kecik jak pun . . tapi sebab benda tu bukan betul, sebab tu susah mau terima . . masa tu aku ada kau dan yang lain yang tolong support aku . . ouh, dunia . . memang macam tu . .
kau masih ingat bila emon kena suruh keluar asrama? dari awal kita pujuk . . sampai abah pun tolong pujuk jugak . . tapi bapa emon tetap dengan keputusan dia jugak kan . . hari dia keluar tu . . kita nangis-nangis . . sampai satu kali tu, ada orang terpijak "TAHI AYAM" dekat koridor . . tu la . . nda pakai selipar lagi . . hehe. mood yang sememangnya suram tiba-tiba ceria sekejap . . sebab "tahi ayam" tu jak pun kan . .

ya! itu KITA!

kau masih ingat lagi masa form 4 dan form 5 tu la yang betul-betul buat kita tekanan . . rasa macam mau lari jak kan . . tapi sebab adanya kawan-kawan kita yang sentiasa bagi sokongan, [even kadang-kadang tu selalu jugak gaduh] kita still berdiri di tempat yang sama, dipimpin sahabat-sahabat seperjuangan . indah kan ukhuwah masa tu? oups, bukan masa tu jak . . sampai bila-bila, insyaallah . .

masuk form 4 aku rapat dengan ekin . . kau selalu terasa sebab kadang-kadang aku macam pinggirkan kau kan?? aku minta maaf . . kadang-kadang tu aku nda ambik peduli pun perasaan kau . . kadang-kadang tu asyik aku jak yang mau menang . . nda pikir pun pasal kau kan . . ya, macam kau cakap, label ni sinonim dengan aku, "ego tinggi" . . tapi nda juga la te-kalahkan eleez kan . . mengalahkan gunung everest. . hihi . dan aku memang banyak buat kau terasa hati dengan aku kan?? aku minta maaf . .

kau masih ingat nda SEMUT, PAUS, KUDA LAUT, BELINGKARUNG, GONGGOK, SOTONGdan LAIN-LAIN ?? masing-masing ada gelaran sendiri . . tapi, dengan adanya semua tu la yang buat friendship kita colourful kan?? hm,, masa form 4 dan form 5 ni terlalu banyak kenangan kita . . ada manisnya, ada pahitnya, ada macam-macam . . terlalu banyak . . sedikit yang aku tulis di sini, banyaknya yang lain tu, kita masing-masing simpan ya!

kita berlari kejar syurga kan??


masa form 6 hari tu, kau pun selalu terasa kan sebab aku jumpa bestfren aku balik . . aku selalu cerita dengan Mimie, sampai kadang-kadang tu biarkan kau dengan Nyna sendiri-sendiri . . sudah la kita ni bertiga ja, aku pula kadang-kadang menghilang . . kesian kau dengan Nyna . . dan masa di sana, kita bertiga satu bilik . . memandangkan kau jak yang dapat katil bawah, aku dan Nyna ikut tumpang sekaki tidur sana. . apa-apa mesti di sana . . kami berdua tidur di katil, kau pula tidur di lantai . . kesian kau . . dan macam biasa, ni ayat kita selalu guna . ."alaa . . macam nda biasa kannn . . "


dan Allah takdirkan aku dapat di tempat aku belajar sekarang . . dan tempat tu jauh dari kamu, dari semua orang . . aku pula di tengah-tengah . . gembirakan hati mama ayah atau lukakan hati kamu . . sebab kalau aku keluar, tinggal kamu berdua . . dan sebab-sebab yang lain, kita jak yang tau . . tapi, macam aku selalu cakap, ibu bapa didahulukan . . sayu hati tinggalkan kamu . . tapi yala . . blessing in disguise- bilang madam . .

