"indahnya alam fantasi, berpijaklah di alam realiti"

Saturday, May 19, 2012

:: sunnah atau sekadar alasan?? ::

Akhowat 1  : ustazah, saya nak tanya. . hari tu saya ajak kawan untuk pergi ke musolla sama-sama, solat berjemaah kat sana . . tapi kawan saya tu kata, dia solat kat bilik je . . kan sunnah lelaki solat di surau/masjid, dan perempuan pula tempatnya di rumah . saya keliru . . sebab kalau kat tempat kami, kan asing-asing . . lelaki lain, perempuan lain . . tak campur. . jadi, tetap jadi sunnah ke kalau macam keadaan kami kat sini ni . .?

Ustazah      : em, dia solat kat bilik tu, secara berjemaah ke atau sorang² ?

Akhowat 1 : errr . .

Ustazah      : haa . . macam ni . . memang betul lelaki sunnat solat fardhu di surau/masjid, manakala perempuan di rumah sahaja . . tapi tengok jugak . . kalau zaman nabi dahulu, akhowat mereka bukan solat macam tu je . . mereka walaupun tak solat di masjid, tapi mereka berperanan memeriahkan rumah tu . . di mana pada ketika telah masuk waktu solat, mereka akan saling berpesan-pesan, tunggu-menunggu untuk menunaikan solat berjemaah . . mereka berzikir, solat sunnat dan sebagainya . . jadi, kita nampak lah kan bagaimana mereka menjadikan rumah mereka serta penghuni²nya dalam keadaan yang diredhai . . mereka menghidupkan sunnah tersebut . . jadi, kalau kawan yang tadi tu macammana pula kamu tengok? Adakah betul-betul mengikut sunnah atau hanya menjadikan ‘sunnah’ tersebut sebagai satu alasan?



Ini adalah salah satu soalan yang dikemukakan masa usrah dulu . . Fuhhh . . terkena sebijik! Sebab saya pun dulu macam tu jugak. . pernah menggunakan ‘sunnah’ tu sebagai alasan untuk solat di dalam bilik . . padahal sebenarnya kaki ni malas mau melangkah jauh . . ouh, sekarang tidak . . ada sedikit insaf sudah . . J

Kalau dulu, masa zaman sekolah, macam terbalik pula . . saya selalu jak pegi surau tu . . menghidupkan surau lahh kunun. . dengan suara lantang yang pi sound² orang bising *padahal sendiri pun kadang-kadang tu nda tercontrol suara*, dengan tugasnya mencatat kehadiran, tick nama-nama yang nda hadir, then men-denda lagi . . fuhh . . memang best *padahal berat tuuu*

Oke . . yang terbaliknya sini sebab saya agak rajin pegi surau, tapi malas pegi dewan makan . . especially masa makan petang dan minum malam . . satu; sebab saya malas mau jalan jauh . . padahal teda la jauh sangat pun . . kedua; bila ditanya, alasan saya “alaa . . perempuan kan tempatnya di rumah/bilik . . jadi, tu la saya nda pegi . . pesan jak Tupperware dekat kawan-kawan nanti . . nda pun pesan dekat budak yang lalu depan bilik ni kaa, yang mau pegi dewan makan tu . . afdhol kannn . . [sambil tersengih-sengih]” oke. Jangan ikut tu . . saya nda ajar yang tu oke! Buka apa la . . sebenarnya malas la mau keluar pegi dewan tu . . jauhh ..  then, kalau keluar kan kena pakai stoking lagi . . mengambil masa yang agak lama untuk bersiap . . lepas tu, kalau kami kann, campur . . kalau pegi makan tu, even sudah diaturkan masa untuk puteri time gini gini, untuk putera time gitu . . tapi still, orang nda ikut peraturan . . time puteri punya turn makan, adaa jugak tu putera yang makan time tu . . aisshh . . membuatkan saya malas untuk menjejakkan kaki ke dewan makan . . tapi, “sebenarnya teda alasan bah tu . . tu la kau ni kurus jak . . nda pandai la kuat makan baa “ - bak kata abah , juga kata kawan-kawan saya . . hehe. Sudah ketentuan~~

