"indahnya alam fantasi, berpijaklah di alam realiti"

Sunday, May 5, 2013

:: Untuk Awak Yang Jauh di Sana ::

* Attending Kuliah Tafaqquh ; at Dewan Johor *

A : Awak, nak tulis kat buku ni boleh?
B : Ni buku blajaa.. *tapi bagi jugak*

A : wrote; "can u give me some word, pleaasse?? :( "
B : Nape ni? oke tak Nur Al-Iman?
A : oke je~
B : *pandang. kemudian baca sambil senyum , sambil sorok apa yang dia tulis* nah awak! 


Dia tulis, " i ♥ u :) "
A : oke, tengs :)

[Sunday 16th of December 2012 06:52:21 AM]


dia suka bagi ayat yang simple . . tapi sungguh ! punya deep meaning bagi setiap ayat yang dikeluarkan . 
Yah , itulah dia ; my dear best friend .  kalau nak yang cari kawan yang memang slumber gila , carilah dia . kalau nak teman yang suka berterus-terang tanpa selindung , itulah dia . kalau nak kawan yang punya pandangan jauh , yes , sudah pasti dia jugak . always positif orangnya . dan yang gila-gila tu pun , sudah pastinya dia .


yeah , siapa sangka kami akan jadi serapat ini . kalau dulu , jeling-jeling je , senyum sikit , dan terus blah . kalau dulu , nak jenguk bilik pun susah . kalau dulu , nak rapat sharing caring macam ni pun tak pernah . nak jumpa saja-saja lagilah susah . kalau jumpa , tunggu time usrah ! Dia memang berkaitan dengan saya . Dulu sem 1 & sem 2 , satu ar-rosikhun dengan dia . means , group usrah kat AMK . then , dia satu majmuah dengan Jun , my roommate sem 1 & 2 . . masuk sem 3 & 4 , saya roommate dengan Zahrina . Dia dan Zahrina ni sama-sama MT Lajnah . dan dia jugak sahabat se-shah alam Zahrina . Dorang kata ; " kalau bukan pasal lajnah , kita takkan rapat macam ni kan . . " dan saya pulak nak kata ; " kalau rina tak rapat dengan amirah , saya pun mungkin tak rapat dengan dia macam sekarang ni . " =)


Dia sangat lawak . serius , lawak ! sebab dia jenis selumber je . . Apa yang dia kata , semua tu lahir dari hati dia yang paaaling dalam . *betul ! saya tak tipu . . * Apa yang dia nak cakap , selagi dia rasa betul , dia cakap je . . kalau awak terasa ke hapa , haa . . sorry to say , bukan dia tak rasa kesian ataupun apa , tapi dia punya sebab dan prinsip ;  " betul la . . kalau tak cakap , dia tak tahu . takkan kita nak biarkan dia je . ." jadi , everything yang dia kata tu , kita kena fikir sendiri . . ada betulnya . . dan check dimana silapnya kita . . eceh . serius lah pulak ! eheh . tapi betul . . dengan adanya dia yang sebegitu , dia selalu betulkan saya yang selalu tersalah ni . . sebab tu saya sayang dia !




Dia ; bila dia down , tak sama macam rina . Kalau rina down , dia duduk dengan kitorang jugak , tapi dia akan senyap . mp3 tak lepas dari telinga dan tangan . dan kalau awak tengok muka dia pun , fuhh . menakutkan . tak berani nak tegur . ibaratnya seperti kucing parsi . nampak jinak , tapi nak dekat tu payah ! takut-takut nak dekat , berfikir bila nak masuk alam dia ~ oke , tu rina . dia jenis take time untuk fikir semua tu dan tenangkan diri dia . . *kebanyakkan orang macam tu jugak kan* haa . jangan serabutkan kepala dia . . kalau tak ~ ~ tapi kalau mira , bila sedih ke , down ke , tak sedap hati ke , dia takkan duduk sensorang . . sebab dia kata , dia jadi lebih tak tenang . dan kalau duduk sorang-sorang , akan jadi lebih down dan cepat terlalai terleka .  Dear awak ,



 


Kalau awak kenal dia , awak akan nampak dia ni seorang yang 'kebal' . . macam takdak perasaan , maybe ? tapi , kalau awak betul-betul kenal dia , sebenarnya tak macam tu . dia tak boleh tengok kalau orang dalam kesusahan . . dan dia jenis tak suka susahkan orang . rajin , yes . sama macam zahrina . dia selalu ingatkan ; "amal . amanah tu kena jalankan . tanggungjawab tu kena laksanakan . . mas'uliyyat dan wajibat . . " dan dia cepat rasa bersalah . tapi betul , dia tak susah nak mintak maaf dan memaafkan . . itu Amirah Kamal yang saya kenal ! peramah pun sudah tentu . satu apium tu kenal dia ~ tapi belum tentu dia kenal semua orang tu . eheh 


Ohh , ktorang kan berlainan majmuah . . jadi kalau cerita tu , memang best la . . semua berlainan cerita . .Mira suka cerita pasal TP . . ohh, TP stand for Timbalan Pengarah . . TP ajar hadis toturial . . dan Mira memang kira rapat dengan TP jugak la . . semua pun suka TP . . yela , TP kan rapat dengan students dia . . lawak memang lawak ! dan TP ni ustaz kesayangan Mira . . suka dengan apa yang TP kata . . sebab lawak tu memang lawak , tapi lawak berisi ! paling tertarik ayat TP yang ni ;

"kalau hari ini LEBIH BAIK dari semalam , beruntunglah dia . 
kalau hari ini SAMA dengan semalam , rugilah dia .
kalau hari ini LEBIH TERUK dari semalam , celakalah dia" 
"Nilailah diri anda dimana"
- by TP, through Siti . ^^



Tahu tak , pernah satu hari tu saya tengah landing kat katil Aina sambil baca buku . Masa tu cuma saya dan Mira je ada kat dalam bilik . dia datang kat katil Aina . . then dia kata , "Amal , nape sedih ni ? citer la . . " terkejut pun ada . . mula-mula tak cerita pun . .  Just tanya-tanya dia je . . dan last-last cerita jugak la . . ntah pasal apa . and i said . . "eei , macammana la boleh cerita ni . . ? huh -_- saya tak pernah cerita kat orang tau awk . . takda yang tau cerita ni kecuali sorang kawan saya . . itu pun kawan yang tau whole story in my life . other than that , saya tak pernah cerita kat orang . . " fuhh . siap nangis bagai lagi . tak pernah dibuat -.-' then dia kata , "biasa la tu amal . . bla bla bla . . " err , dan ya . . saya senang dengan awak ! 





Dia pernah kata ;
" ada hkmah smua pegi jauh dr amal . . ada hkmah allah x bg amal dkat dgn dorang . . that is supaya amal blajar hdup sndri . . lagi2 , dpt blaja jauh kat sni , jauh dr smua . . sendiri ; tanpa ada ayah mama , fmly , dn besfren dlu . . bdikari sndri . klu  x , amal msti trus depend dgn dorang kn . . dan allah jauhkan dorang tu pun , tapi allah ganti dengan orang lain kan . . "
em , rasa macam nak nangis bila ingat balik ! ya , Dia bagi awak dan Rina jadi kawan saya . Terima kasih awak . 

heyy you ! ;





A : Salam. Amal , Rina , :'( siyes kte janggal , kekok , ptg2 tnp korg . . Miss both of you . . T . cre . . Syg korg fillah ! Jgn lupe kte . (xtau la nape deras mengalir air mate ble da blek)
[16 March 2013 ; 7:53 pm]

 saya lupa nak balas .
----------------------------


A : Salam . Amal , . Smlm cane blek? Ok x ? smpai kol bpe. B-) miss u
B : Wassalam. Alhamdulillah , ok , dipermudahkan :) smpai kk kul 7 lbh , smpai rumah dlm kul 8 lbh kut . . ei , rinduny ;'( rasa mcm pelik je blik kali ni
A : kan2 :) same~ rase janggal sgt . Nak makan igt amal , nak tdo pon igt amal . huhu. Ni lbeh angau ni . hahaha.
B : haha . kan dah kata , balik ni msti rindu kat kte :) 
A : Mestilah . Rindu sgt, smpai nanges2 . wuu , . amal bace la blog kte . Ada cakap Amal :)
B : ei ,, sedihnya . .jangan la ckp mcm tu :'(
A : Amal, t.care tau . jgn lupe kte :p luv u



itu messages selepas balik cuti sem . .  dekat-dekat nak habis sem tu , saya selalu kata ; "ye lah tu . . jahat lah kat kte . . nanti balik , kte tau , nanti mesti rindu kat kte . . " dan ya , betul ! rindu sampai tak lalu nak buat apa pun~ yela . . bayangkan je la . . pegi mana-mana , sentiasa bertiga . . kalau nak beli makanan , mesti singgah kat bilik dulu . . kalau nak pegi luar , mesti call tanya "kte kat luar ni . . ada nak pesan apa-apa tak? " beli barang pun , selalu je sama-sama . . dia selalu stay bilik kami . . makan kat sana , belajar kat sana , buat kerja kat sana , cerita kat sana , dan memang selalu la ada kat bilik tu . . bila dia tak jenguk bilik , Aina mesti akan tanya ,

A : kak Amal , mana kak Mira ?
B : ada je . . nape?
A : tak . . kak mira tak datang bilik ke? lama tak dengar dia bising kat sini . hehe
B :  eleh , ye la tu . . ada je dia datang bilik . . mungkin ada keja sikit kot kat bilik dia . . nape? rindu?
A : nape? jeles la tu . .
B : grr -___-




i miss the moment masa pegi program SONIC . . lain khemah , tapi sentiasa bersama . . yela , masa tu saya cuma ada dia je . . dan masa tu saya sakit . . dia yang tolong jaga . . "amal , boleh tak ni? kalau tak , rehat je . . nak kte tolong panggilkan dorang ke? " yeah , dia memang caring ! bila waktu nak makan tu , dia dah siap-siap ambikkan turn untuk saya . . kalau tak , dia tolong ambikkan makanan dan saya pulak cuma perlu cari tempat dan ambik air je . . ohh , sebelum pegi program tu , jadual kelas memang padat la . . habis kelas, solat zohor , then terus gerak . . tapi mira sempat beli makanan . dan masa tu , dia yang share makanan tu . . katanya, takut perut kosong . . ohh , how i miss u ~


balik dari program ; bas baru nak bertolak .



bila saya sedih , dia mesti akan tanya , "nur al-iman nape sedih-sedih ni? ada masalah tak? " saya jenis tak cerita sangat kat orang . . dan itu yang buat dia rasa nak marah je . . sebab . .

