"indahnya alam fantasi, berpijaklah di alam realiti"

Monday, April 29, 2013

:: Dear Roommate and Bestfriend ::

A : eh bakal rumit. pegi tidur sana XD
B : eh, rumet ke rina??
A : hoho. cik intan kata ^^
B : ye ke? gumbira. hoho ^^
A : me too ^^



[2 jun 2012; 02:35 am]


yeah , kisah kami bermula di sini . . saat kami menjadi rakan kongsi , berkongsi segala rasa , juga rahsia hati . . dia peneman suka dan duka , dia pemberi peringatan saat terleka , dia yang sentiasa bergelak ketawa bersama , dia yang sentiasa mengingatkan ; 'hidup bukan untuk suka-suka , tapi untuk dapat syurga' .

itulah dia ; cik zmasturah zul , yang menjadi kelengkapan bersama~




----- saya tak tahu nak kata apa sebenarnya ------


tempoh sepuluh bulan tiga belas hari yang mengajar kami menjadi insan 'lebih matang' , mengajar kami erti kehidupan, melalui perkongsian pengalaman , kerna kami punya latar belakang yang berbeza . ohh, kalaulah awak tahu betapa segannya saya nak bergandingan dengan awak~


masa mula-mula dulu , nak buat apa pun segan . even duduk sebilik . lagi-lagi bila bergandingan dengan orang yang 'kuat tarbiyahnya' , lagi lah rasa serba tak kena . rasa banyak benda nak kena jaga . tapi u know what , dari sana saya belajar bermacam benda . dan dari sana banyak perkara terjaga . as i said ;

"tadi saya jumpa kawan lama. Dia ada masalah. Keadaan dia sama macam awak. Awak contoh terbaik yang saya boleh tunjukkan kut. You have a great tarbiyah. Boleh untuk saya jadikan teladan. Oh, sebab tu saya suka kawan dengan awak! Saya belajar banyak dari rina sebenarnya :)"

terima kasih untuk awak , awak dan awak 





Saya pernah sakit masa sem 4 tu . untuk pertama kalinya saya demam teruk . masa tu saya tinggal sorang je . zahrina ada program koko kat besut , Aina pulak balik , dan Mira pun balik jugak masa tu . . sebelum tu , rina marah sebab saya asyik kata; "takpe la . . semua pakat tinggal saya sorang-sorang kat sini kan . . bla bla bla" selalu kata macam tu sampai saya dimarahi . . dan masa semua dah pegi tu , saya post kat fb macam ni ; lama x kena, lama x rasa. dekat setahun lebih. kena pula waktu sendirian. mungkin sebab ditinggalkan keseorangan. rasa mau demam. rindu mama, rindu ayah.. allah! lama lagi ni. sabar. sabar." 

dan masa tu dia komen ; 
"kan ana dah kata, ana tak tinggalkan amal sendirian. ana tinggal amal dengan adanya Allah dan AQS di sisi . jaga diri, kay "

nah, amek kau~ dush dush dush !!! XD dan memang macam tu la selalunya , cepat je sakit bila tinggal sensorang *parah* . . masa tu , demam sebab orang tu tinggalkan kita sorang , yes . . tapi sebelum dia pegi tu lagi dah rasa macam nak demam dah .  tak pe la , dah Allah nak bagi , memang sakit jugak la jadinya . . ehh, sakit tu nikmat apa - bagi orang yang jarang sakit seperti saya . hehe. dan setiap kali saya sakit , ya, dialah yang akan take a good care pasal saya . pastikan itu dan ini . tapi paling tak best bila dia *hampir2* nak marah sebab saya tak makan ubat X( [nasib baik awak 'alergic' ubat . kalau tak . . . ] dan buat awak , saya mintak maaf la . awak selalu sakit , dan malangnya awak sebab dapat orang macam saya yang tak reti nak jaga . . suruh makan ubat je yang saya tahu . . tapi awak tak boleh nak makan ubat , panadol pun tak , saya jadi tak reti apa . sampai mira yang dari bilik sebelah sebelah pulak yang lebih caring kat awak daripada saya kan . maaf ;(




"aku teringat saat diriku terjerat dgn kata2ku sendiri . kamu sangat suka menjerat diriku dgn kata2ku sendiri, kan? Dari dulu sampai skg . Benar aku ga' ngerti dirimu. Hehe "

dan tahu tak , setiap kata-kata dia tu sangat bernilai . yah , boleh saya katakan dia ni 'guru' saya . oups, silap. 'ustazah' laa. . ehe. dan setiap kata-kata yang dilontarkannya selalu buat saya terfikir dan berfikir. dan saya jugak memang jenis akan berfikir setiap patah perkataan yang orang kata kat saya kan . ohh , rina . u know me better , ringht? dan itu yang menjadikan saya seorang yang serius *mungkin* ;p dan sampai satu masa tu dia kata macam ni; *oh, dan saya tak sangka kawan saya ni memang seorang pemerhati tegar* "Saya sangat takut dengan mesej-mesej awak . " whoaa . . saya pun tak sangka awak kata macam tu tau . haha