Oke. . cerita pasal surau balik . . siapa-siapa pun yang dapat tugas untuk ‘jaga surau’ ni memang tekanan gila-gila la . . sebab asyik mau sound jak kerja dia . . yala, nama jak la surau . . tapi bagi kebanyakkan student, time di surau tu la tempat yang best untuk becerita . . lagi-lagi masa menunggu masuk waktu tu . . “uishh. .  anu bah . . ihh, nanti la time di surau kita cerita  aa . .[sambil ketawa-ketawa-senyum-sengih-]” nah, sudah di surau nda pandai sabar lagi menunggu cerita si kawan . . sampai time solat tu kadang-kadang bila imam lambat habis, sempat lagi mau komen-komen . . cakap imam tu slow la, apa la . . padahal surah pendek jak pun yang imam baca tu. .  haiihh . . tu la yang selalu jadi kan . . saya pun nda terlepas dari keadaan tu  . . sometimes~ J

Bukan apa la . . sebab kami kan lepas solat fardhu, solat sunat rawatib lagi . . then, solat sunat hajat/taubat . . lepas tu ada aktiviti surau . . contohnya macam tadarus al-quran, baca al-ma’thurat, baca yasin setiap malam jumaat n so on . . ouh, kalau masa form 2 form 3 dulu, ada tamrinnatud dakwah lagi . . best! J em, kalau tiada announcement bagitau tentang aktiviti surau malam tu, buat kerja sendiri-sendiri la. . ada yang belajar la, buat nota la . . kalau kami, means saya dan kawan-kawan, kami baca al-quran . . haa . . kalau nda baca al-quran, baru kami bercerita . . so, mau cakap sini, sebab adanya solat fardhu, solat-solat sunat semua tu, baca al-quran lagi, dan aktiviti surau tu, kami kepadatan masa untuk bercerita panjang lebar . . em, Alhamdulillah, kawan-kawan saya kebanyakkannya macam tu . . walaupun kadang-kadang tu kami pun sama macam student lain [part becerita di surau] .

Oke. Balik pi topic asal . . Surau pun tempat kumpul budak-budak tu . . siap announced “puteri . . jangan jalan dulu . . tunggu kejap” bila putera sudah habis keluar, sana la habis-habis sound . . satu per satu kesalahan terungkai . . ceh, guna BM baku pula tau . . hihi. Suara agak lantang bila sound² tu, [terpaksa-sebab ramai orang komen nda dengar suara tu], then siap tunjuk muka serius a.k.a garang lagi . . bila habis cakap, terus keluar la tu . . then, kawan-kawan mesti tanya macam ni, “ kenapa kau? Nda kan nangis?” dan macam biasa, ni jawapan saya, “ih, nda bulih tau . . dari tadi tahan ketawa . . kesian pula tinguk muka budak-budak tu . . tapi biarla . . kalau ketawa, dorang anggap main-main pula kan . . haa . . teda kesian-kesian ni kali . .“ fuhh. . baru sekarang rasa best buat semua tu . . kalau dulu, asyik-asyik ni jak yang dicakap “ ishh . . bila la mau habis ni . .  bla bla bla . .” ouh, malaikat telah timbang amalan anda, wahai Amalina Nadzirah! -.-“



Sangat rindu mau bersekolah balik, duduk dalam kelas bagai . . dulu nda pula rasa macam ni kan . . tapi sekarang ni susah betul suda mau pegi sekolah balik . . nda kisah la di benoni kaa, di limauan . . setiap sekolah tu ada cerita tersendiri yang membuatkan saya rasa mau pegi melawat sana jak . . em, nda pa . . ada rezeki, pegi la lagi kan. . J