A : Mira . . 
B : nape? 
A : em, takde pape la . . 
B : errk ? nape?
A : Mira . . Sedih la . .
B : Nape ni ?
A : em , em . . entah la . . takde pape la . . 
B : errrhhh -_-'

-----------

A : Mira ~
B : haa . . amal kalau taknak cerita , takyah panggil merayu macam tu . . dah taknak cerita , kite dapat buat apa . . kalau dah ready , cerita terus~
A : em, yela . . yela . . takde pape pun . . oke~

*nampak tak betapa garangnya dia :p *







Persamaan kami bertiga ;  suka coklat ! bagi la coklat apa pun , tapi the most yang kami paling suka ; coklat cadbury dan of course la m&m . . kat mana-mana , mesti cari coklat . . kat locker saya , siap ada stok coklat untuk tempoh satu sem lagi . . haha . ohh , bila cakap pasal makanan ni , bilik saya ni orang panggil 'food court' . tak pernah tak penuh dengan makanan . . kalau lapar je , "amal , lapar~ " ohh , saya dah tahu dah . . "pegi la ambik . . cari je . ." dia suka sangat makan mayonis ! sampai kami pun marah dan kata , "mira , jangan makan mayonis banyak-banyak . ni over dah ni . . tak baik tau tak ! nanti sakit , sape yang susah . . bla bla bla . . " mira pun diam je la . . yela , mak marah dah~ :p 


*mira tahu je saya sayang rindu dia . eheh *




sekarang ni tengah cuti sem . . cuti panjang . . memang tak jumpa la kan . . dulu selalu viber dengan rina . . dia selalu post gambar . . gambar dia dengan mira jalan-jalan . . hari tu call dia pun , dia dengan mira jugak . . jalan-jalan cuci mata kat Pasar Seni . . yelah , dua-dua pun orang seni jugak kan . . hehe . saya kata , "eeii , dia jalan lagi la dengan miraaa~ >.< " dorang duk gelak je . . jeles ! ye , memang jeles . sedih . bukan sedih sebab rina jalan dengan mira . . tak . . tapi sedih la sebab saya takde kat sana . . sedih la sebab saya jauh nun di sabah . . sedih la tak dapat jalan sama . . selalu jalan bertiga . . ni setiap kali jalan , dorang berdua je . . :( tapi takpe la . . rina selalu gak post gambar . . rina kata ; "kalau boleh seminggu sekali nak jumpa" . . dan tak rasa sedih sangat sebab dorang jalan tu memang tak lupa saya laa . . tu yang penting :) dan paling best dan terubat segala rasa bila baca entri kat blog rina . . tajuk dia je pun buat hati saya senang , senyum tak lekang dari bibir . eheh


 hari terakhir sebelum berangkat pulang ke tanah air



Mira kata , amal suka benda-benda comel . . sekarang ni , bila nampak je benda comel , mesti teringat kat amal . . dan masa dia jalan-jalan dengan rina , dia bagi benda comel ni . . 



rina kata ;
Ini untuk amal. Ternampak je benda ni, si Mira terus cakap, "eh amal~"
pastu bising suh orang tangkap gamba. Bagi je camera kat dia senyap tangkap gamba, pastu siap pesan 
"ni bagi kat amal, cakap kat dia, Mira tak dapat nak belikan, Mira tangkap gamba je la~" haha. Bertuah!

eheh . sekarang saya dah ada Encik Rilakkuma . terima kasih awak !





kena tahu ini;
ku rindu kamu, ku sayang kamu. "sayang sampai syurga." insyaallah, amiin.

xnak setia hujung nyawa. saya nak setia sampai syurga.

#ingat post ni ye, nanti balik cuti, lama x jumpa, ingat la balik ayat ni. tengok lukisan "sayang sampai syurga". mesti rindu, pasti senyum!

[taknak upload lukisan tu sebab nanti orang ambik!! dan lukisan tu; cuma kita je yang ada kan ^_^]
[Monday 11th of February 2013 02:28:59 AM]


saya tak mention post ni untuk siapa . tapi kalaulah awak perasan , sebenarnya ,  post ni saya tuju untuk awak dan Rina . . awak , awak tahu kan saya sayang awak berdua . awak tahu kan saya tak pernah lupakan awak berdua . . rindu tu tak payah la nak cakap . tu sudah tentu . . awak , saya rindu . . sungguh ! Dear awak ,


*saya tak pernah lupakan awak*



 lama dah takde masuk mesej awak :(






THE THREE OF US ;



Monday, April 29, 2013

:: Dear Roommate and Bestfriend ::

A : eh bakal rumit. pegi tidur sana XD
B : eh, rumet ke rina??
A : hoho. cik intan kata ^^
B : ye ke? gumbira. hoho ^^
A : me too ^^



[2 jun 2012; 02:35 am]


yeah , kisah kami bermula di sini . . saat kami menjadi rakan kongsi , berkongsi segala rasa , juga rahsia hati . . dia peneman suka dan duka , dia pemberi peringatan saat terleka , dia yang sentiasa bergelak ketawa bersama , dia yang sentiasa mengingatkan ; 'hidup bukan untuk suka-suka , tapi untuk dapat syurga' .

itulah dia ; cik zmasturah zul , yang menjadi kelengkapan bersama~




----- saya tak tahu nak kata apa sebenarnya ------


tempoh sepuluh bulan tiga belas hari yang mengajar kami menjadi insan 'lebih matang' , mengajar kami erti kehidupan, melalui perkongsian pengalaman , kerna kami punya latar belakang yang berbeza . ohh, kalaulah awak tahu betapa segannya saya nak bergandingan dengan awak~


masa mula-mula dulu , nak buat apa pun segan . even duduk sebilik . lagi-lagi bila bergandingan dengan orang yang 'kuat tarbiyahnya' , lagi lah rasa serba tak kena . rasa banyak benda nak kena jaga . tapi u know what , dari sana saya belajar bermacam benda . dan dari sana banyak perkara terjaga . as i said ;

"tadi saya jumpa kawan lama. Dia ada masalah. Keadaan dia sama macam awak. Awak contoh terbaik yang saya boleh tunjukkan kut. You have a great tarbiyah. Boleh untuk saya jadikan teladan. Oh, sebab tu saya suka kawan dengan awak! Saya belajar banyak dari rina sebenarnya :)"

terima kasih untuk awak , awak dan awak 





Saya pernah sakit masa sem 4 tu . untuk pertama kalinya saya demam teruk . masa tu saya tinggal sorang je . zahrina ada program koko kat besut , Aina pulak balik , dan Mira pun balik jugak masa tu . . sebelum tu , rina marah sebab saya asyik kata; "takpe la . . semua pakat tinggal saya sorang-sorang kat sini kan . . bla bla bla" selalu kata macam tu sampai saya dimarahi . . dan masa semua dah pegi tu , saya post kat fb macam ni ; lama x kena, lama x rasa. dekat setahun lebih. kena pula waktu sendirian. mungkin sebab ditinggalkan keseorangan. rasa mau demam. rindu mama, rindu ayah.. allah! lama lagi ni. sabar. sabar." 

dan masa tu dia komen ; 
"kan ana dah kata, ana tak tinggalkan amal sendirian. ana tinggal amal dengan adanya Allah dan AQS di sisi . jaga diri, kay "

nah, amek kau~ dush dush dush !!! XD dan memang macam tu la selalunya , cepat je sakit bila tinggal sensorang *parah* . . masa tu , demam sebab orang tu tinggalkan kita sorang , yes . . tapi sebelum dia pegi tu lagi dah rasa macam nak demam dah .  tak pe la , dah Allah nak bagi , memang sakit jugak la jadinya . . ehh, sakit tu nikmat apa - bagi orang yang jarang sakit seperti saya . hehe. dan setiap kali saya sakit , ya, dialah yang akan take a good care pasal saya . pastikan itu dan ini . tapi paling tak best bila dia *hampir2* nak marah sebab saya tak makan ubat X( [nasib baik awak 'alergic' ubat . kalau tak . . . ] dan buat awak , saya mintak maaf la . awak selalu sakit , dan malangnya awak sebab dapat orang macam saya yang tak reti nak jaga . . suruh makan ubat je yang saya tahu . . tapi awak tak boleh nak makan ubat , panadol pun tak , saya jadi tak reti apa . sampai mira yang dari bilik sebelah sebelah pulak yang lebih caring kat awak daripada saya kan . maaf ;(




"aku teringat saat diriku terjerat dgn kata2ku sendiri . kamu sangat suka menjerat diriku dgn kata2ku sendiri, kan? Dari dulu sampai skg . Benar aku ga' ngerti dirimu. Hehe "

dan tahu tak , setiap kata-kata dia tu sangat bernilai . yah , boleh saya katakan dia ni 'guru' saya . oups, silap. 'ustazah' laa. . ehe. dan setiap kata-kata yang dilontarkannya selalu buat saya terfikir dan berfikir. dan saya jugak memang jenis akan berfikir setiap patah perkataan yang orang kata kat saya kan . ohh , rina . u know me better , ringht? dan itu yang menjadikan saya seorang yang serius *mungkin* ;p dan sampai satu masa tu dia kata macam ni; *oh, dan saya tak sangka kawan saya ni memang seorang pemerhati tegar* "Saya sangat takut dengan mesej-mesej awak . " whoaa . . saya pun tak sangka awak kata macam tu tau . haha



Zahrina Masturah , cantik namanya secantik orangnya . *serius ni tau , kawan saya tu cantik*  dia; bestfriend tersayang . banyak benda yang saya belajar daripada dia . macammana laa tak sayang mek oii , dah saya angkut dia ke sana ke mari . saya balik rumah mak cik, bawak dia sekali . saya gi kenduri kawen akak angkat saya pun, bawa dia jugak . padahal waktu tu dua-dua tension tahap gaban , dan dia pun waktu tu macam tak sihat sangat , tapi still, pergi berdua jugak *sebab nak tengok orang nikah. haha* outing ke kb pun bersama . beli barang pun sentiasa bersama . menjahit pun, dia yang ajar . tudung pun beli kaler sama . masa balik hari last tu pun, pakai baju kaler sama . macam kembar jek . ohh, tapi dia lebih lawa , lebih tinggi laa . ehe


i'm so glad to have u in my life ;)



saya tak pernah ada bestfriend yang stay dengan saya dari kecik sampai besar . saya; bila masuk fasa baru, mesti kawan baru . kawan sekolah rendah mana ada yang stay jadi bestfriend sampai ke sekolah menengah . means, yang masuk sekolah yang sama . kawan sekolah menengah pun mana ada yang masuk np sama-sama . dan dan dan, masuk np pun, asyik bertukar kawan . takde yang kawan stay and constant dari sem 1 sampai sem 4. except jun; my roommate sem 1 & 2, dan rina; my roommate sem 3 & 4 . ohh, jugak siti Amirah Kamal, my bestfriend shah alam ; semajmua'ah dengan Jun.  dan dengan budak bertiga ni pun bukan sama majmuah . tapi disebabkan kami roommate dan sebilik, boleh je jadi rapat gila-gila macam ni kan . dan kenapa rina ni special sangat? 


"Tahu tak kenapa awak jadi my beloved roommate? tak sama macam roommate2 yang sebelum2 ni?

i've learned a lot of things from you.. banyak sangat., awak banyak pengaruh hidup saya,tahu? haha..

hari tu akak saya cakap, "haisy. banyak benda2 pelik sekarang ni aku tengok dekat sini. saya tanyalah "apa dia?". "sejak ko balik la, banyak sangat benda-benda yang aku tak pernah tengok ada kat rumah ni" haha. dan tu sebab kebanyakannya saya belajar dari awak"








Rina ni masa mula-mula dulu nampak macam pendiam . saya seusrah dengan dia, jadi saya tahu lah ;p tapi bila dah lama-lama , takde nye nak macam tu sangat pun , bila saya pun dah main aci redah je, spontan keluar perangai sebenar dahh , dengan comelannya *eh silap* , dengan gaya slumbernya,  nak cakap memang kadang-kadang tu takde break lagi tu, and semua tu ; same goes to her . yeah, style kami , ada dua cara . cakap je direct, and automatic gurau-serius-tegur dengan cara tu . sebab masing-masing dah faham kan . lagi satu , bila ada buat salah ke terasa ke apa , diam lah tu . automaticly bilik tu jadi senyap semua . dan masa tu la masa nak muhasabah diri balik :) dan rina ni pun kadang-kadang tu keluar la perangai tak betul dia . bila dia duk kat katil atas, saya kat katil bawah, then tetiba masuk mesej kat inbox ; 

Rina : Tahniah
Amal : ngada! 
Rina : Comel
Amal : sentiasa~ haha
Rina : Kembang
Amal : sikit je..
Rina : Tak betul. Dah, off, sambung jahit!




