"indahnya alam fantasi, berpijaklah di alam realiti"

Saturday, June 9, 2012

:: mata lebah | mata lalat ::

Setiap kehidupan kita . . 
banyak perlakuan hasil daripada 'otak' kita . . tetapi kadang-kadang tu, apa yang kita fiikirkan, kita nda lakukan pun kan . . dan tapi . . kebanyakan juga hasil ransangan yang perlu ditambah dengan hati kita, emosi kita . .

kalau kita tengok setiap tabiat manusia . . 
apabila jumpa kawan-kawan ataupun sahabat-sahabat . . atau siapa-siapa la . . yang pertama sekali kita akan ucapkan, apa?? 

Semestinya salam kan . . 

"Assalamu'alaikum. . | Gud Morning/ noon. . | Selamat petang . . "
"apa kabar??"  
"dok wak gapo tu?"


kita ndakan terus-terus tanya,

"ehh semalam makan apa??"
"cukup tido ke??"

kalau kita buat kebaikan dekat seseorang, kita akan mendapat kebaikan daripada dia kan . . oh, oke . .




haa . . apa yang dikatakan mata lalat . . dan apa yang dikatakan mata lebah . . 


apabila seekor lalat . . terbang di satu taman yang cantik . . apa benda yang dia lihat?? 




Semestinya seekor lalat tu mencari bangkai kan. . mencari benda-benda seperti sampah, najis, dan sebagainya . .


berbeza dengan seekor lebah . . 

apabila seekor lebah terbang di taman, lebah mesti akan mencari sesuatu yg cantik . . e.g bunga yang ada manisan . . dan sesuatu yang indah la . . haa . . kalau awok jalan-jalan kat taman, tiba-tiba lebah hinggap kat awok, that's mean awok tu cantik laa . . manis . . oke. selingan. :)


so, so, so . . 

Walau baik pun seseorang itu . . kalau dipandang dengan pandangan mata lalat . . setiap apa yang dia lakukan, mesti buruk pada pandangan . . dan sentiasa mencari keburukan yang ada pada dia . . Tapi kalau jahat seseorang itu . . jika dipandang dengan pandangan mata lebah . . walau macam manapun jahat dia tu . . mesti sentiasa baik dipandang . . 


Jadi, apa yang kita boleh ambil sebagai pengajaran based on above??


haa . . kita kena ingat . . setiap orang mempunyai kebaikan dan keburukan masing-masing . . tetapi yang membezakan setiap orang itu adalah, sama ada kita dapat mengawal diri kita dengan baik ataupun tidak . .

adakah patut kta memndng seseorng itu dgn pndgn yg buruk??
siapa kita untuk pandang seseorng itu dengan keadaan yang kurang baik?? padahal kita nda tau kan . . pandangan Allah terhadap kita dengan orang yang sangat buruk pada pandangan mata masyarakat tu . . siapa tahu Allah lebih memandang dia, sedangkan kita?? entah dipandang entahkan tidak . .
ada nda manusia yang nda pernah buat kebaikan?? pernah jumpa? em, mungkin setiap apa yang dia lakukan tu ada sebab kan . . sebab tu orang kata ; bila orang lain buat jahat dengan kita, pandanglah dia dengan kebaikan yang dia pernah lakukan walaupun sedikit . . 

Orang yang buat perkara yang kurang baik tu . . matlamat mereka semuanya ingin menjadi seorang yang baik . . tetapi kadang-kadang atas desakan masyarakt . . pandangn masyarakat . . mereka menjadi semakin teruk . . sebab tidak ada-nya dorongan . .yes! memang betul, kalau mau berubah, tu atas diri sendiri ba tu . . kalau dia betul-betul mau berubah, mesti dapat berubah jugak tu . . but, u kena ingat . . persekitaran jugak mempengaruhi keadaan seseorang tu . . 

ANDAI . . esok ditakdirkan nyawa kita diambil . . apa yang kita pernah buat kebaikan pada seseorang ?? apa yang pernah diri kita ni beri manfaat kepada orang lain ?? ilmu yang kita ada itu, adakah kta manfaatkan iaitu menyumbang kebaikan kepada orang lain?? kita fikir-fikirkan semula, guna untuk di masa hadapan :))

Ehem. . ehem . .  pesan kawan saya; Jangan lupa selalu mencari ilmu dan manfaatkan kepada orang lain . . sebagai contoh, kak yani ambil course Pendidikan Islam . . memang terer la B. Arab dia . . bila dia da grade, keluar jadi guru pendidikan islam jugak la . . teda lagi ajar b.arab . . for two years dia tinggalkan arab tu, but she still can teach me lughatul 'arabiah . . so, mau cakap sini yang ilmu b. arab yang dia ada tu, dia manfaatkan jugak walaupun nda study lagi . . bermanfaat buat saya kan ?? ohh, kakak saya memang terer arab :)


lovenote : ni tazkirah dari sorang ustaz tu . . hebat kan?? syukran lak ya ustaz!