Zahrina Masturah , cantik namanya secantik orangnya . *serius ni tau , kawan saya tu cantik*  dia; bestfriend tersayang . banyak benda yang saya belajar daripada dia . macammana laa tak sayang mek oii , dah saya angkut dia ke sana ke mari . saya balik rumah mak cik, bawak dia sekali . saya gi kenduri kawen akak angkat saya pun, bawa dia jugak . padahal waktu tu dua-dua tension tahap gaban , dan dia pun waktu tu macam tak sihat sangat , tapi still, pergi berdua jugak *sebab nak tengok orang nikah. haha* outing ke kb pun bersama . beli barang pun sentiasa bersama . menjahit pun, dia yang ajar . tudung pun beli kaler sama . masa balik hari last tu pun, pakai baju kaler sama . macam kembar jek . ohh, tapi dia lebih lawa , lebih tinggi laa . ehe


i'm so glad to have u in my life ;)



saya tak pernah ada bestfriend yang stay dengan saya dari kecik sampai besar . saya; bila masuk fasa baru, mesti kawan baru . kawan sekolah rendah mana ada yang stay jadi bestfriend sampai ke sekolah menengah . means, yang masuk sekolah yang sama . kawan sekolah menengah pun mana ada yang masuk np sama-sama . dan dan dan, masuk np pun, asyik bertukar kawan . takde yang kawan stay and constant dari sem 1 sampai sem 4. except jun; my roommate sem 1 & 2, dan rina; my roommate sem 3 & 4 . ohh, jugak siti Amirah Kamal, my bestfriend shah alam ; semajmua'ah dengan Jun.  dan dengan budak bertiga ni pun bukan sama majmuah . tapi disebabkan kami roommate dan sebilik, boleh je jadi rapat gila-gila macam ni kan . dan kenapa rina ni special sangat? 


"Tahu tak kenapa awak jadi my beloved roommate? tak sama macam roommate2 yang sebelum2 ni?

i've learned a lot of things from you.. banyak sangat., awak banyak pengaruh hidup saya,tahu? haha..

hari tu akak saya cakap, "haisy. banyak benda2 pelik sekarang ni aku tengok dekat sini. saya tanyalah "apa dia?". "sejak ko balik la, banyak sangat benda-benda yang aku tak pernah tengok ada kat rumah ni" haha. dan tu sebab kebanyakannya saya belajar dari awak"








Rina ni masa mula-mula dulu nampak macam pendiam . saya seusrah dengan dia, jadi saya tahu lah ;p tapi bila dah lama-lama , takde nye nak macam tu sangat pun , bila saya pun dah main aci redah je, spontan keluar perangai sebenar dahh , dengan comelannya *eh silap* , dengan gaya slumbernya,  nak cakap memang kadang-kadang tu takde break lagi tu, and semua tu ; same goes to her . yeah, style kami , ada dua cara . cakap je direct, and automatic gurau-serius-tegur dengan cara tu . sebab masing-masing dah faham kan . lagi satu , bila ada buat salah ke terasa ke apa , diam lah tu . automaticly bilik tu jadi senyap semua . dan masa tu la masa nak muhasabah diri balik :) dan rina ni pun kadang-kadang tu keluar la perangai tak betul dia . bila dia duk kat katil atas, saya kat katil bawah, then tetiba masuk mesej kat inbox ; 

Rina : Tahniah
Amal : ngada! 
Rina : Comel
Amal : sentiasa~ haha
Rina : Kembang
Amal : sikit je..
Rina : Tak betul. Dah, off, sambung jahit!




Zahrina ni boleh dikatakan flexible . segala macam benda dia tahu buat . kreatif orangnya *takmacamsaya* . . suka membaca . suka dengar lagu . dan yang buat saya dan Mira marah ni , bila dia dengar lagu pakai earphone tapi seolah-olah bagi loudspeaker . sampai kami boleh dengar dengan jelas lagu dari mp3 dia tu . volume diaa boleh tahan jugak laa . grr~ jadi soundtrouble kang, sape susah haa? :p em, rajin . ya, memang rajin . rina selalu kata ; "amal, jangan malas! takde alasan! gi cepat buat tu ini bla bla bla" tehehe . 

Rina , u know right saya bukan jenis nak cakap sayang-sayang-sayang ni depan-depan ? tak pernah cakap secara live . bukan tak berani , tapi segan . dan saya tak reti . dan saya pun pernah kata kan saya 'allergic' orang panggil saya with that word . even dia perempuan . yeah, awak kenal saya macammana . tapi selalu je dalam mesej kata macam tu kan . dan . . . 



A : rina, rina nak tahu x?
B : tahu apa?
A : uhibbuki fillah abadan abada
B : hahaha . . sweetnyaaaa . ubhibbukifillah hubban jamma abadan abadaaaaa aidhan!