Zahrina ni boleh dikatakan flexible . segala macam benda dia tahu buat . kreatif orangnya *takmacamsaya* . . suka membaca . suka dengar lagu . dan yang buat saya dan Mira marah ni , bila dia dengar lagu pakai earphone tapi seolah-olah bagi loudspeaker . sampai kami boleh dengar dengan jelas lagu dari mp3 dia tu . volume diaa boleh tahan jugak laa . grr~ jadi soundtrouble kang, sape susah haa? :p em, rajin . ya, memang rajin . rina selalu kata ; "amal, jangan malas! takde alasan! gi cepat buat tu ini bla bla bla" tehehe . 

Rina , u know right saya bukan jenis nak cakap sayang-sayang-sayang ni depan-depan ? tak pernah cakap secara live . bukan tak berani , tapi segan . dan saya tak reti . dan saya pun pernah kata kan saya 'allergic' orang panggil saya with that word . even dia perempuan . yeah, awak kenal saya macammana . tapi selalu je dalam mesej kata macam tu kan . dan . . . 



A : rina, rina nak tahu x?
B : tahu apa?
A : uhibbuki fillah abadan abada
B : hahaha . . sweetnyaaaa . ubhibbukifillah hubban jamma abadan abadaaaaa aidhan!

A : rina, rina nak tau x?
B : ha, apa lagi?haha
A : rina tahu lebih apa yg org lain x tahu
B : apa yang saya tak tahu . eh, silap. apa yang saya tahu
A : tak semua , tapi banyak . . banyak crta yg kte x cter kat org .
B : ouh, kira saya spesial la? ke penyebuk tegar?haha
A : haha . xde la . . kan kita rumet setia . . kelengkapan bersama kan . . hehe





Masih teringat waktu tengah study tuk final exam . . kitorang duk sembang malam tu , dihiburkan lagi dengan slang pekat kedah Amalina junior tu . . so, memang lawak! kita orang jahat , duk gelak dengar dia cakap . . hehe . malam tu , sembang pasal 'hot topic' kami beberapa ketika sebelum nak habis sem tu , benda serius kut . . haha . then saya tanya rina banyak benda, tapi saya paling ingat bila saya tanya "rina, rina suka warna apa . .?"  dan masa tu kitorang 
duk gelak lagi . . tetiba Aina tegur , "dah nak habis sem dah , dah nak tamat dah kat np, baru nak ta'aruf~". ehe


Dia penggemar kaler putih dan purple . kebetulan sama dengan saya ^_^  Nama ayah saya dan abah dia pun hampir sama . dua-dua berlainan ejaan dari perkataan asal yang betul , tapi kalo dalam arab , memang perkataan dan punya maksud yang sama la kan ; Zulkifli . Suka benda-benda comel macam saya [tapi dia lebih matang sikit laa ;p ] . dan dia, orang yang ubah saya dari dengar lagu ntah pape kepada lagu nasyid jihad bagai . dan dia yang buat saya baca novel alaf 21 kepada novel hlovate, Salim A. Fillah segala . dan dia orang yang perkenalkan saya kepada 'VERSUS' which's the best novel i ever read, i think . dan dia yang ajar saya untuk boiket barangan keluaran syarikat pro-israel . dan dia . . . ohh,  terima kasih awak !



Saya rindu awak. Serius, rindu . . sepi tanpa khabar berita . . Rindu nak makan sama , rindu nak Solat jemaah sama . rindu nak keluar sama . rindu nak beli barang sama . rindu nak tidur sebilik dan sembang dengan awak . Awak, jom gi sabah! >.<





Dear Zahrina Masturah ,
jangan down selalu . Awak buat kami risau di sini . Saya tak kisah kalau awak ada depan mata . .tapi bila dah duduk jauh ni , saya lebih risau dengan keadaan awak tu . . sedangkan ada depan mata pun merisaukan , apa lagi bila berjauhan macam ni . . bila awak down , awak senyap . serius , saya sunyi ;(





A : amal~~ huuuu . saya takut ditinggalkan sendirian jujur ni
B : lah, jgn la mcm tu . . ingat lagi x, ur words to me, "ana x tinggal amal sendirian. ana tinggalkan amal dgn adanya Allah di sisi" kte ingat dr hari rina kata mcm tu , smpai skrg . . ayat tu yg jd penguat kte tau . . same goes to u then, oke





If you fall, i'll catch you. If i can't, i'll fall with you. 

People live, but people die. I want to tell you that you are a friend, you are special to me.



Dear awak , ni ayat untuk awak ; " bersama aku kau takkan rebah , kerna ku sayang kau fillah :) "

:: Happy Memories - Hadiah Terakhir ::


A: rina..rina..
B: ya? apanya???
A: rindu saya tak? hehe
B: oh, jawab soalan saya dulu la. Rindu saya tak? haha
A: ceh, first come first serve maa~~
B: ahhh...tak kira, tak kira! cepatla cepatla~~
A: tak nak :P
B: taknak sudah~
A: ehh, kejam!
B: awak yang jadikan diri saya kejam. haha

ok, saya takdala kejam sangat wak. dan ni ha, public lagi saya bagi tau. "i miss u like nak mati" ahahah. tukarkan 'kejam' tu kepada 'sweet'. ok? huhu

*fes time buka hadiah ni, berderai airmata. terima kasih awakk~ =.='



love note : thank you dear rina ;(

Friday, April 19, 2013

:: Petikan Kitab Kasyf Al-Asrar ::

Bismillah . .

Hari ni saya mau share something . . mungkin boleh dikatakan ilmu yang bermanfaat lah kot . . ohh, ini dipetik dan di'kopi' dari fb saya ya . . *status fb yang telah hilang dari pandangan mata juga timeline*


Apa yang berat daripada langit?
Apa yang terlebih luas daripada bumi?
Apa yang terlebih kaya daripada laut?
Apa yang terlebih keras daripada batu?
Apa yang terlebih hangat daripada api?
Apa yang terlebih sejuk daripada air?
Dan apa yang terlebih pahit daripada racun?
Semoga hari esok lebih baik daripada hari ini..
*muhasabah diri*
Tepuk dada tanya iman :-)

[Tuesday 9th of October 2012 07:56:10 AM]




Nahh . . tahu tidak jawapannya?



Adapun terlebih berat daripada langit, iaitu menuduh orng x bedosa..
Luasnya bumi, iaitu kata yg sebenarnya..
Terlebih kaya daripada laut, hati yg murah..
Terlebih keras daripada batu, iaitu hati orng munafiq..
Terlebih hangat dari api, perkataan yg kasar..
Terlebih sejuk daripada air, berkehendakkn kpd bakhil..
Dan yg terlebih pahit dari racun itu sabar..
-kasyfu al asrar-

[Wednesday 10th of October 2012 01:24:51 AM]





Tiba-tiba ada sorang akak ni, akak senior komen . .


Maisarah FaRim 
erkk, hehe 
''Terlebih sejuk daripada air, berkehendakkn kpd bakhil"
mcm xdpt nk cerna ayat tu smpai lumat, huu


Hah ! Saya dah naik bingung waktu ni . . nak jawab pa ni . . nak kata apa . . then, cari la dan fikir . . dan, ini lah jawapan dari hamba yang ilmunya senipis kulit bawang ini. .



"Ya Allah sesungguhnya aku memohon kepadaMu cintaMu, dan cinta orang-orang yang mencintaiMu, dan aku memohon kepadaMu perbuatan yang dapat mengantarkanku kepada cintaMu. Ya Allah, jadikanlah cintaMu lebih kucintai daripada diriku dan keluargaku serta AIR DINGIN."

Kenapa air dingin?sbb air dingin merupakan representasi kenikmatan dunia yang indah dan menggoda . kebanyakkan orang; rela mengorbankan prinsip hidupnya asal jangan mengorbankan 'nikmat' harta duniawi yang dimiliki . dan cinta kpda harta ertinya Bakhil . . fahimti? betulkan andai tersilap :))



Baiklah. . seperti yang saya katakan tadi, ini dicopy dari status fb saya. . Ohh, tapi sebenarnya bukan saya yang post. . There is someone yang pinjam fb untuk post benda ni. . grr~ pelik bukan? dan tapi. . diucapkan terima kasih dan terima kasih laa dekat kawan saya tu . . Tahu kenapa? Sebab; disebabkan status dia yang dipost melalui fb saya ni, saya yang kena buat kajian lebih. . Saya yang kena search sana dan sini bila ada orang tiba-tiba bagi soalan *unexpected* . . Boleh laa kalau mau kata "orang lain yang buat, orang lain yang tolong jawab". and finally, dari dia, saya dapat ilmu baru kan :) bukan setakat ilmu baru sahaja, tapi bak kata kawan saya tu ; *muhasabah diri* tepuk dada tanya iman :-)

Sunday, April 7, 2013

:: Menutup, Ditutup, Tertutup ::


:REPOST:

Aula ; tutup kecantikan dulu atau tutup aurat dulu ?

saya tidak tujukan khusus buat sesiapa, baik yang hidup mahupun yang sudah tiada [mati]. tapi, secara umumnya la kan. berdasarkan apa yang diperhatikan. 

1-orang pakai tudung tapi x pakai longsleeve.
2-pakai tudung tapi baju dan kain singkat dan sendat.
3-pakai tudung labuh, berjubah, tapi x pakai stokin.
4-pakai niqab, jubah, stokin, tapi x pakai sarung lengan.
5-pakai niqab, tapi makeup celak maskara tebal-tebal.

saudara saudari sekalian, tiada beza kesemuanya. yang pendek dan kecil, ataupun yang panjang, besar dan labuh.. kalau x tutup mana-mana bahagian yang patut dan wajib ditutup, itu masih tidak 'menutup' namanya. 'Menutup' yang dimaksudkan; tutup secara total, secara keseluruhannya.

saya ulang; statement atau kenyataan ini umum buat semua termasuk diri saya sendiri. saya tidak menuding jari pada sesiapa. maaf andai terasa. ya, memang patut terasa pun bagi yang berkenaan. jadi silakan terasa#

dan saya; pun masih usaha mencari kesempurnaan itu dan juga usaha menjaga orang di sekeliling saya agar sama-sama menutup aurat dengan sempurna. tegur saya bilamana saya tersilap.

duduk di bumi tarbiyah, tiada masalah. tapi bila pulang semula ke rumah, banyak musykilah. sebab tu kena istiqomah. supaya kurang 'musibah'. 

#moga terus kuat dalam perjuangan, demi mencari berkat dalam menempuh kehidupan


Akhir kalam, saya, kamu, dia, kami dan kita wajib tutup aurat.This is the part of perintah Allah yang kita paling susah nak jaga kan. Jadi, 'bantu' sesama kita. Jangan biar ada yang tercicir. Syurga Allah itu untuk semua, bukan milik seorang, right? so, tutup sebelum 'tertutup' dan 'ditutup'. Insyaallah, Wallahu'alam. 

Saturday, June 9, 2012

:: mata lebah | mata lalat ::

Setiap kehidupan kita . . 
banyak perlakuan hasil daripada 'otak' kita . . tetapi kadang-kadang tu, apa yang kita fiikirkan, kita nda lakukan pun kan . . dan tapi . . kebanyakan juga hasil ransangan yang perlu ditambah dengan hati kita, emosi kita . .

kalau kita tengok setiap tabiat manusia . . 
apabila jumpa kawan-kawan ataupun sahabat-sahabat . . atau siapa-siapa la . . yang pertama sekali kita akan ucapkan, apa?? 

Semestinya salam kan . . 

