"indahnya alam fantasi, berpijaklah di alam realiti"

Friday, April 19, 2013

:: Petikan Kitab Kasyf Al-Asrar ::

Bismillah . .

Hari ni saya mau share something . . mungkin boleh dikatakan ilmu yang bermanfaat lah kot . . ohh, ini dipetik dan di'kopi' dari fb saya ya . . *status fb yang telah hilang dari pandangan mata juga timeline*


Apa yang berat daripada langit?
Apa yang terlebih luas daripada bumi?
Apa yang terlebih kaya daripada laut?
Apa yang terlebih keras daripada batu?
Apa yang terlebih hangat daripada api?
Apa yang terlebih sejuk daripada air?
Dan apa yang terlebih pahit daripada racun?
Semoga hari esok lebih baik daripada hari ini..
*muhasabah diri*
Tepuk dada tanya iman :-)

[Tuesday 9th of October 2012 07:56:10 AM]




Nahh . . tahu tidak jawapannya?



Adapun terlebih berat daripada langit, iaitu menuduh orng x bedosa..
Luasnya bumi, iaitu kata yg sebenarnya..
Terlebih kaya daripada laut, hati yg murah..
Terlebih keras daripada batu, iaitu hati orng munafiq..
Terlebih hangat dari api, perkataan yg kasar..
Terlebih sejuk daripada air, berkehendakkn kpd bakhil..
Dan yg terlebih pahit dari racun itu sabar..
-kasyfu al asrar-

[Wednesday 10th of October 2012 01:24:51 AM]





Tiba-tiba ada sorang akak ni, akak senior komen . .


Maisarah FaRim 
erkk, hehe 
''Terlebih sejuk daripada air, berkehendakkn kpd bakhil"
mcm xdpt nk cerna ayat tu smpai lumat, huu


Hah ! Saya dah naik bingung waktu ni . . nak jawab pa ni . . nak kata apa . . then, cari la dan fikir . . dan, ini lah jawapan dari hamba yang ilmunya senipis kulit bawang ini. .



"Ya Allah sesungguhnya aku memohon kepadaMu cintaMu, dan cinta orang-orang yang mencintaiMu, dan aku memohon kepadaMu perbuatan yang dapat mengantarkanku kepada cintaMu. Ya Allah, jadikanlah cintaMu lebih kucintai daripada diriku dan keluargaku serta AIR DINGIN."

Kenapa air dingin?sbb air dingin merupakan representasi kenikmatan dunia yang indah dan menggoda . kebanyakkan orang; rela mengorbankan prinsip hidupnya asal jangan mengorbankan 'nikmat' harta duniawi yang dimiliki . dan cinta kpda harta ertinya Bakhil . . fahimti? betulkan andai tersilap :))



Baiklah. . seperti yang saya katakan tadi, ini dicopy dari status fb saya. . Ohh, tapi sebenarnya bukan saya yang post. . There is someone yang pinjam fb untuk post benda ni. . grr~ pelik bukan? dan tapi. . diucapkan terima kasih dan terima kasih laa dekat kawan saya tu . . Tahu kenapa? Sebab; disebabkan status dia yang dipost melalui fb saya ni, saya yang kena buat kajian lebih. . Saya yang kena search sana dan sini bila ada orang tiba-tiba bagi soalan *unexpected* . . Boleh laa kalau mau kata "orang lain yang buat, orang lain yang tolong jawab". and finally, dari dia, saya dapat ilmu baru kan :) bukan setakat ilmu baru sahaja, tapi bak kata kawan saya tu ; *muhasabah diri* tepuk dada tanya iman :-)

No comments:

Post a Comment

:: Petikan Kitab Kasyf Al-Asrar ::

Bismillah . .

Hari ni saya mau share something . . mungkin boleh dikatakan ilmu yang bermanfaat lah kot . . ohh, ini dipetik dan di'kopi' dari fb saya ya . . *status fb yang telah hilang dari pandangan mata juga timeline*


Apa yang berat daripada langit?
Apa yang terlebih luas daripada bumi?
Apa yang terlebih kaya daripada laut?
Apa yang terlebih keras daripada batu?
Apa yang terlebih hangat daripada api?
Apa yang terlebih sejuk daripada air?
Dan apa yang terlebih pahit daripada racun?
Semoga hari esok lebih baik daripada hari ini..
*muhasabah diri*
Tepuk dada tanya iman :-)

[Tuesday 9th of October 2012 07:56:10 AM]




Nahh . . tahu tidak jawapannya?



Adapun terlebih berat daripada langit, iaitu menuduh orng x bedosa..
Luasnya bumi, iaitu kata yg sebenarnya..
Terlebih kaya daripada laut, hati yg murah..
Terlebih keras daripada batu, iaitu hati orng munafiq..
Terlebih hangat dari api, perkataan yg kasar..
Terlebih sejuk daripada air, berkehendakkn kpd bakhil..
Dan yg terlebih pahit dari racun itu sabar..
-kasyfu al asrar-

[Wednesday 10th of October 2012 01:24:51 AM]





Tiba-tiba ada sorang akak ni, akak senior komen . .


Maisarah FaRim 
erkk, hehe 
''Terlebih sejuk daripada air, berkehendakkn kpd bakhil"
mcm xdpt nk cerna ayat tu smpai lumat, huu


Hah ! Saya dah naik bingung waktu ni . . nak jawab pa ni . . nak kata apa . . then, cari la dan fikir . . dan, ini lah jawapan dari hamba yang ilmunya senipis kulit bawang ini. .



"Ya Allah sesungguhnya aku memohon kepadaMu cintaMu, dan cinta orang-orang yang mencintaiMu, dan aku memohon kepadaMu perbuatan yang dapat mengantarkanku kepada cintaMu. Ya Allah, jadikanlah cintaMu lebih kucintai daripada diriku dan keluargaku serta AIR DINGIN."

Kenapa air dingin?sbb air dingin merupakan representasi kenikmatan dunia yang indah dan menggoda . kebanyakkan orang; rela mengorbankan prinsip hidupnya asal jangan mengorbankan 'nikmat' harta duniawi yang dimiliki . dan cinta kpda harta ertinya Bakhil . . fahimti? betulkan andai tersilap :))



Baiklah. . seperti yang saya katakan tadi, ini dicopy dari status fb saya. . Ohh, tapi sebenarnya bukan saya yang post. . There is someone yang pinjam fb untuk post benda ni. . grr~ pelik bukan? dan tapi. . diucapkan terima kasih dan terima kasih laa dekat kawan saya tu . . Tahu kenapa? Sebab; disebabkan status dia yang dipost melalui fb saya ni, saya yang kena buat kajian lebih. . Saya yang kena search sana dan sini bila ada orang tiba-tiba bagi soalan *unexpected* . . Boleh laa kalau mau kata "orang lain yang buat, orang lain yang tolong jawab". and finally, dari dia, saya dapat ilmu baru kan :) bukan setakat ilmu baru sahaja, tapi bak kata kawan saya tu ; *muhasabah diri* tepuk dada tanya iman :-)

No comments:

Post a Comment