A : rina, rina nak tau x?
B : ha, apa lagi?haha
A : rina tahu lebih apa yg org lain x tahu
B : apa yang saya tak tahu . eh, silap. apa yang saya tahu
A : tak semua , tapi banyak . . banyak crta yg kte x cter kat org .
B : ouh, kira saya spesial la? ke penyebuk tegar?haha
A : haha . xde la . . kan kita rumet setia . . kelengkapan bersama kan . . hehe





Masih teringat waktu tengah study tuk final exam . . kitorang duk sembang malam tu , dihiburkan lagi dengan slang pekat kedah Amalina junior tu . . so, memang lawak! kita orang jahat , duk gelak dengar dia cakap . . hehe . malam tu , sembang pasal 'hot topic' kami beberapa ketika sebelum nak habis sem tu , benda serius kut . . haha . then saya tanya rina banyak benda, tapi saya paling ingat bila saya tanya "rina, rina suka warna apa . .?"  dan masa tu kitorang 
duk gelak lagi . . tetiba Aina tegur , "dah nak habis sem dah , dah nak tamat dah kat np, baru nak ta'aruf~". ehe


Dia penggemar kaler putih dan purple . kebetulan sama dengan saya ^_^  Nama ayah saya dan abah dia pun hampir sama . dua-dua berlainan ejaan dari perkataan asal yang betul , tapi kalo dalam arab , memang perkataan dan punya maksud yang sama la kan ; Zulkifli . Suka benda-benda comel macam saya [tapi dia lebih matang sikit laa ;p ] . dan dia, orang yang ubah saya dari dengar lagu ntah pape kepada lagu nasyid jihad bagai . dan dia yang buat saya baca novel alaf 21 kepada novel hlovate, Salim A. Fillah segala . dan dia orang yang perkenalkan saya kepada 'VERSUS' which's the best novel i ever read, i think . dan dia yang ajar saya untuk boiket barangan keluaran syarikat pro-israel . dan dia . . . ohh,  terima kasih awak !



Saya rindu awak. Serius, rindu . . sepi tanpa khabar berita . . Rindu nak makan sama , rindu nak Solat jemaah sama . rindu nak keluar sama . rindu nak beli barang sama . rindu nak tidur sebilik dan sembang dengan awak . Awak, jom gi sabah! >.<





Dear Zahrina Masturah ,
jangan down selalu . Awak buat kami risau di sini . Saya tak kisah kalau awak ada depan mata . .tapi bila dah duduk jauh ni , saya lebih risau dengan keadaan awak tu . . sedangkan ada depan mata pun merisaukan , apa lagi bila berjauhan macam ni . . bila awak down , awak senyap . serius , saya sunyi ;(





A : amal~~ huuuu . saya takut ditinggalkan sendirian jujur ni
B : lah, jgn la mcm tu . . ingat lagi x, ur words to me, "ana x tinggal amal sendirian. ana tinggalkan amal dgn adanya Allah di sisi" kte ingat dr hari rina kata mcm tu , smpai skrg . . ayat tu yg jd penguat kte tau . . same goes to u then, oke





If you fall, i'll catch you. If i can't, i'll fall with you. 

People live, but people die. I want to tell you that you are a friend, you are special to me.



Dear awak , ni ayat untuk awak ; " bersama aku kau takkan rebah , kerna ku sayang kau fillah :) "

:: Happy Memories - Hadiah Terakhir ::


A: rina..rina..
B: ya? apanya???
A: rindu saya tak? hehe
B: oh, jawab soalan saya dulu la. Rindu saya tak? haha
A: ceh, first come first serve maa~~
B: ahhh...tak kira, tak kira! cepatla cepatla~~
A: tak nak :P
B: taknak sudah~
A: ehh, kejam!
B: awak yang jadikan diri saya kejam. haha

ok, saya takdala kejam sangat wak. dan ni ha, public lagi saya bagi tau. "i miss u like nak mati" ahahah. tukarkan 'kejam' tu kepada 'sweet'. ok? huhu

*fes time buka hadiah ni, berderai airmata. terima kasih awakk~ =.='



love note : thank you dear rina ;(

Friday, April 19, 2013

:: Petikan Kitab Kasyf Al-Asrar ::

Bismillah . .

Hari ni saya mau share something . . mungkin boleh dikatakan ilmu yang bermanfaat lah kot . . ohh, ini dipetik dan di'kopi' dari fb saya ya . . *status fb yang telah hilang dari pandangan mata juga timeline*


Apa yang berat daripada langit?
Apa yang terlebih luas daripada bumi?
Apa yang terlebih kaya daripada laut?
Apa yang terlebih keras daripada batu?
Apa yang terlebih hangat daripada api?
Apa yang terlebih sejuk daripada air?
Dan apa yang terlebih pahit daripada racun?
Semoga hari esok lebih baik daripada hari ini..
*muhasabah diri*
Tepuk dada tanya iman :-)

[Tuesday 9th of October 2012 07:56:10 AM]




Nahh . . tahu tidak jawapannya?