"Assalamu'alaikum. . | Gud Morning/ noon. . | Selamat petang . . "
"apa kabar??"  
"dok wak gapo tu?"


kita ndakan terus-terus tanya,

"ehh semalam makan apa??"
"cukup tido ke??"

kalau kita buat kebaikan dekat seseorang, kita akan mendapat kebaikan daripada dia kan . . oh, oke . .




haa . . apa yang dikatakan mata lalat . . dan apa yang dikatakan mata lebah . . 


apabila seekor lalat . . terbang di satu taman yang cantik . . apa benda yang dia lihat?? 




Semestinya seekor lalat tu mencari bangkai kan. . mencari benda-benda seperti sampah, najis, dan sebagainya . .


berbeza dengan seekor lebah . . 

apabila seekor lebah terbang di taman, lebah mesti akan mencari sesuatu yg cantik . . e.g bunga yang ada manisan . . dan sesuatu yang indah la . . haa . . kalau awok jalan-jalan kat taman, tiba-tiba lebah hinggap kat awok, that's mean awok tu cantik laa . . manis . . oke. selingan. :)


so, so, so . . 

Walau baik pun seseorang itu . . kalau dipandang dengan pandangan mata lalat . . setiap apa yang dia lakukan, mesti buruk pada pandangan . . dan sentiasa mencari keburukan yang ada pada dia . . Tapi kalau jahat seseorang itu . . jika dipandang dengan pandangan mata lebah . . walau macam manapun jahat dia tu . . mesti sentiasa baik dipandang . . 


Jadi, apa yang kita boleh ambil sebagai pengajaran based on above??


haa . . kita kena ingat . . setiap orang mempunyai kebaikan dan keburukan masing-masing . . tetapi yang membezakan setiap orang itu adalah, sama ada kita dapat mengawal diri kita dengan baik ataupun tidak . .

adakah patut kta memndng seseorng itu dgn pndgn yg buruk??
siapa kita untuk pandang seseorng itu dengan keadaan yang kurang baik?? padahal kita nda tau kan . . pandangan Allah terhadap kita dengan orang yang sangat buruk pada pandangan mata masyarakat tu . . siapa tahu Allah lebih memandang dia, sedangkan kita?? entah dipandang entahkan tidak . .
ada nda manusia yang nda pernah buat kebaikan?? pernah jumpa? em, mungkin setiap apa yang dia lakukan tu ada sebab kan . . sebab tu orang kata ; bila orang lain buat jahat dengan kita, pandanglah dia dengan kebaikan yang dia pernah lakukan walaupun sedikit . . 

Orang yang buat perkara yang kurang baik tu . . matlamat mereka semuanya ingin menjadi seorang yang baik . . tetapi kadang-kadang atas desakan masyarakt . . pandangn masyarakat . . mereka menjadi semakin teruk . . sebab tidak ada-nya dorongan . .yes! memang betul, kalau mau berubah, tu atas diri sendiri ba tu . . kalau dia betul-betul mau berubah, mesti dapat berubah jugak tu . . but, u kena ingat . . persekitaran jugak mempengaruhi keadaan seseorang tu . . 

ANDAI . . esok ditakdirkan nyawa kita diambil . . apa yang kita pernah buat kebaikan pada seseorang ?? apa yang pernah diri kita ni beri manfaat kepada orang lain ?? ilmu yang kita ada itu, adakah kta manfaatkan iaitu menyumbang kebaikan kepada orang lain?? kita fikir-fikirkan semula, guna untuk di masa hadapan :))

Ehem. . ehem . .  pesan kawan saya; Jangan lupa selalu mencari ilmu dan manfaatkan kepada orang lain . . sebagai contoh, kak yani ambil course Pendidikan Islam . . memang terer la B. Arab dia . . bila dia da grade, keluar jadi guru pendidikan islam jugak la . . teda lagi ajar b.arab . . for two years dia tinggalkan arab tu, but she still can teach me lughatul 'arabiah . . so, mau cakap sini yang ilmu b. arab yang dia ada tu, dia manfaatkan jugak walaupun nda study lagi . . bermanfaat buat saya kan ?? ohh, kakak saya memang terer arab :)


lovenote : ni tazkirah dari sorang ustaz tu . . hebat kan?? syukran lak ya ustaz!



    • Saturday, May 19, 2012

      :: sunnah atau sekadar alasan?? ::

      Akhowat 1  : ustazah, saya nak tanya. . hari tu saya ajak kawan untuk pergi ke musolla sama-sama, solat berjemaah kat sana . . tapi kawan saya tu kata, dia solat kat bilik je . . kan sunnah lelaki solat di surau/masjid, dan perempuan pula tempatnya di rumah . saya keliru . . sebab kalau kat tempat kami, kan asing-asing . . lelaki lain, perempuan lain . . tak campur. . jadi, tetap jadi sunnah ke kalau macam keadaan kami kat sini ni . .?

      Ustazah      : em, dia solat kat bilik tu, secara berjemaah ke atau sorang² ?

      Akhowat 1 : errr . .

      Ustazah      : haa . . macam ni . . memang betul lelaki sunnat solat fardhu di surau/masjid, manakala perempuan di rumah sahaja . . tapi tengok jugak . . kalau zaman nabi dahulu, akhowat mereka bukan solat macam tu je . . mereka walaupun tak solat di masjid, tapi mereka berperanan memeriahkan rumah tu . . di mana pada ketika telah masuk waktu solat, mereka akan saling berpesan-pesan, tunggu-menunggu untuk menunaikan solat berjemaah . . mereka berzikir, solat sunnat dan sebagainya . . jadi, kita nampak lah kan bagaimana mereka menjadikan rumah mereka serta penghuni²nya dalam keadaan yang diredhai . . mereka menghidupkan sunnah tersebut . . jadi, kalau kawan yang tadi tu macammana pula kamu tengok? Adakah betul-betul mengikut sunnah atau hanya menjadikan ‘sunnah’ tersebut sebagai satu alasan?



      Ini adalah salah satu soalan yang dikemukakan masa usrah dulu . . Fuhhh . . terkena sebijik! Sebab saya pun dulu macam tu jugak. . pernah menggunakan ‘sunnah’ tu sebagai alasan untuk solat di dalam bilik . . padahal sebenarnya kaki ni malas mau melangkah jauh . . ouh, sekarang tidak . . ada sedikit insaf sudah . . J

      Kalau dulu, masa zaman sekolah, macam terbalik pula . . saya selalu jak pegi surau tu . . menghidupkan surau lahh kunun. . dengan suara lantang yang pi sound² orang bising *padahal sendiri pun kadang-kadang tu nda tercontrol suara*, dengan tugasnya mencatat kehadiran, tick nama-nama yang nda hadir, then men-denda lagi . . fuhh . . memang best *padahal berat tuuu*

      Oke . . yang terbaliknya sini sebab saya agak rajin pegi surau, tapi malas pegi dewan makan . . especially masa makan petang dan minum malam . . satu; sebab saya malas mau jalan jauh . . padahal teda la jauh sangat pun . . kedua; bila ditanya, alasan saya “alaa . . perempuan kan tempatnya di rumah/bilik . . jadi, tu la saya nda pegi . . pesan jak Tupperware dekat kawan-kawan nanti . . nda pun pesan dekat budak yang lalu depan bilik ni kaa, yang mau pegi dewan makan tu . . afdhol kannn . . [sambil tersengih-sengih]” oke. Jangan ikut tu . . saya nda ajar yang tu oke! Buka apa la . . sebenarnya malas la mau keluar pegi dewan tu . . jauhh ..  then, kalau keluar kan kena pakai stoking lagi . . mengambil masa yang agak lama untuk bersiap . . lepas tu, kalau kami kann, campur . . kalau pegi makan tu, even sudah diaturkan masa untuk puteri time gini gini, untuk putera time gitu . . tapi still, orang nda ikut peraturan . . time puteri punya turn makan, adaa jugak tu putera yang makan time tu . . aisshh . . membuatkan saya malas untuk menjejakkan kaki ke dewan makan . . tapi, “sebenarnya teda alasan bah tu . . tu la kau ni kurus jak . . nda pandai la kuat makan baa “ - bak kata abah , juga kata kawan-kawan saya . . hehe. Sudah ketentuan~~

      Oke. . cerita pasal surau balik . . siapa-siapa pun yang dapat tugas untuk ‘jaga surau’ ni memang tekanan gila-gila la . . sebab asyik mau sound jak kerja dia . . yala, nama jak la surau . . tapi bagi kebanyakkan student, time di surau tu la tempat yang best untuk becerita . . lagi-lagi masa menunggu masuk waktu tu . . “uishh. .  anu bah . . ihh, nanti la time di surau kita cerita  aa . .[sambil ketawa-ketawa-senyum-sengih-]” nah, sudah di surau nda pandai sabar lagi menunggu cerita si kawan . . sampai time solat tu kadang-kadang bila imam lambat habis, sempat lagi mau komen-komen . . cakap imam tu slow la, apa la . . padahal surah pendek jak pun yang imam baca tu. .  haiihh . . tu la yang selalu jadi kan . . saya pun nda terlepas dari keadaan tu  . . sometimes~ J

      Bukan apa la . . sebab kami kan lepas solat fardhu, solat sunat rawatib lagi . . then, solat sunat hajat/taubat . . lepas tu ada aktiviti surau . . contohnya macam tadarus al-quran, baca al-ma’thurat, baca yasin setiap malam jumaat n so on . . ouh, kalau masa form 2 form 3 dulu, ada tamrinnatud dakwah lagi . . best! J em, kalau tiada announcement bagitau tentang aktiviti surau malam tu, buat kerja sendiri-sendiri la. . ada yang belajar la, buat nota la . . kalau kami, means saya dan kawan-kawan, kami baca al-quran . . haa . . kalau nda baca al-quran, baru kami bercerita . . so, mau cakap sini, sebab adanya solat fardhu, solat-solat sunat semua tu, baca al-quran lagi, dan aktiviti surau tu, kami kepadatan masa untuk bercerita panjang lebar . . em, Alhamdulillah, kawan-kawan saya kebanyakkannya macam tu . . walaupun kadang-kadang tu kami pun sama macam student lain [part becerita di surau] .

      Oke. Balik pi topic asal . . Surau pun tempat kumpul budak-budak tu . . siap announced “puteri . . jangan jalan dulu . . tunggu kejap” bila putera sudah habis keluar, sana la habis-habis sound . . satu per satu kesalahan terungkai . . ceh, guna BM baku pula tau . . hihi. Suara agak lantang bila sound² tu, [terpaksa-sebab ramai orang komen nda dengar suara tu], then siap tunjuk muka serius a.k.a garang lagi . . bila habis cakap, terus keluar la tu . . then, kawan-kawan mesti tanya macam ni, “ kenapa kau? Nda kan nangis?” dan macam biasa, ni jawapan saya, “ih, nda bulih tau . . dari tadi tahan ketawa . . kesian pula tinguk muka budak-budak tu . . tapi biarla . . kalau ketawa, dorang anggap main-main pula kan . . haa . . teda kesian-kesian ni kali . .“ fuhh. . baru sekarang rasa best buat semua tu . . kalau dulu, asyik-asyik ni jak yang dicakap “ ishh . . bila la mau habis ni . .  bla bla bla . .” ouh, malaikat telah timbang amalan anda, wahai Amalina Nadzirah! -.-“



      Sangat rindu mau bersekolah balik, duduk dalam kelas bagai . . dulu nda pula rasa macam ni kan . . tapi sekarang ni susah betul suda mau pegi sekolah balik . . nda kisah la di benoni kaa, di limauan . . setiap sekolah tu ada cerita tersendiri yang membuatkan saya rasa mau pegi melawat sana jak . . em, nda pa . . ada rezeki, pegi la lagi kan. . J



      :: Untuk Awak Yang Jauh di Sana ::

      * Attending Kuliah Tafaqquh ; at Dewan Johor *

      A : Awak, nak tulis kat buku ni boleh?
      B : Ni buku blajaa.. *tapi bagi jugak*

      A : wrote; "can u give me some word, pleaasse?? :( "
      B : Nape ni? oke tak Nur Al-Iman?
      A : oke je~
      B : *pandang. kemudian baca sambil senyum , sambil sorok apa yang dia tulis* nah awak! 