No comments:

Post a Comment

:: sunnah atau sekadar alasan?? ::

Akhowat 1  : ustazah, saya nak tanya. . hari tu saya ajak kawan untuk pergi ke musolla sama-sama, solat berjemaah kat sana . . tapi kawan saya tu kata, dia solat kat bilik je . . kan sunnah lelaki solat di surau/masjid, dan perempuan pula tempatnya di rumah . saya keliru . . sebab kalau kat tempat kami, kan asing-asing . . lelaki lain, perempuan lain . . tak campur. . jadi, tetap jadi sunnah ke kalau macam keadaan kami kat sini ni . .?

Ustazah      : em, dia solat kat bilik tu, secara berjemaah ke atau sorang² ?

Akhowat 1 : errr . .

Ustazah      : haa . . macam ni . . memang betul lelaki sunnat solat fardhu di surau/masjid, manakala perempuan di rumah sahaja . . tapi tengok jugak . . kalau zaman nabi dahulu, akhowat mereka bukan solat macam tu je . . mereka walaupun tak solat di masjid, tapi mereka berperanan memeriahkan rumah tu . . di mana pada ketika telah masuk waktu solat, mereka akan saling berpesan-pesan, tunggu-menunggu untuk menunaikan solat berjemaah . . mereka berzikir, solat sunnat dan sebagainya . . jadi, kita nampak lah kan bagaimana mereka menjadikan rumah mereka serta penghuni²nya dalam keadaan yang diredhai . . mereka menghidupkan sunnah tersebut . . jadi, kalau kawan yang tadi tu macammana pula kamu tengok? Adakah betul-betul mengikut sunnah atau hanya menjadikan ‘sunnah’ tersebut sebagai satu alasan?



Ini adalah salah satu soalan yang dikemukakan masa usrah dulu . . Fuhhh . . terkena sebijik! Sebab saya pun dulu macam tu jugak. . pernah menggunakan ‘sunnah’ tu sebagai alasan untuk solat di dalam bilik . . padahal sebenarnya kaki ni malas mau melangkah jauh . . ouh, sekarang tidak . . ada sedikit insaf sudah . . J

Kalau dulu, masa zaman sekolah, macam terbalik pula . . saya selalu jak pegi surau tu . . menghidupkan surau lahh kunun. . dengan suara lantang yang pi sound² orang bising *padahal sendiri pun kadang-kadang tu nda tercontrol suara*, dengan tugasnya mencatat kehadiran, tick nama-nama yang nda hadir, then men-denda lagi . . fuhh . . memang best *padahal berat tuuu*

Oke . . yang terbaliknya sini sebab saya agak rajin pegi surau, tapi malas pegi dewan makan . . especially masa makan petang dan minum malam . . satu; sebab saya malas mau jalan jauh . . padahal teda la jauh sangat pun . . kedua; bila ditanya, alasan saya “alaa . . perempuan kan tempatnya di rumah/bilik . . jadi, tu la saya nda pegi . . pesan jak Tupperware dekat kawan-kawan nanti . . nda pun pesan dekat budak yang lalu depan bilik ni kaa, yang mau pegi dewan makan tu . . afdhol kannn . . [sambil tersengih-sengih]” oke. Jangan ikut tu . . saya nda ajar yang tu oke! Buka apa la . . sebenarnya malas la mau keluar pegi dewan tu . . jauhh ..  then, kalau keluar kan kena pakai stoking lagi . . mengambil masa yang agak lama untuk bersiap . . lepas tu, kalau kami kann, campur . . kalau pegi makan tu, even sudah diaturkan masa untuk puteri time gini gini, untuk putera time gitu . . tapi still, orang nda ikut peraturan . . time puteri punya turn makan, adaa jugak tu putera yang makan time tu . . aisshh . . membuatkan saya malas untuk menjejakkan kaki ke dewan makan . . tapi, “sebenarnya teda alasan bah tu . . tu la kau ni kurus jak . . nda pandai la kuat makan baa “ - bak kata abah , juga kata kawan-kawan saya . . hehe. Sudah ketentuan~~