Adapun terlebih berat daripada langit, iaitu menuduh orng x bedosa..
Luasnya bumi, iaitu kata yg sebenarnya..
Terlebih kaya daripada laut, hati yg murah..
Terlebih keras daripada batu, iaitu hati orng munafiq..
Terlebih hangat dari api, perkataan yg kasar..
Terlebih sejuk daripada air, berkehendakkn kpd bakhil..
Dan yg terlebih pahit dari racun itu sabar..
-kasyfu al asrar-

[Wednesday 10th of October 2012 01:24:51 AM]





Tiba-tiba ada sorang akak ni, akak senior komen . .


Maisarah FaRim 
erkk, hehe 
''Terlebih sejuk daripada air, berkehendakkn kpd bakhil"
mcm xdpt nk cerna ayat tu smpai lumat, huu


Hah ! Saya dah naik bingung waktu ni . . nak jawab pa ni . . nak kata apa . . then, cari la dan fikir . . dan, ini lah jawapan dari hamba yang ilmunya senipis kulit bawang ini. .



"Ya Allah sesungguhnya aku memohon kepadaMu cintaMu, dan cinta orang-orang yang mencintaiMu, dan aku memohon kepadaMu perbuatan yang dapat mengantarkanku kepada cintaMu. Ya Allah, jadikanlah cintaMu lebih kucintai daripada diriku dan keluargaku serta AIR DINGIN."

Kenapa air dingin?sbb air dingin merupakan representasi kenikmatan dunia yang indah dan menggoda . kebanyakkan orang; rela mengorbankan prinsip hidupnya asal jangan mengorbankan 'nikmat' harta duniawi yang dimiliki . dan cinta kpda harta ertinya Bakhil . . fahimti? betulkan andai tersilap :))



Baiklah. . seperti yang saya katakan tadi, ini dicopy dari status fb saya. . Ohh, tapi sebenarnya bukan saya yang post. . There is someone yang pinjam fb untuk post benda ni. . grr~ pelik bukan? dan tapi. . diucapkan terima kasih dan terima kasih laa dekat kawan saya tu . . Tahu kenapa? Sebab; disebabkan status dia yang dipost melalui fb saya ni, saya yang kena buat kajian lebih. . Saya yang kena search sana dan sini bila ada orang tiba-tiba bagi soalan *unexpected* . . Boleh laa kalau mau kata "orang lain yang buat, orang lain yang tolong jawab". and finally, dari dia, saya dapat ilmu baru kan :) bukan setakat ilmu baru sahaja, tapi bak kata kawan saya tu ; *muhasabah diri* tepuk dada tanya iman :-)

Sunday, April 7, 2013

:: Menutup, Ditutup, Tertutup ::


:REPOST:

Aula ; tutup kecantikan dulu atau tutup aurat dulu ?

saya tidak tujukan khusus buat sesiapa, baik yang hidup mahupun yang sudah tiada [mati]. tapi, secara umumnya la kan. berdasarkan apa yang diperhatikan. 

1-orang pakai tudung tapi x pakai longsleeve.
2-pakai tudung tapi baju dan kain singkat dan sendat.
3-pakai tudung labuh, berjubah, tapi x pakai stokin.
4-pakai niqab, jubah, stokin, tapi x pakai sarung lengan.
5-pakai niqab, tapi makeup celak maskara tebal-tebal.

saudara saudari sekalian, tiada beza kesemuanya. yang pendek dan kecil, ataupun yang panjang, besar dan labuh.. kalau x tutup mana-mana bahagian yang patut dan wajib ditutup, itu masih tidak 'menutup' namanya. 'Menutup' yang dimaksudkan; tutup secara total, secara keseluruhannya.

saya ulang; statement atau kenyataan ini umum buat semua termasuk diri saya sendiri. saya tidak menuding jari pada sesiapa. maaf andai terasa. ya, memang patut terasa pun bagi yang berkenaan. jadi silakan terasa#

dan saya; pun masih usaha mencari kesempurnaan itu dan juga usaha menjaga orang di sekeliling saya agar sama-sama menutup aurat dengan sempurna. tegur saya bilamana saya tersilap.

duduk di bumi tarbiyah, tiada masalah. tapi bila pulang semula ke rumah, banyak musykilah. sebab tu kena istiqomah. supaya kurang 'musibah'. 

#moga terus kuat dalam perjuangan, demi mencari berkat dalam menempuh kehidupan


Akhir kalam, saya, kamu, dia, kami dan kita wajib tutup aurat.This is the part of perintah Allah yang kita paling susah nak jaga kan. Jadi, 'bantu' sesama kita. Jangan biar ada yang tercicir. Syurga Allah itu untuk semua, bukan milik seorang, right? so, tutup sebelum 'tertutup' dan 'ditutup'. Insyaallah, Wallahu'alam. 