      Dia tulis, " i ♥ u :) "
      A : oke, tengs :)

      [Sunday 16th of December 2012 06:52:21 AM]


      dia suka bagi ayat yang simple . . tapi sungguh ! punya deep meaning bagi setiap ayat yang dikeluarkan . 
      Yah , itulah dia ; my dear best friend .  kalau nak yang cari kawan yang memang slumber gila , carilah dia . kalau nak teman yang suka berterus-terang tanpa selindung , itulah dia . kalau nak kawan yang punya pandangan jauh , yes , sudah pasti dia jugak . always positif orangnya . dan yang gila-gila tu pun , sudah pastinya dia .


      yeah , siapa sangka kami akan jadi serapat ini . kalau dulu , jeling-jeling je , senyum sikit , dan terus blah . kalau dulu , nak jenguk bilik pun susah . kalau dulu , nak rapat sharing caring macam ni pun tak pernah . nak jumpa saja-saja lagilah susah . kalau jumpa , tunggu time usrah ! Dia memang berkaitan dengan saya . Dulu sem 1 & sem 2 , satu ar-rosikhun dengan dia . means , group usrah kat AMK . then , dia satu majmuah dengan Jun , my roommate sem 1 & 2 . . masuk sem 3 & 4 , saya roommate dengan Zahrina . Dia dan Zahrina ni sama-sama MT Lajnah . dan dia jugak sahabat se-shah alam Zahrina . Dorang kata ; " kalau bukan pasal lajnah , kita takkan rapat macam ni kan . . " dan saya pulak nak kata ; " kalau rina tak rapat dengan amirah , saya pun mungkin tak rapat dengan dia macam sekarang ni . " =)


      Dia sangat lawak . serius , lawak ! sebab dia jenis selumber je . . Apa yang dia kata , semua tu lahir dari hati dia yang paaaling dalam . *betul ! saya tak tipu . . * Apa yang dia nak cakap , selagi dia rasa betul , dia cakap je . . kalau awak terasa ke hapa , haa . . sorry to say , bukan dia tak rasa kesian ataupun apa , tapi dia punya sebab dan prinsip ;  " betul la . . kalau tak cakap , dia tak tahu . takkan kita nak biarkan dia je . ." jadi , everything yang dia kata tu , kita kena fikir sendiri . . ada betulnya . . dan check dimana silapnya kita . . eceh . serius lah pulak ! eheh . tapi betul . . dengan adanya dia yang sebegitu , dia selalu betulkan saya yang selalu tersalah ni . . sebab tu saya sayang dia !




      Dia ; bila dia down , tak sama macam rina . Kalau rina down , dia duduk dengan kitorang jugak , tapi dia akan senyap . mp3 tak lepas dari telinga dan tangan . dan kalau awak tengok muka dia pun , fuhh . menakutkan . tak berani nak tegur . ibaratnya seperti kucing parsi . nampak jinak , tapi nak dekat tu payah ! takut-takut nak dekat , berfikir bila nak masuk alam dia ~ oke , tu rina . dia jenis take time untuk fikir semua tu dan tenangkan diri dia . . *kebanyakkan orang macam tu jugak kan* haa . jangan serabutkan kepala dia . . kalau tak ~ ~ tapi kalau mira , bila sedih ke , down ke , tak sedap hati ke , dia takkan duduk sensorang . . sebab dia kata , dia jadi lebih tak tenang . dan kalau duduk sorang-sorang , akan jadi lebih down dan cepat terlalai terleka .  Dear awak ,



       


      Kalau awak kenal dia , awak akan nampak dia ni seorang yang 'kebal' . . macam takdak perasaan , maybe ? tapi , kalau awak betul-betul kenal dia , sebenarnya tak macam tu . dia tak boleh tengok kalau orang dalam kesusahan . . dan dia jenis tak suka susahkan orang . rajin , yes . sama macam zahrina . dia selalu ingatkan ; "amal . amanah tu kena jalankan . tanggungjawab tu kena laksanakan . . mas'uliyyat dan wajibat . . " dan dia cepat rasa bersalah . tapi betul , dia tak susah nak mintak maaf dan memaafkan . . itu Amirah Kamal yang saya kenal ! peramah pun sudah tentu . satu apium tu kenal dia ~ tapi belum tentu dia kenal semua orang tu . eheh 


      Ohh , ktorang kan berlainan majmuah . . jadi kalau cerita tu , memang best la . . semua berlainan cerita . .Mira suka cerita pasal TP . . ohh, TP stand for Timbalan Pengarah . . TP ajar hadis toturial . . dan Mira memang kira rapat dengan TP jugak la . . semua pun suka TP . . yela , TP kan rapat dengan students dia . . lawak memang lawak ! dan TP ni ustaz kesayangan Mira . . suka dengan apa yang TP kata . . sebab lawak tu memang lawak , tapi lawak berisi ! paling tertarik ayat TP yang ni ;

      "kalau hari ini LEBIH BAIK dari semalam , beruntunglah dia . 
      kalau hari ini SAMA dengan semalam , rugilah dia .
      kalau hari ini LEBIH TERUK dari semalam , celakalah dia" 
      "Nilailah diri anda dimana"
      - by TP, through Siti . ^^



      Tahu tak , pernah satu hari tu saya tengah landing kat katil Aina sambil baca buku . Masa tu cuma saya dan Mira je ada kat dalam bilik . dia datang kat katil Aina . . then dia kata , "Amal , nape sedih ni ? citer la . . " terkejut pun ada . . mula-mula tak cerita pun . .  Just tanya-tanya dia je . . dan last-last cerita jugak la . . ntah pasal apa . and i said . . "eei , macammana la boleh cerita ni . . ? huh -_- saya tak pernah cerita kat orang tau awk . . takda yang tau cerita ni kecuali sorang kawan saya . . itu pun kawan yang tau whole story in my life . other than that , saya tak pernah cerita kat orang . . " fuhh . siap nangis bagai lagi . tak pernah dibuat -.-' then dia kata , "biasa la tu amal . . bla bla bla . . " err , dan ya . . saya senang dengan awak ! 





      Dia pernah kata ;
      " ada hkmah smua pegi jauh dr amal . . ada hkmah allah x bg amal dkat dgn dorang . . that is supaya amal blajar hdup sndri . . lagi2 , dpt blaja jauh kat sni , jauh dr smua . . sendiri ; tanpa ada ayah mama , fmly , dn besfren dlu . . bdikari sndri . klu  x , amal msti trus depend dgn dorang kn . . dan allah jauhkan dorang tu pun , tapi allah ganti dengan orang lain kan . . "
      em , rasa macam nak nangis bila ingat balik ! ya , Dia bagi awak dan Rina jadi kawan saya . Terima kasih awak . 

      heyy you ! ;





      A : Salam. Amal , Rina , :'( siyes kte janggal , kekok , ptg2 tnp korg . . Miss both of you . . T . cre . . Syg korg fillah ! Jgn lupe kte . (xtau la nape deras mengalir air mate ble da blek)
      [16 March 2013 ; 7:53 pm]

       saya lupa nak balas .
      ----------------------------


      A : Salam . Amal , . Smlm cane blek? Ok x ? smpai kol bpe. B-) miss u
      B : Wassalam. Alhamdulillah , ok , dipermudahkan :) smpai kk kul 7 lbh , smpai rumah dlm kul 8 lbh kut . . ei , rinduny ;'( rasa mcm pelik je blik kali ni
      A : kan2 :) same~ rase janggal sgt . Nak makan igt amal , nak tdo pon igt amal . huhu. Ni lbeh angau ni . hahaha.
      B : haha . kan dah kata , balik ni msti rindu kat kte :) 
      A : Mestilah . Rindu sgt, smpai nanges2 . wuu , . amal bace la blog kte . Ada cakap Amal :)
      B : ei ,, sedihnya . .jangan la ckp mcm tu :'(
      A : Amal, t.care tau . jgn lupe kte :p luv u



      itu messages selepas balik cuti sem . .  dekat-dekat nak habis sem tu , saya selalu kata ; "ye lah tu . . jahat lah kat kte . . nanti balik , kte tau , nanti mesti rindu kat kte . . " dan ya , betul ! rindu sampai tak lalu nak buat apa pun~ yela . . bayangkan je la . . pegi mana-mana , sentiasa bertiga . . kalau nak beli makanan , mesti singgah kat bilik dulu . . kalau nak pegi luar , mesti call tanya "kte kat luar ni . . ada nak pesan apa-apa tak? " beli barang pun , selalu je sama-sama . . dia selalu stay bilik kami . . makan kat sana , belajar kat sana , buat kerja kat sana , cerita kat sana , dan memang selalu la ada kat bilik tu . . bila dia tak jenguk bilik , Aina mesti akan tanya ,

      A : kak Amal , mana kak Mira ?
      B : ada je . . nape?
      A : tak . . kak mira tak datang bilik ke? lama tak dengar dia bising kat sini . hehe
      B :  eleh , ye la tu . . ada je dia datang bilik . . mungkin ada keja sikit kot kat bilik dia . . nape? rindu?
      A : nape? jeles la tu . .
      B : grr -___-




      i miss the moment masa pegi program SONIC . . lain khemah , tapi sentiasa bersama . . yela , masa tu saya cuma ada dia je . . dan masa tu saya sakit . . dia yang tolong jaga . . "amal , boleh tak ni? kalau tak , rehat je . . nak kte tolong panggilkan dorang ke? " yeah , dia memang caring ! bila waktu nak makan tu , dia dah siap-siap ambikkan turn untuk saya . . kalau tak , dia tolong ambikkan makanan dan saya pulak cuma perlu cari tempat dan ambik air je . . ohh , sebelum pegi program tu , jadual kelas memang padat la . . habis kelas, solat zohor , then terus gerak . . tapi mira sempat beli makanan . dan masa tu , dia yang share makanan tu . . katanya, takut perut kosong . . ohh , how i miss u ~


      balik dari program ; bas baru nak bertolak .



      bila saya sedih , dia mesti akan tanya , "nur al-iman nape sedih-sedih ni? ada masalah tak? " saya jenis tak cerita sangat kat orang . . dan itu yang buat dia rasa nak marah je . . sebab . .