masih ingat nda aku ada buku diary aku yang kaler pink yang comel-comel tu? aku selalu bawa ke sana ke mari buku tu . . selalu tulis diary, kadang-kadang depan kamu lagi . . dan kamu, selalu tengok without any complaints . . ya, bersyukur dapat kawan yang memahami macam kamu . . dan, sebelum aku keluar tu, buat pertama kalinya aku lepaskan buku diary tu , then bagi dekat kamu . . suruh kamu tulis untuk aku . . masih ingat kan? diary tu masih ada, dan apa yang kamu tulis tu pun masih ada. . ^^

masih ingat masa aku di sana sudah, kita ada masalah? ya, berpunca daripada aku . . aku minta maaf . . masa tu aku nangis betul . . aku fikir aku hilang kawan . . ya, siapa suruh kan . . salah aku jugak. . -.-" lama kita nda bertegur. . aku rasa macam . . macam . . ntah la . . betul-betul dugaan masa tu. . aku tau salah aku . . hari kita ada program tu, kamu yang tegur dulu . . aku pula sepanjang hari tu cerita dengan budak-budak tu. . sebab masa tu aku rasa janggal mau betegur dengan kamu . . aku, em, aku . . aku malu . . -.-' masih ingat surat aku? aku ragu-ragu samada mau bagi atau nda .  sebab aku sendiri rasa kasar dalam surat tu. . takut kalau-kalau buat kamu terasa lagi . . tapi hari tu, aku nekad apapun yang jadi, aku kena settlekan hari tu jugak . . dan apa pun keputusan kamu lepas tu, aku redha . . dan alhamdulillah, i got both of u again kan. .



hari sebelum aku balik tu, aku dapat tasbih dari kau . . cantik .  kaler purple lagi kan . . saat tu aku teringat kata-kata ni, "
|Seorang TEMAN yang baik adalah yang akan membantumu untuk menjadi orang baik. Teman sejati yang boleh diajak bercinta untuk syurga.|
ya, kau TEMAN itu . . tasbih yang kau bagi masih ada . . dan tasbih tu jugak yang aku selalu guna, walaupun aku ada tasbih lain . . sebab bila nampak tasbih tu, terus teringat Allah, terus datang rindu pada kau. . 

'someone' is you!


semakin hari aku rasa semakin jauh dari kau . . mungkin sebab kamu busy . . plus kita jarang jumpa, dan jarang contact . . never mind laa. . kau pun tau aku ni jenis cepat touching sikit kan . . yeah, tu perkara biasa . . sila abaikan . . em, aku nda kesah kau semakin jauh dari aku . . aku nda kesah kau jarang jumpa aku . . nda jumpa pun, em. .  nda dinafikan memang akan terkilan . . sebab kau kan kawan baik aku . . lagi-lagi aku cuti bukannya sekejap . . dalam tempoh dua bulan tu, at least sekali dapat jumpa kau pun, jadila . . ya, da jumpa da pun kan even sekejap . . ^^ tapi oke la . . sebab walau kita jauh, hati kita tetap terikat kan?? ukhuwah yang kita bina bukan sekejap . . bertahun-tahun . . sayang kalau putus dalam sekelip mata . . insyallaah, aku jaga, kau jaga, kita sama-sama jaga ukhuwah ni . . dan Allah yang pegang segala-galanya. . 

oke . aku rasa macam da tulis surat pulak daa . . panjang berjela-jela . . oke. direct to the point, hari ni 22 April kan. . 20 hb yang lepas betday kau . . bukan aku nda ingat tu . . tapi masa tu kau di hostel . . kiranya mau wish semalam . tapi busy pula . . aku nda mau post di FB, sebab takut kau tersilap pandang *macam aku*. . sebab tu mau sedia satu entri khas buat kau . . ouh, aku akan pastikan aku orang terakhir yang wish betday kau hari ni . . ceh . . bah, cerita melalut-lalut sudah kan . . jadi, ,


buat Ana, Dg. Nurfarhana binti Suhaili, 

SANAH HELWAH!

semoga diberi kesihatan berpanjangan . . kalau sakit jugak, tu tanda Allah sayang lebih tu . . :))

semoga sentiasa dimurahkan rezeki . . 

semoga dipanjangkan umur supaya dapat buat lebih ibadah . . 

selamat menuju kematian . . *angka semakin bertambah, umur semakin singkat, ajal semakin dekat*

semoga mendapat keberkatan dan keredhaan Allah selalu . .

ni kek untuk kau~

kalau aku ada duit, nanti aku bagi beli kau patung ni aaa.. kalau la~ hihi

buat Ana Farhana, 
aku SAYANG kau dari dulu sampai sekarang, hingga "nanti" . . 
moga-moga bertemu di SANA, yang abadi . .
insyaallah, biidznillah . .

hadiah terakhir buat kau . kau suka Oki kan? :)
















love note : aku minta maaf sekali lagi . . aku jarang ada untuk kau . . bila kau ada masalah, aku nda tau pun . . aku minta maaf lagi sebab sekarang ni tiada di sisi kau macam dulu-dulu . . tapi aku yakin, Allah is there for u . . Allah sentiasa ada untuk kau kan . . Nyna pun ada untuk dengar cerita kau . . ada apa2 hal, inform pada saya ya! :)




-salam sayang dari aku-

ber-belog again!