:: Dear Roommate and Bestfriend ::

A : eh bakal rumit. pegi tidur sana XD
B : eh, rumet ke rina??
A : hoho. cik intan kata ^^
B : ye ke? gumbira. hoho ^^
A : me too ^^



[2 jun 2012; 02:35 am]


yeah , kisah kami bermula di sini . . saat kami menjadi rakan kongsi , berkongsi segala rasa , juga rahsia hati . . dia peneman suka dan duka , dia pemberi peringatan saat terleka , dia yang sentiasa bergelak ketawa bersama , dia yang sentiasa mengingatkan ; 'hidup bukan untuk suka-suka , tapi untuk dapat syurga' .

itulah dia ; cik zmasturah zul , yang menjadi kelengkapan bersama~




----- saya tak tahu nak kata apa sebenarnya ------


tempoh sepuluh bulan tiga belas hari yang mengajar kami menjadi insan 'lebih matang' , mengajar kami erti kehidupan, melalui perkongsian pengalaman , kerna kami punya latar belakang yang berbeza . ohh, kalaulah awak tahu betapa segannya saya nak bergandingan dengan awak~


masa mula-mula dulu , nak buat apa pun segan . even duduk sebilik . lagi-lagi bila bergandingan dengan orang yang 'kuat tarbiyahnya' , lagi lah rasa serba tak kena . rasa banyak benda nak kena jaga . tapi u know what , dari sana saya belajar bermacam benda . dan dari sana banyak perkara terjaga . as i said ;

"tadi saya jumpa kawan lama. Dia ada masalah. Keadaan dia sama macam awak. Awak contoh terbaik yang saya boleh tunjukkan kut. You have a great tarbiyah. Boleh untuk saya jadikan teladan. Oh, sebab tu saya suka kawan dengan awak! Saya belajar banyak dari rina sebenarnya :)"

terima kasih untuk awak , awak dan awak 





Saya pernah sakit masa sem 4 tu . untuk pertama kalinya saya demam teruk . masa tu saya tinggal sorang je . zahrina ada program koko kat besut , Aina pulak balik , dan Mira pun balik jugak masa tu . . sebelum tu , rina marah sebab saya asyik kata; "takpe la . . semua pakat tinggal saya sorang-sorang kat sini kan . . bla bla bla" selalu kata macam tu sampai saya dimarahi . . dan masa semua dah pegi tu , saya post kat fb macam ni ; lama x kena, lama x rasa. dekat setahun lebih. kena pula waktu sendirian. mungkin sebab ditinggalkan keseorangan. rasa mau demam. rindu mama, rindu ayah.. allah! lama lagi ni. sabar. sabar." 

dan masa tu dia komen ; 
"kan ana dah kata, ana tak tinggalkan amal sendirian. ana tinggal amal dengan adanya Allah dan AQS di sisi . jaga diri, kay "

nah, amek kau~ dush dush dush !!! XD dan memang macam tu la selalunya , cepat je sakit bila tinggal sensorang *parah* . . masa tu , demam sebab orang tu tinggalkan kita sorang , yes . . tapi sebelum dia pegi tu lagi dah rasa macam nak demam dah .  tak pe la , dah Allah nak bagi , memang sakit jugak la jadinya . . ehh, sakit tu nikmat apa - bagi orang yang jarang sakit seperti saya . hehe. dan setiap kali saya sakit , ya, dialah yang akan take a good care pasal saya . pastikan itu dan ini . tapi paling tak best bila dia *hampir2* nak marah sebab saya tak makan ubat X( [nasib baik awak 'alergic' ubat . kalau tak . . . ] dan buat awak , saya mintak maaf la . awak selalu sakit , dan malangnya awak sebab dapat orang macam saya yang tak reti nak jaga . . suruh makan ubat je yang saya tahu . . tapi awak tak boleh nak makan ubat , panadol pun tak , saya jadi tak reti apa . sampai mira yang dari bilik sebelah sebelah pulak yang lebih caring kat awak daripada saya kan . maaf ;(




"aku teringat saat diriku terjerat dgn kata2ku sendiri . kamu sangat suka menjerat diriku dgn kata2ku sendiri, kan? Dari dulu sampai skg . Benar aku ga' ngerti dirimu. Hehe "

dan tahu tak , setiap kata-kata dia tu sangat bernilai . yah , boleh saya katakan dia ni 'guru' saya . oups, silap. 'ustazah' laa. . ehe. dan setiap kata-kata yang dilontarkannya selalu buat saya terfikir dan berfikir. dan saya jugak memang jenis akan berfikir setiap patah perkataan yang orang kata kat saya kan . ohh , rina . u know me better , ringht? dan itu yang menjadikan saya seorang yang serius *mungkin* ;p dan sampai satu masa tu dia kata macam ni; *oh, dan saya tak sangka kawan saya ni memang seorang pemerhati tegar* "Saya sangat takut dengan mesej-mesej awak . " whoaa . . saya pun tak sangka awak kata macam tu tau . haha