      A : Mira . . 
      B : nape? 
      A : em, takde pape la . . 
      B : errk ? nape?
      A : Mira . . Sedih la . .
      B : Nape ni ?
      A : em , em . . entah la . . takde pape la . . 
      B : errrhhh -_-'

      -----------

      A : Mira ~
      B : haa . . amal kalau taknak cerita , takyah panggil merayu macam tu . . dah taknak cerita , kite dapat buat apa . . kalau dah ready , cerita terus~
      A : em, yela . . yela . . takde pape pun . . oke~

      *nampak tak betapa garangnya dia :p *







      Persamaan kami bertiga ;  suka coklat ! bagi la coklat apa pun , tapi the most yang kami paling suka ; coklat cadbury dan of course la m&m . . kat mana-mana , mesti cari coklat . . kat locker saya , siap ada stok coklat untuk tempoh satu sem lagi . . haha . ohh , bila cakap pasal makanan ni , bilik saya ni orang panggil 'food court' . tak pernah tak penuh dengan makanan . . kalau lapar je , "amal , lapar~ " ohh , saya dah tahu dah . . "pegi la ambik . . cari je . ." dia suka sangat makan mayonis ! sampai kami pun marah dan kata , "mira , jangan makan mayonis banyak-banyak . ni over dah ni . . tak baik tau tak ! nanti sakit , sape yang susah . . bla bla bla . . " mira pun diam je la . . yela , mak marah dah~ :p 


      *mira tahu je saya sayang rindu dia . eheh *




      sekarang ni tengah cuti sem . . cuti panjang . . memang tak jumpa la kan . . dulu selalu viber dengan rina . . dia selalu post gambar . . gambar dia dengan mira jalan-jalan . . hari tu call dia pun , dia dengan mira jugak . . jalan-jalan cuci mata kat Pasar Seni . . yelah , dua-dua pun orang seni jugak kan . . hehe . saya kata , "eeii , dia jalan lagi la dengan miraaa~ >.< " dorang duk gelak je . . jeles ! ye , memang jeles . sedih . bukan sedih sebab rina jalan dengan mira . . tak . . tapi sedih la sebab saya takde kat sana . . sedih la sebab saya jauh nun di sabah . . sedih la tak dapat jalan sama . . selalu jalan bertiga . . ni setiap kali jalan , dorang berdua je . . :( tapi takpe la . . rina selalu gak post gambar . . rina kata ; "kalau boleh seminggu sekali nak jumpa" . . dan tak rasa sedih sangat sebab dorang jalan tu memang tak lupa saya laa . . tu yang penting :) dan paling best dan terubat segala rasa bila baca entri kat blog rina . . tajuk dia je pun buat hati saya senang , senyum tak lekang dari bibir . eheh


       hari terakhir sebelum berangkat pulang ke tanah air



      Mira kata , amal suka benda-benda comel . . sekarang ni , bila nampak je benda comel , mesti teringat kat amal . . dan masa dia jalan-jalan dengan rina , dia bagi benda comel ni . . 



      rina kata ;
      Ini untuk amal. Ternampak je benda ni, si Mira terus cakap, "eh amal~"
      pastu bising suh orang tangkap gamba. Bagi je camera kat dia senyap tangkap gamba, pastu siap pesan 
      "ni bagi kat amal, cakap kat dia, Mira tak dapat nak belikan, Mira tangkap gamba je la~" haha. Bertuah!

      eheh . sekarang saya dah ada Encik Rilakkuma . terima kasih awak !





      kena tahu ini;
      ku rindu kamu, ku sayang kamu. "sayang sampai syurga." insyaallah, amiin.

      xnak setia hujung nyawa. saya nak setia sampai syurga.

      #ingat post ni ye, nanti balik cuti, lama x jumpa, ingat la balik ayat ni. tengok lukisan "sayang sampai syurga". mesti rindu, pasti senyum!

      [taknak upload lukisan tu sebab nanti orang ambik!! dan lukisan tu; cuma kita je yang ada kan ^_^]
      [Monday 11th of February 2013 02:28:59 AM]


      saya tak mention post ni untuk siapa . tapi kalaulah awak perasan , sebenarnya ,  post ni saya tuju untuk awak dan Rina . . awak , awak tahu kan saya sayang awak berdua . awak tahu kan saya tak pernah lupakan awak berdua . . rindu tu tak payah la nak cakap . tu sudah tentu . . awak , saya rindu . . sungguh ! Dear awak ,


      *saya tak pernah lupakan awak*



       lama dah takde masuk mesej awak :(






      THE THREE OF US ;



      :: Dear Roommate and Bestfriend ::

      A : eh bakal rumit. pegi tidur sana XD
      B : eh, rumet ke rina??
      A : hoho. cik intan kata ^^
      B : ye ke? gumbira. hoho ^^
      A : me too ^^



      [2 jun 2012; 02:35 am]


      yeah , kisah kami bermula di sini . . saat kami menjadi rakan kongsi , berkongsi segala rasa , juga rahsia hati . . dia peneman suka dan duka , dia pemberi peringatan saat terleka , dia yang sentiasa bergelak ketawa bersama , dia yang sentiasa mengingatkan ; 'hidup bukan untuk suka-suka , tapi untuk dapat syurga' .

      itulah dia ; cik zmasturah zul , yang menjadi kelengkapan bersama~




      ----- saya tak tahu nak kata apa sebenarnya ------


      tempoh sepuluh bulan tiga belas hari yang mengajar kami menjadi insan 'lebih matang' , mengajar kami erti kehidupan, melalui perkongsian pengalaman , kerna kami punya latar belakang yang berbeza . ohh, kalaulah awak tahu betapa segannya saya nak bergandingan dengan awak~


      masa mula-mula dulu , nak buat apa pun segan . even duduk sebilik . lagi-lagi bila bergandingan dengan orang yang 'kuat tarbiyahnya' , lagi lah rasa serba tak kena . rasa banyak benda nak kena jaga . tapi u know what , dari sana saya belajar bermacam benda . dan dari sana banyak perkara terjaga . as i said ;

      "tadi saya jumpa kawan lama. Dia ada masalah. Keadaan dia sama macam awak. Awak contoh terbaik yang saya boleh tunjukkan kut. You have a great tarbiyah. Boleh untuk saya jadikan teladan. Oh, sebab tu saya suka kawan dengan awak! Saya belajar banyak dari rina sebenarnya :)"

      terima kasih untuk awak , awak dan awak 





      Saya pernah sakit masa sem 4 tu . untuk pertama kalinya saya demam teruk . masa tu saya tinggal sorang je . zahrina ada program koko kat besut , Aina pulak balik , dan Mira pun balik jugak masa tu . . sebelum tu , rina marah sebab saya asyik kata; "takpe la . . semua pakat tinggal saya sorang-sorang kat sini kan . . bla bla bla" selalu kata macam tu sampai saya dimarahi . . dan masa semua dah pegi tu , saya post kat fb macam ni ; lama x kena, lama x rasa. dekat setahun lebih. kena pula waktu sendirian. mungkin sebab ditinggalkan keseorangan. rasa mau demam. rindu mama, rindu ayah.. allah! lama lagi ni. sabar. sabar." 

      dan masa tu dia komen ; 
      "kan ana dah kata, ana tak tinggalkan amal sendirian. ana tinggal amal dengan adanya Allah dan AQS di sisi . jaga diri, kay "

      nah, amek kau~ dush dush dush !!! XD dan memang macam tu la selalunya , cepat je sakit bila tinggal sensorang *parah* . . masa tu , demam sebab orang tu tinggalkan kita sorang , yes . . tapi sebelum dia pegi tu lagi dah rasa macam nak demam dah .  tak pe la , dah Allah nak bagi , memang sakit jugak la jadinya . . ehh, sakit tu nikmat apa - bagi orang yang jarang sakit seperti saya . hehe. dan setiap kali saya sakit , ya, dialah yang akan take a good care pasal saya . pastikan itu dan ini . tapi paling tak best bila dia *hampir2* nak marah sebab saya tak makan ubat X( [nasib baik awak 'alergic' ubat . kalau tak . . . ] dan buat awak , saya mintak maaf la . awak selalu sakit , dan malangnya awak sebab dapat orang macam saya yang tak reti nak jaga . . suruh makan ubat je yang saya tahu . . tapi awak tak boleh nak makan ubat , panadol pun tak , saya jadi tak reti apa . sampai mira yang dari bilik sebelah sebelah pulak yang lebih caring kat awak daripada saya kan . maaf ;(




      "aku teringat saat diriku terjerat dgn kata2ku sendiri . kamu sangat suka menjerat diriku dgn kata2ku sendiri, kan? Dari dulu sampai skg . Benar aku ga' ngerti dirimu. Hehe "

      dan tahu tak , setiap kata-kata dia tu sangat bernilai . yah , boleh saya katakan dia ni 'guru' saya . oups, silap. 'ustazah' laa. . ehe. dan setiap kata-kata yang dilontarkannya selalu buat saya terfikir dan berfikir. dan saya jugak memang jenis akan berfikir setiap patah perkataan yang orang kata kat saya kan . ohh , rina . u know me better , ringht? dan itu yang menjadikan saya seorang yang serius *mungkin* ;p dan sampai satu masa tu dia kata macam ni; *oh, dan saya tak sangka kawan saya ni memang seorang pemerhati tegar* "Saya sangat takut dengan mesej-mesej awak . " whoaa . . saya pun tak sangka awak kata macam tu tau . haha



      Zahrina Masturah , cantik namanya secantik orangnya . *serius ni tau , kawan saya tu cantik*  dia; bestfriend tersayang . banyak benda yang saya belajar daripada dia . macammana laa tak sayang mek oii , dah saya angkut dia ke sana ke mari . saya balik rumah mak cik, bawak dia sekali . saya gi kenduri kawen akak angkat saya pun, bawa dia jugak . padahal waktu tu dua-dua tension tahap gaban , dan dia pun waktu tu macam tak sihat sangat , tapi still, pergi berdua jugak *sebab nak tengok orang nikah. haha* outing ke kb pun bersama . beli barang pun sentiasa bersama . menjahit pun, dia yang ajar . tudung pun beli kaler sama . masa balik hari last tu pun, pakai baju kaler sama . macam kembar jek . ohh, tapi dia lebih lawa , lebih tinggi laa . ehe


      i'm so glad to have u in my life ;)



      saya tak pernah ada bestfriend yang stay dengan saya dari kecik sampai besar . saya; bila masuk fasa baru, mesti kawan baru . kawan sekolah rendah mana ada yang stay jadi bestfriend sampai ke sekolah menengah . means, yang masuk sekolah yang sama . kawan sekolah menengah pun mana ada yang masuk np sama-sama . dan dan dan, masuk np pun, asyik bertukar kawan . takde yang kawan stay and constant dari sem 1 sampai sem 4. except jun; my roommate sem 1 & 2, dan rina; my roommate sem 3 & 4 . ohh, jugak siti Amirah Kamal, my bestfriend shah alam ; semajmua'ah dengan Jun.  dan dengan budak bertiga ni pun bukan sama majmuah . tapi disebabkan kami roommate dan sebilik, boleh je jadi rapat gila-gila macam ni kan . dan kenapa rina ni special sangat? 


      "Tahu tak kenapa awak jadi my beloved roommate? tak sama macam roommate2 yang sebelum2 ni?

      i've learned a lot of things from you.. banyak sangat., awak banyak pengaruh hidup saya,tahu? haha..

      hari tu akak saya cakap, "haisy. banyak benda2 pelik sekarang ni aku tengok dekat sini. saya tanyalah "apa dia?". "sejak ko balik la, banyak sangat benda-benda yang aku tak pernah tengok ada kat rumah ni" haha. dan tu sebab kebanyakannya saya belajar dari awak"








      Rina ni masa mula-mula dulu nampak macam pendiam . saya seusrah dengan dia, jadi saya tahu lah ;p tapi bila dah lama-lama , takde nye nak macam tu sangat pun , bila saya pun dah main aci redah je, spontan keluar perangai sebenar dahh , dengan comelannya *eh silap* , dengan gaya slumbernya,  nak cakap memang kadang-kadang tu takde break lagi tu, and semua tu ; same goes to her . yeah, style kami , ada dua cara . cakap je direct, and automatic gurau-serius-tegur dengan cara tu . sebab masing-masing dah faham kan . lagi satu , bila ada buat salah ke terasa ke apa , diam lah tu . automaticly bilik tu jadi senyap semua . dan masa tu la masa nak muhasabah diri balik :) dan rina ni pun kadang-kadang tu keluar la perangai tak betul dia . bila dia duk kat katil atas, saya kat katil bawah, then tetiba masuk mesej kat inbox ; 

      Rina : Tahniah
      Amal : ngada! 
      Rina : Comel
      Amal : sentiasa~ haha
      Rina : Kembang
      Amal : sikit je..
      Rina : Tak betul. Dah, off, sambung jahit!