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamu’alaikum..:)

Alhamdulillah, tercapai jugak hasrat mau hidupkan balik blog ni . .  oh, I mean blogwalking di blog sendiri + conteng2 sikit . . almost 1 year saya nda update blog kan *nda sampai pun . Lagi 2 bulan baru genap 1 tahun*. . terlalu busy lagaknya. Hihi. So, apa cer? Ce cite, ce cite~ :D

Oke . Lama nda update blog . Sekarang rasa janggal pula mau menulis balik ni . Banyak ja cerita . Tapi malas mau ‘menulis’. Oke . Sekarang kena rajinkan diri untuk ‘menulis’, ya Amalina~ Kalau sebelum ni blog ni mungkin lebih kepada “open diary” *not really saya rasa* , sekarang ni hadaf lebih jelas ; kongsi ilmu plus ambil ibrah daripada apa yang diceritakan . Insyaallah, doakan saya ya!

Saya suda kemas sikit2 blog ni . Apa yang anda lihat sekarang ni better daripada sebelum2 ni . Sebelum ni ntah apa-apa tau . . banyak post suda didelete memandangkan tidak jelas mesej yang hendak disampaikan . *ceh. Skema sikit .* and now, post suda tinggal sikit . , walaupun blog ni sudah agak lama kewujudannya . [Nampak sangat ini blog terbiar . .] Lepas ni, nampaknya saya kena rajin update la ni . . Insyaallah, kalau rajin la plus kalau ada masa mau update . Tau2 ja la, orang macam YB kann . .  ke sana ke mari dengan kerjanya sampai ‘kekurangan’ masa terluang . . *ceh . . Abis laa . . marah la Yb kalau baca ni . .*

Ouh, sebelum tu . . untuk pengetahuan anda semua, ini sabahan blogger ya ! Memandangkan ramai juga kawan-kawan saya yang asalnya dari semenanjung sebelah sana, so mungkin akan bercampur bahasa la kali . Tapi still, lebih kepada bahasa Sabah . [bahasa ibunda kott . . ] buat yang nda faham tu, tanya ja la . . amat dialu-alukan . . takut pula ada yang nda faham, last2 nda dapat tangkap pula mesej yang mau disampaikan . .

Kalau sebelum ni, saya sangat 'active' di FB . . sampai satu saat tu terfikir mau delete blog ni . . sebab . . em, sebab . . kesian! ada blog tapi nda dipedulikan . . malar FB jua yang dilayan . . since when saya suka cakap brunei ni?? *_* tapi, bila fikir balik, sayang la pula mau delete . . sebab, banyak sebab dia . . so, i thought that no need la mau delete segala ni . . benda yang suda ada, still boleh digunakan lagi, just perbaharui jak . . kan kan kan?? now, teda la perbaharui sangat kottt . . cuma kemaskini post2 semua tu . . kekalkan mana yang boleh dipakai, buang mana yang perlu . . 

then, then . . ouh, blog saya bukan yang terbaik. . tapi saya cuba untuk jadikannya sebagai yang terbaik. . insyaallah. . saya sedang membina hati untuk ber-blog balik ni. . teda hati sangat mau update blog segala ni, memandangkan kekurangan waktu untuk ber-FB dan ber-blog sekaligus . . tapi, sekali lagi saya ulang, hadaf kini lebih jelas; ilmu yang saya ada perlu dishare sebanyak yang mungkin. . mana yang tersilap, sila laa betulkan. . saya hamba yang dhoif . 

oke. dari tadi cerita pasal blog segala . . mesti penat baca kan?? oke. selamat membaca buat semua. . mana yang baik, datangnya dari Allah. . yang buruk tu jugak datang dari Allah melalui kelemahan diri saya sendiri. . wallahu'alam. wassalam.