Zahrina Masturah , cantik namanya secantik orangnya . *serius ni tau , kawan saya tu cantik*  dia; bestfriend tersayang . banyak benda yang saya belajar daripada dia . macammana laa tak sayang mek oii , dah saya angkut dia ke sana ke mari . saya balik rumah mak cik, bawak dia sekali . saya gi kenduri kawen akak angkat saya pun, bawa dia jugak . padahal waktu tu dua-dua tension tahap gaban , dan dia pun waktu tu macam tak sihat sangat , tapi still, pergi berdua jugak *sebab nak tengok orang nikah. haha* outing ke kb pun bersama . beli barang pun sentiasa bersama . menjahit pun, dia yang ajar . tudung pun beli kaler sama . masa balik hari last tu pun, pakai baju kaler sama . macam kembar jek . ohh, tapi dia lebih lawa , lebih tinggi laa . ehe


i'm so glad to have u in my life ;)



saya tak pernah ada bestfriend yang stay dengan saya dari kecik sampai besar . saya; bila masuk fasa baru, mesti kawan baru . kawan sekolah rendah mana ada yang stay jadi bestfriend sampai ke sekolah menengah . means, yang masuk sekolah yang sama . kawan sekolah menengah pun mana ada yang masuk np sama-sama . dan dan dan, masuk np pun, asyik bertukar kawan . takde yang kawan stay and constant dari sem 1 sampai sem 4. except jun; my roommate sem 1 & 2, dan rina; my roommate sem 3 & 4 . ohh, jugak siti Amirah Kamal, my bestfriend shah alam ; semajmua'ah dengan Jun.  dan dengan budak bertiga ni pun bukan sama majmuah . tapi disebabkan kami roommate dan sebilik, boleh je jadi rapat gila-gila macam ni kan . dan kenapa rina ni special sangat? 


"Tahu tak kenapa awak jadi my beloved roommate? tak sama macam roommate2 yang sebelum2 ni?

i've learned a lot of things from you.. banyak sangat., awak banyak pengaruh hidup saya,tahu? haha..

hari tu akak saya cakap, "haisy. banyak benda2 pelik sekarang ni aku tengok dekat sini. saya tanyalah "apa dia?". "sejak ko balik la, banyak sangat benda-benda yang aku tak pernah tengok ada kat rumah ni" haha. dan tu sebab kebanyakannya saya belajar dari awak"








Rina ni masa mula-mula dulu nampak macam pendiam . saya seusrah dengan dia, jadi saya tahu lah ;p tapi bila dah lama-lama , takde nye nak macam tu sangat pun , bila saya pun dah main aci redah je, spontan keluar perangai sebenar dahh , dengan comelannya *eh silap* , dengan gaya slumbernya,  nak cakap memang kadang-kadang tu takde break lagi tu, and semua tu ; same goes to her . yeah, style kami , ada dua cara . cakap je direct, and automatic gurau-serius-tegur dengan cara tu . sebab masing-masing dah faham kan . lagi satu , bila ada buat salah ke terasa ke apa , diam lah tu . automaticly bilik tu jadi senyap semua . dan masa tu la masa nak muhasabah diri balik :) dan rina ni pun kadang-kadang tu keluar la perangai tak betul dia . bila dia duk kat katil atas, saya kat katil bawah, then tetiba masuk mesej kat inbox ; 

Rina : Tahniah
Amal : ngada! 
Rina : Comel
Amal : sentiasa~ haha
Rina : Kembang
Amal : sikit je..
Rina : Tak betul. Dah, off, sambung jahit!




Zahrina ni boleh dikatakan flexible . segala macam benda dia tahu buat . kreatif orangnya *takmacamsaya* . . suka membaca . suka dengar lagu . dan yang buat saya dan Mira marah ni , bila dia dengar lagu pakai earphone tapi seolah-olah bagi loudspeaker . sampai kami boleh dengar dengan jelas lagu dari mp3 dia tu . volume diaa boleh tahan jugak laa . grr~ jadi soundtrouble kang, sape susah haa? :p em, rajin . ya, memang rajin . rina selalu kata ; "amal, jangan malas! takde alasan! gi cepat buat tu ini bla bla bla" tehehe . 

Rina , u know right saya bukan jenis nak cakap sayang-sayang-sayang ni depan-depan ? tak pernah cakap secara live . bukan tak berani , tapi segan . dan saya tak reti . dan saya pun pernah kata kan saya 'allergic' orang panggil saya with that word . even dia perempuan . yeah, awak kenal saya macammana . tapi selalu je dalam mesej kata macam tu kan . dan . . . 



A : rina, rina nak tahu x?
B : tahu apa?
A : uhibbuki fillah abadan abada
B : hahaha . . sweetnyaaaa . ubhibbukifillah hubban jamma abadan abadaaaaa aidhan!