      Zahrina ni boleh dikatakan flexible . segala macam benda dia tahu buat . kreatif orangnya *takmacamsaya* . . suka membaca . suka dengar lagu . dan yang buat saya dan Mira marah ni , bila dia dengar lagu pakai earphone tapi seolah-olah bagi loudspeaker . sampai kami boleh dengar dengan jelas lagu dari mp3 dia tu . volume diaa boleh tahan jugak laa . grr~ jadi soundtrouble kang, sape susah haa? :p em, rajin . ya, memang rajin . rina selalu kata ; "amal, jangan malas! takde alasan! gi cepat buat tu ini bla bla bla" tehehe . 

      Rina , u know right saya bukan jenis nak cakap sayang-sayang-sayang ni depan-depan ? tak pernah cakap secara live . bukan tak berani , tapi segan . dan saya tak reti . dan saya pun pernah kata kan saya 'allergic' orang panggil saya with that word . even dia perempuan . yeah, awak kenal saya macammana . tapi selalu je dalam mesej kata macam tu kan . dan . . . 



      A : rina, rina nak tahu x?
      B : tahu apa?
      A : uhibbuki fillah abadan abada
      B : hahaha . . sweetnyaaaa . ubhibbukifillah hubban jamma abadan abadaaaaa aidhan!

      A : rina, rina nak tau x?
      B : ha, apa lagi?haha
      A : rina tahu lebih apa yg org lain x tahu
      B : apa yang saya tak tahu . eh, silap. apa yang saya tahu
      A : tak semua , tapi banyak . . banyak crta yg kte x cter kat org .
      B : ouh, kira saya spesial la? ke penyebuk tegar?haha
      A : haha . xde la . . kan kita rumet setia . . kelengkapan bersama kan . . hehe





      Masih teringat waktu tengah study tuk final exam . . kitorang duk sembang malam tu , dihiburkan lagi dengan slang pekat kedah Amalina junior tu . . so, memang lawak! kita orang jahat , duk gelak dengar dia cakap . . hehe . malam tu , sembang pasal 'hot topic' kami beberapa ketika sebelum nak habis sem tu , benda serius kut . . haha . then saya tanya rina banyak benda, tapi saya paling ingat bila saya tanya "rina, rina suka warna apa . .?"  dan masa tu kitorang 
      duk gelak lagi . . tetiba Aina tegur , "dah nak habis sem dah , dah nak tamat dah kat np, baru nak ta'aruf~". ehe


      Dia penggemar kaler putih dan purple . kebetulan sama dengan saya ^_^  Nama ayah saya dan abah dia pun hampir sama . dua-dua berlainan ejaan dari perkataan asal yang betul , tapi kalo dalam arab , memang perkataan dan punya maksud yang sama la kan ; Zulkifli . Suka benda-benda comel macam saya [tapi dia lebih matang sikit laa ;p ] . dan dia, orang yang ubah saya dari dengar lagu ntah pape kepada lagu nasyid jihad bagai . dan dia yang buat saya baca novel alaf 21 kepada novel hlovate, Salim A. Fillah segala . dan dia orang yang perkenalkan saya kepada 'VERSUS' which's the best novel i ever read, i think . dan dia yang ajar saya untuk boiket barangan keluaran syarikat pro-israel . dan dia . . . ohh,  terima kasih awak !



      Saya rindu awak. Serius, rindu . . sepi tanpa khabar berita . . Rindu nak makan sama , rindu nak Solat jemaah sama . rindu nak keluar sama . rindu nak beli barang sama . rindu nak tidur sebilik dan sembang dengan awak . Awak, jom gi sabah! >.<





      Dear Zahrina Masturah ,
      jangan down selalu . Awak buat kami risau di sini . Saya tak kisah kalau awak ada depan mata . .tapi bila dah duduk jauh ni , saya lebih risau dengan keadaan awak tu . . sedangkan ada depan mata pun merisaukan , apa lagi bila berjauhan macam ni . . bila awak down , awak senyap . serius , saya sunyi ;(





      A : amal~~ huuuu . saya takut ditinggalkan sendirian jujur ni
      B : lah, jgn la mcm tu . . ingat lagi x, ur words to me, "ana x tinggal amal sendirian. ana tinggalkan amal dgn adanya Allah di sisi" kte ingat dr hari rina kata mcm tu , smpai skrg . . ayat tu yg jd penguat kte tau . . same goes to u then, oke





      If you fall, i'll catch you. If i can't, i'll fall with you. 

      People live, but people die. I want to tell you that you are a friend, you are special to me.



      Dear awak , ni ayat untuk awak ; " bersama aku kau takkan rebah , kerna ku sayang kau fillah :) "

      :: Happy Memories - Hadiah Terakhir ::


      A: rina..rina..
      B: ya? apanya???
      A: rindu saya tak? hehe
      B: oh, jawab soalan saya dulu la. Rindu saya tak? haha
      A: ceh, first come first serve maa~~
      B: ahhh...tak kira, tak kira! cepatla cepatla~~
      A: tak nak :P
      B: taknak sudah~
      A: ehh, kejam!
      B: awak yang jadikan diri saya kejam. haha

      ok, saya takdala kejam sangat wak. dan ni ha, public lagi saya bagi tau. "i miss u like nak mati" ahahah. tukarkan 'kejam' tu kepada 'sweet'. ok? huhu

      *fes time buka hadiah ni, berderai airmata. terima kasih awakk~ =.='



      love note : thank you dear rina ;(

      :: Petikan Kitab Kasyf Al-Asrar ::

      Bismillah . .

      Hari ni saya mau share something . . mungkin boleh dikatakan ilmu yang bermanfaat lah kot . . ohh, ini dipetik dan di'kopi' dari fb saya ya . . *status fb yang telah hilang dari pandangan mata juga timeline*


      Apa yang berat daripada langit?
      Apa yang terlebih luas daripada bumi?
      Apa yang terlebih kaya daripada laut?
      Apa yang terlebih keras daripada batu?
      Apa yang terlebih hangat daripada api?
      Apa yang terlebih sejuk daripada air?
      Dan apa yang terlebih pahit daripada racun?
      Semoga hari esok lebih baik daripada hari ini..
      *muhasabah diri*
      Tepuk dada tanya iman :-)

      [Tuesday 9th of October 2012 07:56:10 AM]




      Nahh . . tahu tidak jawapannya?



      Adapun terlebih berat daripada langit, iaitu menuduh orng x bedosa..
      Luasnya bumi, iaitu kata yg sebenarnya..
      Terlebih kaya daripada laut, hati yg murah..
      Terlebih keras daripada batu, iaitu hati orng munafiq..
      Terlebih hangat dari api, perkataan yg kasar..
      Terlebih sejuk daripada air, berkehendakkn kpd bakhil..
      Dan yg terlebih pahit dari racun itu sabar..
      -kasyfu al asrar-

      [Wednesday 10th of October 2012 01:24:51 AM]





      Tiba-tiba ada sorang akak ni, akak senior komen . .


      Maisarah FaRim 
      erkk, hehe 
      ''Terlebih sejuk daripada air, berkehendakkn kpd bakhil"
      mcm xdpt nk cerna ayat tu smpai lumat, huu


      Hah ! Saya dah naik bingung waktu ni . . nak jawab pa ni . . nak kata apa . . then, cari la dan fikir . . dan, ini lah jawapan dari hamba yang ilmunya senipis kulit bawang ini. .



      "Ya Allah sesungguhnya aku memohon kepadaMu cintaMu, dan cinta orang-orang yang mencintaiMu, dan aku memohon kepadaMu perbuatan yang dapat mengantarkanku kepada cintaMu. Ya Allah, jadikanlah cintaMu lebih kucintai daripada diriku dan keluargaku serta AIR DINGIN."

      Kenapa air dingin?sbb air dingin merupakan representasi kenikmatan dunia yang indah dan menggoda . kebanyakkan orang; rela mengorbankan prinsip hidupnya asal jangan mengorbankan 'nikmat' harta duniawi yang dimiliki . dan cinta kpda harta ertinya Bakhil . . fahimti? betulkan andai tersilap :))



      Baiklah. . seperti yang saya katakan tadi, ini dicopy dari status fb saya. . Ohh, tapi sebenarnya bukan saya yang post. . There is someone yang pinjam fb untuk post benda ni. . grr~ pelik bukan? dan tapi. . diucapkan terima kasih dan terima kasih laa dekat kawan saya tu . . Tahu kenapa? Sebab; disebabkan status dia yang dipost melalui fb saya ni, saya yang kena buat kajian lebih. . Saya yang kena search sana dan sini bila ada orang tiba-tiba bagi soalan *unexpected* . . Boleh laa kalau mau kata "orang lain yang buat, orang lain yang tolong jawab". and finally, dari dia, saya dapat ilmu baru kan :) bukan setakat ilmu baru sahaja, tapi bak kata kawan saya tu ; *muhasabah diri* tepuk dada tanya iman :-)

      :: Menutup, Ditutup, Tertutup ::


      :REPOST:

      Aula ; tutup kecantikan dulu atau tutup aurat dulu ?

      saya tidak tujukan khusus buat sesiapa, baik yang hidup mahupun yang sudah tiada [mati]. tapi, secara umumnya la kan. berdasarkan apa yang diperhatikan. 

      1-orang pakai tudung tapi x pakai longsleeve.
      2-pakai tudung tapi baju dan kain singkat dan sendat.
      3-pakai tudung labuh, berjubah, tapi x pakai stokin.
      4-pakai niqab, jubah, stokin, tapi x pakai sarung lengan.
      5-pakai niqab, tapi makeup celak maskara tebal-tebal.

      saudara saudari sekalian, tiada beza kesemuanya. yang pendek dan kecil, ataupun yang panjang, besar dan labuh.. kalau x tutup mana-mana bahagian yang patut dan wajib ditutup, itu masih tidak 'menutup' namanya. 'Menutup' yang dimaksudkan; tutup secara total, secara keseluruhannya.

      saya ulang; statement atau kenyataan ini umum buat semua termasuk diri saya sendiri. saya tidak menuding jari pada sesiapa. maaf andai terasa. ya, memang patut terasa pun bagi yang berkenaan. jadi silakan terasa#

      dan saya; pun masih usaha mencari kesempurnaan itu dan juga usaha menjaga orang di sekeliling saya agar sama-sama menutup aurat dengan sempurna. tegur saya bilamana saya tersilap.

      duduk di bumi tarbiyah, tiada masalah. tapi bila pulang semula ke rumah, banyak musykilah. sebab tu kena istiqomah. supaya kurang 'musibah'. 

      #moga terus kuat dalam perjuangan, demi mencari berkat dalam menempuh kehidupan


      Akhir kalam, saya, kamu, dia, kami dan kita wajib tutup aurat.This is the part of perintah Allah yang kita paling susah nak jaga kan. Jadi, 'bantu' sesama kita. Jangan biar ada yang tercicir. Syurga Allah itu untuk semua, bukan milik seorang, right? so, tutup sebelum 'tertutup' dan 'ditutup'. Insyaallah, Wallahu'alam. 

      :: mata lebah | mata lalat ::

      Setiap kehidupan kita . . 
      banyak perlakuan hasil daripada 'otak' kita . . tetapi kadang-kadang tu, apa yang kita fiikirkan, kita nda lakukan pun kan . . dan tapi . . kebanyakan juga hasil ransangan yang perlu ditambah dengan hati kita, emosi kita . .

      kalau kita tengok setiap tabiat manusia . . 
      apabila jumpa kawan-kawan ataupun sahabat-sahabat . . atau siapa-siapa la . . yang pertama sekali kita akan ucapkan, apa?? 

      Semestinya salam kan . . 