Oke. . cerita pasal surau balik . . siapa-siapa pun yang dapat tugas untuk ‘jaga surau’ ni memang tekanan gila-gila la . . sebab asyik mau sound jak kerja dia . . yala, nama jak la surau . . tapi bagi kebanyakkan student, time di surau tu la tempat yang best untuk becerita . . lagi-lagi masa menunggu masuk waktu tu . . “uishh. .  anu bah . . ihh, nanti la time di surau kita cerita  aa . .[sambil ketawa-ketawa-senyum-sengih-]” nah, sudah di surau nda pandai sabar lagi menunggu cerita si kawan . . sampai time solat tu kadang-kadang bila imam lambat habis, sempat lagi mau komen-komen . . cakap imam tu slow la, apa la . . padahal surah pendek jak pun yang imam baca tu. .  haiihh . . tu la yang selalu jadi kan . . saya pun nda terlepas dari keadaan tu  . . sometimes~ J

Bukan apa la . . sebab kami kan lepas solat fardhu, solat sunat rawatib lagi . . then, solat sunat hajat/taubat . . lepas tu ada aktiviti surau . . contohnya macam tadarus al-quran, baca al-ma’thurat, baca yasin setiap malam jumaat n so on . . ouh, kalau masa form 2 form 3 dulu, ada tamrinnatud dakwah lagi . . best! J em, kalau tiada announcement bagitau tentang aktiviti surau malam tu, buat kerja sendiri-sendiri la. . ada yang belajar la, buat nota la . . kalau kami, means saya dan kawan-kawan, kami baca al-quran . . haa . . kalau nda baca al-quran, baru kami bercerita . . so, mau cakap sini, sebab adanya solat fardhu, solat-solat sunat semua tu, baca al-quran lagi, dan aktiviti surau tu, kami kepadatan masa untuk bercerita panjang lebar . . em, Alhamdulillah, kawan-kawan saya kebanyakkannya macam tu . . walaupun kadang-kadang tu kami pun sama macam student lain [part becerita di surau] .

Oke. Balik pi topic asal . . Surau pun tempat kumpul budak-budak tu . . siap announced “puteri . . jangan jalan dulu . . tunggu kejap” bila putera sudah habis keluar, sana la habis-habis sound . . satu per satu kesalahan terungkai . . ceh, guna BM baku pula tau . . hihi. Suara agak lantang bila sound² tu, [terpaksa-sebab ramai orang komen nda dengar suara tu], then siap tunjuk muka serius a.k.a garang lagi . . bila habis cakap, terus keluar la tu . . then, kawan-kawan mesti tanya macam ni, “ kenapa kau? Nda kan nangis?” dan macam biasa, ni jawapan saya, “ih, nda bulih tau . . dari tadi tahan ketawa . . kesian pula tinguk muka budak-budak tu . . tapi biarla . . kalau ketawa, dorang anggap main-main pula kan . . haa . . teda kesian-kesian ni kali . .“ fuhh. . baru sekarang rasa best buat semua tu . . kalau dulu, asyik-asyik ni jak yang dicakap “ ishh . . bila la mau habis ni . .  bla bla bla . .” ouh, malaikat telah timbang amalan anda, wahai Amalina Nadzirah! -.-“



Sangat rindu mau bersekolah balik, duduk dalam kelas bagai . . dulu nda pula rasa macam ni kan . . tapi sekarang ni susah betul suda mau pegi sekolah balik . . nda kisah la di benoni kaa, di limauan . . setiap sekolah tu ada cerita tersendiri yang membuatkan saya rasa mau pegi melawat sana jak . . em, nda pa . . ada rezeki, pegi la lagi kan. . J



No comments:

Post a Comment