A : rina, rina nak tau x?
B : ha, apa lagi?haha
A : rina tahu lebih apa yg org lain x tahu
B : apa yang saya tak tahu . eh, silap. apa yang saya tahu
A : tak semua , tapi banyak . . banyak crta yg kte x cter kat org .
B : ouh, kira saya spesial la? ke penyebuk tegar?haha
A : haha . xde la . . kan kita rumet setia . . kelengkapan bersama kan . . hehe





Masih teringat waktu tengah study tuk final exam . . kitorang duk sembang malam tu , dihiburkan lagi dengan slang pekat kedah Amalina junior tu . . so, memang lawak! kita orang jahat , duk gelak dengar dia cakap . . hehe . malam tu , sembang pasal 'hot topic' kami beberapa ketika sebelum nak habis sem tu , benda serius kut . . haha . then saya tanya rina banyak benda, tapi saya paling ingat bila saya tanya "rina, rina suka warna apa . .?"  dan masa tu kitorang 
duk gelak lagi . . tetiba Aina tegur , "dah nak habis sem dah , dah nak tamat dah kat np, baru nak ta'aruf~". ehe


Dia penggemar kaler putih dan purple . kebetulan sama dengan saya ^_^  Nama ayah saya dan abah dia pun hampir sama . dua-dua berlainan ejaan dari perkataan asal yang betul , tapi kalo dalam arab , memang perkataan dan punya maksud yang sama la kan ; Zulkifli . Suka benda-benda comel macam saya [tapi dia lebih matang sikit laa ;p ] . dan dia, orang yang ubah saya dari dengar lagu ntah pape kepada lagu nasyid jihad bagai . dan dia yang buat saya baca novel alaf 21 kepada novel hlovate, Salim A. Fillah segala . dan dia orang yang perkenalkan saya kepada 'VERSUS' which's the best novel i ever read, i think . dan dia yang ajar saya untuk boiket barangan keluaran syarikat pro-israel . dan dia . . . ohh,  terima kasih awak !



Saya rindu awak. Serius, rindu . . sepi tanpa khabar berita . . Rindu nak makan sama , rindu nak Solat jemaah sama . rindu nak keluar sama . rindu nak beli barang sama . rindu nak tidur sebilik dan sembang dengan awak . Awak, jom gi sabah! >.<





Dear Zahrina Masturah ,
jangan down selalu . Awak buat kami risau di sini . Saya tak kisah kalau awak ada depan mata . .tapi bila dah duduk jauh ni , saya lebih risau dengan keadaan awak tu . . sedangkan ada depan mata pun merisaukan , apa lagi bila berjauhan macam ni . . bila awak down , awak senyap . serius , saya sunyi ;(





A : amal~~ huuuu . saya takut ditinggalkan sendirian jujur ni
B : lah, jgn la mcm tu . . ingat lagi x, ur words to me, "ana x tinggal amal sendirian. ana tinggalkan amal dgn adanya Allah di sisi" kte ingat dr hari rina kata mcm tu , smpai skrg . . ayat tu yg jd penguat kte tau . . same goes to u then, oke





If you fall, i'll catch you. If i can't, i'll fall with you. 

People live, but people die. I want to tell you that you are a friend, you are special to me.



Dear awak , ni ayat untuk awak ; " bersama aku kau takkan rebah , kerna ku sayang kau fillah :) "

:: Happy Memories - Hadiah Terakhir ::


A: rina..rina..
B: ya? apanya???
A: rindu saya tak? hehe
B: oh, jawab soalan saya dulu la. Rindu saya tak? haha
A: ceh, first come first serve maa~~
B: ahhh...tak kira, tak kira! cepatla cepatla~~
A: tak nak :P
B: taknak sudah~
A: ehh, kejam!
B: awak yang jadikan diri saya kejam. haha

ok, saya takdala kejam sangat wak. dan ni ha, public lagi saya bagi tau. "i miss u like nak mati" ahahah. tukarkan 'kejam' tu kepada 'sweet'. ok? huhu

*fes time buka hadiah ni, berderai airmata. terima kasih awakk~ =.='



love note : thank you dear rina ;(

:: Petikan Kitab Kasyf Al-Asrar ::

Bismillah . .

Hari ni saya mau share something . . mungkin boleh dikatakan ilmu yang bermanfaat lah kot . . ohh, ini dipetik dan di'kopi' dari fb saya ya . . *status fb yang telah hilang dari pandangan mata juga timeline*


Apa yang berat daripada langit?
Apa yang terlebih luas daripada bumi?
Apa yang terlebih kaya daripada laut?
Apa yang terlebih keras daripada batu?
Apa yang terlebih hangat daripada api?
Apa yang terlebih sejuk daripada air?
Dan apa yang terlebih pahit daripada racun?
Semoga hari esok lebih baik daripada hari ini..
*muhasabah diri*
Tepuk dada tanya iman :-)

[Tuesday 9th of October 2012 07:56:10 AM]




Nahh . . tahu tidak jawapannya?