      "Assalamu'alaikum. . | Gud Morning/ noon. . | Selamat petang . . "
      "apa kabar??"  
      "dok wak gapo tu?"


      kita ndakan terus-terus tanya,

      "ehh semalam makan apa??"
      "cukup tido ke??"

      kalau kita buat kebaikan dekat seseorang, kita akan mendapat kebaikan daripada dia kan . . oh, oke . .




      haa . . apa yang dikatakan mata lalat . . dan apa yang dikatakan mata lebah . . 


      apabila seekor lalat . . terbang di satu taman yang cantik . . apa benda yang dia lihat?? 




      Semestinya seekor lalat tu mencari bangkai kan. . mencari benda-benda seperti sampah, najis, dan sebagainya . .


      berbeza dengan seekor lebah . . 

      apabila seekor lebah terbang di taman, lebah mesti akan mencari sesuatu yg cantik . . e.g bunga yang ada manisan . . dan sesuatu yang indah la . . haa . . kalau awok jalan-jalan kat taman, tiba-tiba lebah hinggap kat awok, that's mean awok tu cantik laa . . manis . . oke. selingan. :)


      so, so, so . . 

      Walau baik pun seseorang itu . . kalau dipandang dengan pandangan mata lalat . . setiap apa yang dia lakukan, mesti buruk pada pandangan . . dan sentiasa mencari keburukan yang ada pada dia . . Tapi kalau jahat seseorang itu . . jika dipandang dengan pandangan mata lebah . . walau macam manapun jahat dia tu . . mesti sentiasa baik dipandang . . 


      Jadi, apa yang kita boleh ambil sebagai pengajaran based on above??


      haa . . kita kena ingat . . setiap orang mempunyai kebaikan dan keburukan masing-masing . . tetapi yang membezakan setiap orang itu adalah, sama ada kita dapat mengawal diri kita dengan baik ataupun tidak . .

      adakah patut kta memndng seseorng itu dgn pndgn yg buruk??
      siapa kita untuk pandang seseorng itu dengan keadaan yang kurang baik?? padahal kita nda tau kan . . pandangan Allah terhadap kita dengan orang yang sangat buruk pada pandangan mata masyarakat tu . . siapa tahu Allah lebih memandang dia, sedangkan kita?? entah dipandang entahkan tidak . .
      ada nda manusia yang nda pernah buat kebaikan?? pernah jumpa? em, mungkin setiap apa yang dia lakukan tu ada sebab kan . . sebab tu orang kata ; bila orang lain buat jahat dengan kita, pandanglah dia dengan kebaikan yang dia pernah lakukan walaupun sedikit . . 

      Orang yang buat perkara yang kurang baik tu . . matlamat mereka semuanya ingin menjadi seorang yang baik . . tetapi kadang-kadang atas desakan masyarakt . . pandangn masyarakat . . mereka menjadi semakin teruk . . sebab tidak ada-nya dorongan . .yes! memang betul, kalau mau berubah, tu atas diri sendiri ba tu . . kalau dia betul-betul mau berubah, mesti dapat berubah jugak tu . . but, u kena ingat . . persekitaran jugak mempengaruhi keadaan seseorang tu . . 

      ANDAI . . esok ditakdirkan nyawa kita diambil . . apa yang kita pernah buat kebaikan pada seseorang ?? apa yang pernah diri kita ni beri manfaat kepada orang lain ?? ilmu yang kita ada itu, adakah kta manfaatkan iaitu menyumbang kebaikan kepada orang lain?? kita fikir-fikirkan semula, guna untuk di masa hadapan :))

      Ehem. . ehem . .  pesan kawan saya; Jangan lupa selalu mencari ilmu dan manfaatkan kepada orang lain . . sebagai contoh, kak yani ambil course Pendidikan Islam . . memang terer la B. Arab dia . . bila dia da grade, keluar jadi guru pendidikan islam jugak la . . teda lagi ajar b.arab . . for two years dia tinggalkan arab tu, but she still can teach me lughatul 'arabiah . . so, mau cakap sini yang ilmu b. arab yang dia ada tu, dia manfaatkan jugak walaupun nda study lagi . . bermanfaat buat saya kan ?? ohh, kakak saya memang terer arab :)


      lovenote : ni tazkirah dari sorang ustaz tu . . hebat kan?? syukran lak ya ustaz!



      • :: sunnah atau sekadar alasan?? ::

        Akhowat 1  : ustazah, saya nak tanya. . hari tu saya ajak kawan untuk pergi ke musolla sama-sama, solat berjemaah kat sana . . tapi kawan saya tu kata, dia solat kat bilik je . . kan sunnah lelaki solat di surau/masjid, dan perempuan pula tempatnya di rumah . saya keliru . . sebab kalau kat tempat kami, kan asing-asing . . lelaki lain, perempuan lain . . tak campur. . jadi, tetap jadi sunnah ke kalau macam keadaan kami kat sini ni . .?

        Ustazah      : em, dia solat kat bilik tu, secara berjemaah ke atau sorang² ?

        Akhowat 1 : errr . .

        Ustazah      : haa . . macam ni . . memang betul lelaki sunnat solat fardhu di surau/masjid, manakala perempuan di rumah sahaja . . tapi tengok jugak . . kalau zaman nabi dahulu, akhowat mereka bukan solat macam tu je . . mereka walaupun tak solat di masjid, tapi mereka berperanan memeriahkan rumah tu . . di mana pada ketika telah masuk waktu solat, mereka akan saling berpesan-pesan, tunggu-menunggu untuk menunaikan solat berjemaah . . mereka berzikir, solat sunnat dan sebagainya . . jadi, kita nampak lah kan bagaimana mereka menjadikan rumah mereka serta penghuni²nya dalam keadaan yang diredhai . . mereka menghidupkan sunnah tersebut . . jadi, kalau kawan yang tadi tu macammana pula kamu tengok? Adakah betul-betul mengikut sunnah atau hanya menjadikan ‘sunnah’ tersebut sebagai satu alasan?



        Ini adalah salah satu soalan yang dikemukakan masa usrah dulu . . Fuhhh . . terkena sebijik! Sebab saya pun dulu macam tu jugak. . pernah menggunakan ‘sunnah’ tu sebagai alasan untuk solat di dalam bilik . . padahal sebenarnya kaki ni malas mau melangkah jauh . . ouh, sekarang tidak . . ada sedikit insaf sudah . . J

        Kalau dulu, masa zaman sekolah, macam terbalik pula . . saya selalu jak pegi surau tu . . menghidupkan surau lahh kunun. . dengan suara lantang yang pi sound² orang bising *padahal sendiri pun kadang-kadang tu nda tercontrol suara*, dengan tugasnya mencatat kehadiran, tick nama-nama yang nda hadir, then men-denda lagi . . fuhh . . memang best *padahal berat tuuu*

        Oke . . yang terbaliknya sini sebab saya agak rajin pegi surau, tapi malas pegi dewan makan . . especially masa makan petang dan minum malam . . satu; sebab saya malas mau jalan jauh . . padahal teda la jauh sangat pun . . kedua; bila ditanya, alasan saya “alaa . . perempuan kan tempatnya di rumah/bilik . . jadi, tu la saya nda pegi . . pesan jak Tupperware dekat kawan-kawan nanti . . nda pun pesan dekat budak yang lalu depan bilik ni kaa, yang mau pegi dewan makan tu . . afdhol kannn . . [sambil tersengih-sengih]” oke. Jangan ikut tu . . saya nda ajar yang tu oke! Buka apa la . . sebenarnya malas la mau keluar pegi dewan tu . . jauhh ..  then, kalau keluar kan kena pakai stoking lagi . . mengambil masa yang agak lama untuk bersiap . . lepas tu, kalau kami kann, campur . . kalau pegi makan tu, even sudah diaturkan masa untuk puteri time gini gini, untuk putera time gitu . . tapi still, orang nda ikut peraturan . . time puteri punya turn makan, adaa jugak tu putera yang makan time tu . . aisshh . . membuatkan saya malas untuk menjejakkan kaki ke dewan makan . . tapi, “sebenarnya teda alasan bah tu . . tu la kau ni kurus jak . . nda pandai la kuat makan baa “ - bak kata abah , juga kata kawan-kawan saya . . hehe. Sudah ketentuan~~

        Oke. . cerita pasal surau balik . . siapa-siapa pun yang dapat tugas untuk ‘jaga surau’ ni memang tekanan gila-gila la . . sebab asyik mau sound jak kerja dia . . yala, nama jak la surau . . tapi bagi kebanyakkan student, time di surau tu la tempat yang best untuk becerita . . lagi-lagi masa menunggu masuk waktu tu . . “uishh. .  anu bah . . ihh, nanti la time di surau kita cerita  aa . .[sambil ketawa-ketawa-senyum-sengih-]” nah, sudah di surau nda pandai sabar lagi menunggu cerita si kawan . . sampai time solat tu kadang-kadang bila imam lambat habis, sempat lagi mau komen-komen . . cakap imam tu slow la, apa la . . padahal surah pendek jak pun yang imam baca tu. .  haiihh . . tu la yang selalu jadi kan . . saya pun nda terlepas dari keadaan tu  . . sometimes~ J

        Bukan apa la . . sebab kami kan lepas solat fardhu, solat sunat rawatib lagi . . then, solat sunat hajat/taubat . . lepas tu ada aktiviti surau . . contohnya macam tadarus al-quran, baca al-ma’thurat, baca yasin setiap malam jumaat n so on . . ouh, kalau masa form 2 form 3 dulu, ada tamrinnatud dakwah lagi . . best! J em, kalau tiada announcement bagitau tentang aktiviti surau malam tu, buat kerja sendiri-sendiri la. . ada yang belajar la, buat nota la . . kalau kami, means saya dan kawan-kawan, kami baca al-quran . . haa . . kalau nda baca al-quran, baru kami bercerita . . so, mau cakap sini, sebab adanya solat fardhu, solat-solat sunat semua tu, baca al-quran lagi, dan aktiviti surau tu, kami kepadatan masa untuk bercerita panjang lebar . . em, Alhamdulillah, kawan-kawan saya kebanyakkannya macam tu . . walaupun kadang-kadang tu kami pun sama macam student lain [part becerita di surau] .

        Oke. Balik pi topic asal . . Surau pun tempat kumpul budak-budak tu . . siap announced “puteri . . jangan jalan dulu . . tunggu kejap” bila putera sudah habis keluar, sana la habis-habis sound . . satu per satu kesalahan terungkai . . ceh, guna BM baku pula tau . . hihi. Suara agak lantang bila sound² tu, [terpaksa-sebab ramai orang komen nda dengar suara tu], then siap tunjuk muka serius a.k.a garang lagi . . bila habis cakap, terus keluar la tu . . then, kawan-kawan mesti tanya macam ni, “ kenapa kau? Nda kan nangis?” dan macam biasa, ni jawapan saya, “ih, nda bulih tau . . dari tadi tahan ketawa . . kesian pula tinguk muka budak-budak tu . . tapi biarla . . kalau ketawa, dorang anggap main-main pula kan . . haa . . teda kesian-kesian ni kali . .“ fuhh. . baru sekarang rasa best buat semua tu . . kalau dulu, asyik-asyik ni jak yang dicakap “ ishh . . bila la mau habis ni . .  bla bla bla . .” ouh, malaikat telah timbang amalan anda, wahai Amalina Nadzirah! -.-“



        Sangat rindu mau bersekolah balik, duduk dalam kelas bagai . . dulu nda pula rasa macam ni kan . . tapi sekarang ni susah betul suda mau pegi sekolah balik . . nda kisah la di benoni kaa, di limauan . . setiap sekolah tu ada cerita tersendiri yang membuatkan saya rasa mau pegi melawat sana jak . . em, nda pa . . ada rezeki, pegi la lagi kan. . J