    • :: mata lebah | mata lalat ::

      Setiap kehidupan kita . . 
      banyak perlakuan hasil daripada 'otak' kita . . tetapi kadang-kadang tu, apa yang kita fiikirkan, kita nda lakukan pun kan . . dan tapi . . kebanyakan juga hasil ransangan yang perlu ditambah dengan hati kita, emosi kita . .

      kalau kita tengok setiap tabiat manusia . . 
      apabila jumpa kawan-kawan ataupun sahabat-sahabat . . atau siapa-siapa la . . yang pertama sekali kita akan ucapkan, apa?? 

      Semestinya salam kan . . 

      "Assalamu'alaikum. . | Gud Morning/ noon. . | Selamat petang . . "
      "apa kabar??"  
      "dok wak gapo tu?"


      kita ndakan terus-terus tanya,

      "ehh semalam makan apa??"
      "cukup tido ke??"

      kalau kita buat kebaikan dekat seseorang, kita akan mendapat kebaikan daripada dia kan . . oh, oke . .




      haa . . apa yang dikatakan mata lalat . . dan apa yang dikatakan mata lebah . . 


      apabila seekor lalat . . terbang di satu taman yang cantik . . apa benda yang dia lihat?? 




      Semestinya seekor lalat tu mencari bangkai kan. . mencari benda-benda seperti sampah, najis, dan sebagainya . .


      berbeza dengan seekor lebah . . 

      apabila seekor lebah terbang di taman, lebah mesti akan mencari sesuatu yg cantik . . e.g bunga yang ada manisan . . dan sesuatu yang indah la . . haa . . kalau awok jalan-jalan kat taman, tiba-tiba lebah hinggap kat awok, that's mean awok tu cantik laa . . manis . . oke. selingan. :)


      so, so, so . . 

      Walau baik pun seseorang itu . . kalau dipandang dengan pandangan mata lalat . . setiap apa yang dia lakukan, mesti buruk pada pandangan . . dan sentiasa mencari keburukan yang ada pada dia . . Tapi kalau jahat seseorang itu . . jika dipandang dengan pandangan mata lebah . . walau macam manapun jahat dia tu . . mesti sentiasa baik dipandang . . 


      Jadi, apa yang kita boleh ambil sebagai pengajaran based on above??


      haa . . kita kena ingat . . setiap orang mempunyai kebaikan dan keburukan masing-masing . . tetapi yang membezakan setiap orang itu adalah, sama ada kita dapat mengawal diri kita dengan baik ataupun tidak . .

      adakah patut kta memndng seseorng itu dgn pndgn yg buruk??
      siapa kita untuk pandang seseorng itu dengan keadaan yang kurang baik?? padahal kita nda tau kan . . pandangan Allah terhadap kita dengan orang yang sangat buruk pada pandangan mata masyarakat tu . . siapa tahu Allah lebih memandang dia, sedangkan kita?? entah dipandang entahkan tidak . .
      ada nda manusia yang nda pernah buat kebaikan?? pernah jumpa? em, mungkin setiap apa yang dia lakukan tu ada sebab kan . . sebab tu orang kata ; bila orang lain buat jahat dengan kita, pandanglah dia dengan kebaikan yang dia pernah lakukan walaupun sedikit . . 

      Orang yang buat perkara yang kurang baik tu . . matlamat mereka semuanya ingin menjadi seorang yang baik . . tetapi kadang-kadang atas desakan masyarakt . . pandangn masyarakat . . mereka menjadi semakin teruk . . sebab tidak ada-nya dorongan . .yes! memang betul, kalau mau berubah, tu atas diri sendiri ba tu . . kalau dia betul-betul mau berubah, mesti dapat berubah jugak tu . . but, u kena ingat . . persekitaran jugak mempengaruhi keadaan seseorang tu . . 

      ANDAI . . esok ditakdirkan nyawa kita diambil . . apa yang kita pernah buat kebaikan pada seseorang ?? apa yang pernah diri kita ni beri manfaat kepada orang lain ?? ilmu yang kita ada itu, adakah kta manfaatkan iaitu menyumbang kebaikan kepada orang lain?? kita fikir-fikirkan semula, guna untuk di masa hadapan :))

      Ehem. . ehem . .  pesan kawan saya; Jangan lupa selalu mencari ilmu dan manfaatkan kepada orang lain . . sebagai contoh, kak yani ambil course Pendidikan Islam . . memang terer la B. Arab dia . . bila dia da grade, keluar jadi guru pendidikan islam jugak la . . teda lagi ajar b.arab . . for two years dia tinggalkan arab tu, but she still can teach me lughatul 'arabiah . . so, mau cakap sini yang ilmu b. arab yang dia ada tu, dia manfaatkan jugak walaupun nda study lagi . . bermanfaat buat saya kan ?? ohh, kakak saya memang terer arab :)


      lovenote : ni tazkirah dari sorang ustaz tu . . hebat kan?? syukran lak ya ustaz!