Adapun terlebih berat daripada langit, iaitu menuduh orng x bedosa..
Luasnya bumi, iaitu kata yg sebenarnya..
Terlebih kaya daripada laut, hati yg murah..
Terlebih keras daripada batu, iaitu hati orng munafiq..
Terlebih hangat dari api, perkataan yg kasar..
Terlebih sejuk daripada air, berkehendakkn kpd bakhil..
Dan yg terlebih pahit dari racun itu sabar..
-kasyfu al asrar-

[Wednesday 10th of October 2012 01:24:51 AM]





Tiba-tiba ada sorang akak ni, akak senior komen . .


Maisarah FaRim 
erkk, hehe 
''Terlebih sejuk daripada air, berkehendakkn kpd bakhil"
mcm xdpt nk cerna ayat tu smpai lumat, huu


Hah ! Saya dah naik bingung waktu ni . . nak jawab pa ni . . nak kata apa . . then, cari la dan fikir . . dan, ini lah jawapan dari hamba yang ilmunya senipis kulit bawang ini. .



"Ya Allah sesungguhnya aku memohon kepadaMu cintaMu, dan cinta orang-orang yang mencintaiMu, dan aku memohon kepadaMu perbuatan yang dapat mengantarkanku kepada cintaMu. Ya Allah, jadikanlah cintaMu lebih kucintai daripada diriku dan keluargaku serta AIR DINGIN."

Kenapa air dingin?sbb air dingin merupakan representasi kenikmatan dunia yang indah dan menggoda . kebanyakkan orang; rela mengorbankan prinsip hidupnya asal jangan mengorbankan 'nikmat' harta duniawi yang dimiliki . dan cinta kpda harta ertinya Bakhil . . fahimti? betulkan andai tersilap :))



Baiklah. . seperti yang saya katakan tadi, ini dicopy dari status fb saya. . Ohh, tapi sebenarnya bukan saya yang post. . There is someone yang pinjam fb untuk post benda ni. . grr~ pelik bukan? dan tapi. . diucapkan terima kasih dan terima kasih laa dekat kawan saya tu . . Tahu kenapa? Sebab; disebabkan status dia yang dipost melalui fb saya ni, saya yang kena buat kajian lebih. . Saya yang kena search sana dan sini bila ada orang tiba-tiba bagi soalan *unexpected* . . Boleh laa kalau mau kata "orang lain yang buat, orang lain yang tolong jawab". and finally, dari dia, saya dapat ilmu baru kan :) bukan setakat ilmu baru sahaja, tapi bak kata kawan saya tu ; *muhasabah diri* tepuk dada tanya iman :-)

:: Menutup, Ditutup, Tertutup ::


:REPOST:

Aula ; tutup kecantikan dulu atau tutup aurat dulu ?

saya tidak tujukan khusus buat sesiapa, baik yang hidup mahupun yang sudah tiada [mati]. tapi, secara umumnya la kan. berdasarkan apa yang diperhatikan. 

1-orang pakai tudung tapi x pakai longsleeve.
2-pakai tudung tapi baju dan kain singkat dan sendat.
3-pakai tudung labuh, berjubah, tapi x pakai stokin.
4-pakai niqab, jubah, stokin, tapi x pakai sarung lengan.
5-pakai niqab, tapi makeup celak maskara tebal-tebal.

saudara saudari sekalian, tiada beza kesemuanya. yang pendek dan kecil, ataupun yang panjang, besar dan labuh.. kalau x tutup mana-mana bahagian yang patut dan wajib ditutup, itu masih tidak 'menutup' namanya. 'Menutup' yang dimaksudkan; tutup secara total, secara keseluruhannya.

saya ulang; statement atau kenyataan ini umum buat semua termasuk diri saya sendiri. saya tidak menuding jari pada sesiapa. maaf andai terasa. ya, memang patut terasa pun bagi yang berkenaan. jadi silakan terasa#

dan saya; pun masih usaha mencari kesempurnaan itu dan juga usaha menjaga orang di sekeliling saya agar sama-sama menutup aurat dengan sempurna. tegur saya bilamana saya tersilap.

duduk di bumi tarbiyah, tiada masalah. tapi bila pulang semula ke rumah, banyak musykilah. sebab tu kena istiqomah. supaya kurang 'musibah'. 

#moga terus kuat dalam perjuangan, demi mencari berkat dalam menempuh kehidupan


Akhir kalam, saya, kamu, dia, kami dan kita wajib tutup aurat.This is the part of perintah Allah yang kita paling susah nak jaga kan. Jadi, 'bantu' sesama kita. Jangan biar ada yang tercicir. Syurga Allah itu untuk semua, bukan milik seorang, right? so, tutup sebelum 'tertutup' dan 'ditutup'. Insyaallah, Wallahu'alam.